REPLICA ONLINE CONSTANTA

7.4° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
7.4° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Impactul nefast al inconștienței – victimele accidentelor rutiere

Impactul nefast al inconștienței – victimele accidentelor rutiere

Replica API 19 mai 2021 | 17:35 3835

O tânără de 35 de ani din Constanța a rămas cu sechele pe viață după ce mașina în care se afla a fost spulberată de un bolid ce rula cu peste 100 km/h. S-a întâmplat pe DN2A în apropiere de localitatea Mihail Kogălniceanu. A fost nevoie de mai multe echipe de intervenție pentru descarcerarea victimelor. Vorbim atât de tânăra care circula regulamentar, dar și de soacra șoferului vinovat, aflată pe bancheta din spate a bolidului. Femeia în vârstă de 80 de ani a decedat în drum spre spital. Destinele celor implicați au fost schimbate în doar câteva secunde de neatenție.

JGV și Asociații, reprezentanții victimei în instanță

Șoferița nevinovată nu își amintește momentul accidentului. Mai bine de un an nu și-a recunoscut nici fiul, nici soțul. În urma unei hemoragii intra-craniene, tânăra de 35 de ani a rămas cu sechele grave.

„După accident nu recunoștea pe nimeni. În urma impactului și-a pierdut memoria. E ca un copil. A învățat totul de la zero: să meargă, să vorbească.

Medicii mi-au explicat că în urma hemoragiei cerebrale i-au fost distruse anumite rețele neuronale. Unele s-au reconstruit în timp. Așa se face că după aproximativ un an de la accident și-a recuperat memoria de lungă, în schimb uită detalii, evenimente care se întâmplă de pe o zi pe alta,” arată soțul victimei.

Destin schimbat într-o secundă

Deși acum își recunoaște fiul în vârstă de numai 11 ani, soțul, prietenii ori rudele, nimic nu mai este ca înainte.

„Este irascibilă, nu mai are răbdare, nu își poate focaliza atenția pe un lucru foarte mult timp. Nu mai este aceeași persoană. Are o cu totul altă personalitate decât înainte de accident,” soțul victimei.

Înainte de evenimentul nefast, cei doi soți lucrau împreună. Tânăra se ocupa de aprovizionare și ținea contabilitatea la firma pe care o dețin împreună. În prezent, soțul se ocupă singur de afacerea familiei, are grijă de casă, de copil și își ajută în același timp și soția.

„Viața noastră nu mai e la fel. Pe lângă problemele neurologice soția a rămas cu un picior mai scurt, nu poate merge decât cu niște papuci speciali cu spumă. Nu putea să își folosească deloc mâna stângă. Am fost însă la o clinică în Turcia, medicii de acolo ne-au ajutat. În urma intervenției chirurgicale la cot, soția mea se poate descurca singură, își poate folosi brațul, chiar dacă nu așa cum o făcea înainte” - Viorel Ciobanu, soțul victimei.

Victimele inconștienței – accidente rutiere

După accident tânăra a fost încadrată în gradul II de invaliditate, cu pierderea în totalitate a capacităţii de muncă. Situația medicală și cea personală este una extrem de dificilă, victima accidentului rutier aflându-se în imposibilitatea de a se descurca singură.

„Partea stângă a corpului îi este grav afectată. Are probleme de vedere în urma loviturii suferite la cap. Nervul optic și centrul vizual din creier au fost grav afectate. Dacă vin spre ea din lateral nu mă vede,” povestește soțul.

„Din femeia independentă, plină de viaţă, din mama responsabilă şi implicată în viaţa celor dragi, a ajuns precum un copil ce are nevoie permanent de îngrijire, supraveghere şi atenţie. Din omul activ care se ocupa de tot ceea ce ține de casă, tânăra s-a văzut în imposibilitatea de a se descurca singură. Mai mult, atât în spital cât și după ce a fost externată, aceasta s-a aflat în imposibilitate de a se îmbrăca, de a merge singură, fără vreun ajutor,” Ioana Culachi, avocat coordonator JGV și Asociații.

Șoferul vinovat își recunoaște fapta

Între timp șoferul responsabil de producerea accidentului și-a recunoscut vinovăția.

Instanța de fond, respectiv Judecătoria Constanța, a decis condamnarea inculpatului la o pedeapsă de 2 ani și două luni închisoare pentru cele două infracțiuni reținute în sarcina sa, cu stabilirea unui termen de supraveghere de 2 ani și 6 luni, precum și obligarea acestuia la prestarea unei munci neremunerate în folosul comunității pentru o perioadă de 100 de zile. De asemenea, instanța de judecată a mai dispus ca inculpatul să respecte anumite măsuri de supraveghere expres prevăzute de legea penală,” Cristina Muntianu, avocat JGV și Asociații.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614