REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.8° Constanța Joi, 8 Iun. 2023
Anul XX Nr. 6388
13.8° Constanța Joi, 8 Iunie 2023 Anul XX Nr. 6388

Impactul divorţului asupra copiilor. Cum este afectat cel mic dacă un părinte îl vorbește de rău pe celălalt

Impactul divorţului asupra copiilor. Cum este afectat cel mic dacă un părinte îl vorbește de rău pe celălalt

A.F. 27 mai 2023 | 00:00 117

Unul din patru cupluri ajunge la divorţ, iar aproape jumătate dintre ei au şi copii, arată statisticile. Copiii implicați dezvoltă probleme emoţionale atât în copilărie, cât şi la maturitate. Cum să procedeze părinţii astfel încât să nu se ajungă aici, aflăm chiar acum de la specialiști.

Impactul divortului asupra copiilor. Cum este afectat cel mic daca un parinte il vorbeste de rau pe celalalt

Impactul divorţului asupra copiilor

Roxana Agafitei este psihoterapeut în cadrul Institutului Traumei, iar în ultimii ani i-a ajutat pe părinții care trec prin divorț să își dea seama ce comportamente le fac rău copiilor.

În ce fel este afectat copilul dacă un părinte îl vorbește de rău pe celălalt?

Roxana Agafiţei, psihoterapeut: Produce sau accentuează conflictul de loialitate. Îl pune pe copil în poziția de a alege între mama și tată. E că și cum un părinte se îndreaptă către copil încercând să îl convingă că unul e bun și celălalt nu e bun. Pentru un copil nu are sens lucrul asta!

Psihologi: copiii trebuie să ştie adevărul

În plus, copiii nu trebuie păcăliți. Psihologii recomandă să li se spună de ce s-a ajuns la divorț.

Roxana Agafiţei – psihoterapeut: Chiar dacă o arată, chiar dacă nu, copilul simte că doi oameni care sunt într-un conflict, într-o răceală, transmit în primul rând prin corp, prin atitudine, prin expresia facială. Copiii nu sunt ușor de păcălit.

Nina Sofian – psihoterapeut: La nivel subtil lucrurile astea se simt și, în momentul în care nu îi spui adevărul unui copil, cumva îi transmiți inconștient că instinctele lui și ceea ce simte el în interior nu sunt ok, nu sunt reale și atunci el începe să își pună întrebări dacă e ok ce simt, nu e ok, eu simt asta, dar mami spune că nu e așa și atunci apare și acea neîncredere în el.

Divorţul, o traumă pentru copii?

De altfel, studiile arată că adolescenții din familii monoparentale au un risc de 3 ori mai mare să aibă nevoie de terapie, dacă problemele nu sunt rezolvate cât mai timpuriu cu ajutorul unui psiholog. Altfel, vor fi afectate și relațiile viitoare.

Nina Sofian – psihoterapeut: La maturitate să fiu foarte suspicios în legătură cu partenerul meu de cuplu, să am senzația că ceva rău se va întâmpla, să am întotdeauna nevoie de certitudini și să caut să cer acele certitudini, deși relația funcționează și am tot felul de scenarii pe care mi le aduc din trecut astfel încât să îmi confirm că nu voi fi abandonat din nou.

25% dintre cupluri divorţează

Dacă divorțul apare când copiii sunt mici, aceștia pot dezvolta trauma de abandon, iar la școlari pot apărea dificultăți de învățare și tulburări de comportament, scrie digi24.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
24422204626
5/49
82039243840
joker
37324517292