REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.5° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
15.5° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

Impactul stilului de viață asupra sănătății pielii

Impactul stilului de viață asupra sănătății pielii

Replica API 14 iunie 2021 | 00:00 527

Pielea este cel mai mare organ al corpului, al cărei rol principal este să îți protejeze organismul. Atunci când pielea ta e sănătoasă, radiază frumusețe. Alegerile pe care le faci în fiecare zi, cum ar fi, de exemplu, ce mănânci, cum te simți, la ce oră te culci, toate acestea îți pot afecta pielea, scrie doc.ro.

Sursa foto: Shutterstock

Mai jos, regăsești principalii factori de stilul de viață care își pun amprenta pe frumusețea și sănătatea pielii tale.

1. Regimul alimentar

Dacă îți dorești o piele frumoasă și sănătoasă, este foarte important să fii atentă la dietă. Un aport bogat de vitamina C, alături de mai puține grăsimi și carbohidrați sunt asociate cu mai multe beneficii pentru pielea ta, în special beneficii antirid. Așadar, o dietă sănătoasă și echilibrată este importantă nu doar pentru sănătatea organelor și pentru un tonus cât mai bun, cât și pentru frumusețea pielii. În plus, cercetătorii sugerează că, pentru a evita erupțiile acneice, este indicat să consumi carbohidrați complecși, precum cereale integrale, și proteine sănătoase, și să eviți, pe cât posibil, lactatele grase.

După cum ai observat, multe produse de îngrijire destinate tenului sunt îmbogățite cu vitaminele C și E. Acești antioxidanți puternici îți pot fi de folos și atunci când sunt preluați din alimentație. Consumă cât mai multe alimente bogate în vitamine, minerale, în special seleniu, pentru a-ți proteja pielea de stresul oxidativ și de efectele nocive ale poluării.

2. Activitatea fizică

Sportul este benefic pentru sănătate din foarte multe puncte de vedere, inclusiv în ceea ce privește sănătatea pielii. Prin exercițiu fizic regulat îți poți îmbunătăți circulația sanguină, care contribuie la o furnizare mai bună de nutrienți către piele. Totodată, prin circulația sângelui, se livrează oxigen către țesuturile cutanate, care stimulează producția de colagen și previne apariția ridurilor.

Dacă îți este teamă că transpirația de la antrenamente îți va încărca porii, nu îți face griji – nu se întâmplă acest lucru. Atât timp cât îți speli fața imediat după antrenament, nu există riscul să îți apară coșuri.

3. Somnul

Câteva nopți nedormite se pot reflecta foarte ușor pe tenul tău, prin apariția cearcănelor, paloarea feței și a pungilor sub ochi. Organismul adult are nevoie de aproximativ șapte-opt ore de somn pe noapte. Contează foarte mult și calitatea somnului, dar și felul în care dormi. De exemplu, dacă obișnuiești să dormi cu capul pe aceeași parte, într-un număr de ani se vor forma riduri pe partea feței mereu apăsată de pernă. În plus, poziția de somn pe burtă poate înrăutăți aspectul pungilor de sub ochi. Astfel, poziția de somn cea mai prietenoasă cu tenul tău este cea pe spate.

4. Sarcina

Vergeturile sunt extrem de comune. De altfel, 90% dintre femeile însărcinate au vergeturi. O parte dintre acestea vor dispărea după naștere, în timp ce unele, cele mai profunde, vor rămâne. Cremele și uleiurile hidratante sunt de ajutor în ameliorarea aspectului vergeturilor, însă cremele pe bază de vitamina A și terapia cu laser sunt opțiuni mai eficiente. Cu toate acestea, nu le poți folosi pe durata sarcinii.

O altă problemă frecventă în perioada de sarcină este acneea, cauzată de surplusul de hormoni din corp. Cea mai bună soluție pentru a evita erupțiile acneice este spălarea feței de două ori pe zi cu un produs de curățare blând și folosirea unei creme hidratante fără uleiuri.

Unele femei pot fi mai predispuse la apariția melasmei pe față atunci când rămân însărcinate sau încep un tratament cu anticoncepționale. O creștere a nivelului de melanină, substanța care pigmentează pielea, este cauza apariției petelor de melasmă.

De regulă, melasma dispare după naștere sau la încetarea tratamentului cu anticoncepționale. Poți preveni pigmentarea pielii prin folosirea unei creme cu protecție solară de fiecare dată când ieși din casă și prin evitarea expunerii prelungite la soare. De asemenea, melasma poate fi tratată cu ajutorul peeling-urilor chimice și a tratamentelor topice, cum ar fi hidroquinona, retinoizii, acidul azelaic, serurile cu niacinamide sau acizii de tip hydroxy, care oferă o exfoliere mai blândă.

5. Expunerea la soare

Fie că îți place sau nu să stai la plajă, riscul de lezare a pielii în urma expunerii la soare este mereu prezent pe timpul verii. Aproximativ 90% din totalitatea leziunilor de piele sunt cauzate de soare. Pe măsură ce expunerea la soare este mai mare, cu atât riscul de cancer de piele este mai crescut. Protejarea pielii cu o cremă cu FPS minim 30 și cu diverse accesorii, precum eșarfe, pălării și haine cu filtre de protecție, este esențială. În ceea ce privește crema de protecție, optează un produs care conține filtre precum oxid de zinc, dioxid de titaniu sau avobenzone. Nu în ultimul rând, evită expunerea la soare între orele 10 dimineața și două după-amiaza.

6. Consumul de cofeină

Conținutul de cofeină din cafea și ceaiul verde și cel negru poate avea un efect deshidratant asupra pielii, atât timp cât acest tip de băuturi sunt consumate în exces. Cu toate acestea, potrivit celor mai recente cercetări, atunci când folosești produse de îngrijire a pielii cu extract de cofeină, acest ingredient poate contribui la sănătatea pielii prin corectarea semnelor de deteriorare cauzate de soare și chiar prin scăderea riscului de cancer de piele. În plus, cofeina ajută la estomparea cearcănelor și pungilor de sub ochi.

7. Consumul de alcool

Un consum excesiv de alcool este dăunător pentru organele interne, dar și pentru aspectul pielii. Alcoolul are acțiune diuretică, ceea ce duce la pierderea mai rapidă de apă din organism. De asemenea, alcoolul contribuie la dilatarea vaselor de sânge, motiv pentru care persoanele care consumă alcool în mod frecvent au, de obicei, pielea mai roșie și ușor inflamată. În timp, vasele de sânge pot deveni lezate și rămâne, așadar, permanent roșii și inflamate. De asemenea, consumul de alcool, în special de vin roșu, poate declanșa episoade de cuperoză.

8. Consumul de tutun

Fumatul este dăunător pentru fiecare parte a organismului, inclusiv pentru piele. Este a doua cauză principală a îmbătrânirii premature a pielii, după expunerea la soare. Mai mult, ridurile apar la fumători de la vârste fragede, chiar și de la 20 de ani. Fumatul obstrucționează circulația sângelui și contribuie la distrugerea rețelelor de colagen din piele. Mai puțin colagen, mai multe riduri, așadar e o idee bună să te lași de fumat cât mai repede, dacă ai acest obicei.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218