REPLICA ONLINE CONSTANTA

6.4° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
6.4° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Imaginile neputinţei: Secţia de Chirurgie Plastică şi Arşi arată ca în timpul războiului

Imaginile neputinţei: Secţia de Chirurgie Plastică şi Arşi arată ca în timpul războiului

Replica API 7 decembrie 2015 | 00:00 396

Bogdan Caraban: „Asta este situaţia. Alte secţii au avut prioritate”

Bogdan Caraban: „Asta este situaţia. Alte secţii au avut prioritate”

Cu toate că se lucrează intens în Spitalul Judeţean Constanţa, anumite secţii încă arată deplorabil pentru secolul XXI. Una dintre ele este Secţia de Chirurgie Plastică şi Arşi. Un constănţean a postat pe o pagină de socializare mai multe fotografii, revoltat că în cea mai mare unitate spitalicească din regiune încă sunt paturi vechi de zeci de ani, igrasie, mucegai, dulapuri lipite cu scoci, uşi care mai au puţin şi cad etc.

În aceste condiţii stau zilinic zeci de pacienţi, asistente, medici. Întrebaţi despre condiţiile din saloane, mai mulţi pacienţi au spus că vin cu lenjerii de acasă, cu prosoape şi cu papuci. Desigur, la toate acestea se mai adaugă obligatoriu săpunul şi spirtul, lucruri fără de care nu poţi preveni o eventuală infecţie. Doi dintre pacienţi ne-au declarat: „Asta este România, ce să facem! Venim de acasă cu lenjerii, cu apă, cu medicamente, cu ce putem. Am văzut că au modernizat câteva secţii, poate o modernizează şi pe asta. În aceste condiţii este greu de stat”, ne-a spus Gheorghe, în vârstă de 61 de ani.

„Astea sunt condiţiile şi trebuie să le acceptăm. E adevărat, sunt inhumane şi nu neapărat pentru noi, bătrânii, cât pentru copiii care vin aici. De bine, de rău, noi ne-am trăit viaţa şi mai putem îndura aceste condiţii. Dar copiii? La ei trebuie să se gândească. Uitaţi ce este pe jos…Este posibil?” - spune Vasile, 67 de ani. Chestionat pe această temă, medicul Bogdan Caraban, şeful Secţiei de Chirurgie Plastică şi Arşi, a afirmat: „Din păcate, asta este situaţia, avem promisiuni din partea conducerii spitalului că vom primi bani pentru reabilitări, dar nu ştim când.

Noi am făcut solicitări pentru reabilitare, dar sunt şi alte secţii mai critice în spital şi probabil au avut prioritate la modernizare, cum ar fi secţia de neonatologie şi cea de pedriatrie”. Referitor la ceea ce s-a întâmplat cu cei trei răniţi în cadrul incendiului de la Colectiv care au murit din cauza infecţiilor căpătate în Spitalul de Arşi din Bucureşti şi întrebat dacă la Constanţa sunt astfel de riscuri, doctorul a specificat: „Cea mai mare complicaţie şi de care ne temem cel mai mult în cazul unei arsuri este infecţia. Chiar şi în centrele specializate pentru arsuri din ţările care au aceste centre moderne există infecţii.

Arsul are o imunitate foarte slabă şi atunci orice infecţie se pretează pe această imunitate slabă. Nu există nicăieri în ţară, momentan, un centru specializat pentru tratarea arsurilor, singurulul este la Floreasca, dar nu este funcţional. În urmă cu câţiva ani şi la Constanţa s-a pus problema unui astfel de centru, a fost făcut un proiect, dar nu a fost viabil.

Dintr-un ordin al secretarului de stat Raed Arafat, momentan nu avem dreptul să tratăm arsuri mai mari de 20%. Nu neapărat la Constanţa, ci în toate judeţele se procedează aşa. Tot ce depăşeşte 20%, se trimite la Bucureşti, la Spitalul de Arşi, acesta este un protocol din urmă cu trei ani care a fost inaugurat de Raed Arafat”. Reamintim că trei dintre răniţii în incendiul din clubul Colectiv care au murit la Spitalul de Arşi au făcut infecţii nosocomiale de mai mare amploare.

Mihaela UNGUREANU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614