REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.6° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
10.6° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Impotența versus sterilitate: care este diferența dintre ele când abordăm infertilitatea?

Impotența versus sterilitate: care este diferența dintre ele când abordăm infertilitatea?

Replica API 14 octombrie 2020 | 00:00 1120

Cauzele infertilității la bărbați pot fi multiple și pot avea la baza factori multipli. Impotența și sterilitatea sunt două probleme care pot afecta sănătatea sistemului reproducător al bărbatului și capacitatea acestuia de a avea copii, însă în moduri diferite. Așa că astăzi vom încerca să înțelegem diferențele dintre aceste probleme și cum pot afecta ele fertilitatea unui bărbat care își dorește copii.

Impotența, cunoscută și sub denumirea de disfuncție erectilă, se referă la dificultatea de a ajunge la erecție sau de a menține erecția. Această disfuncție poate îngreuna lucrurile, în sensul că bărbatului îi este dificil sau imposibil să aibă raporturi sexuale. Sterilitatea, numită și infertilitate, se referă la incapacitatea organismului de a produce sau de a elibera spermă, scrie doc.ro.

Cauzele impotenței

Pentru ca un bărbat să aibă o erecție completă, mai multe organe, mușchi și vase de sânge trebuie să fie foarte bine coordonate pentru a funcționa. Dacă oricare dintre aceste sisteme este compromis, bărbatul va întâmpină dificultăți în a menține erecția.

Unele dintre cauzele majore ale impotenței sau disfuncțiilor erectile pot fi:

afecțiunile vaselor de sânge sau bolile inimii

depresia sau alte tulburări afective (de dispoziție)

stresul, iar aici este inclusă și anxietatea legată de performanță sexuală

diabetul zaharat

boală Parkinson sau scleroză multiplă

hipertensiunea arterială sau hipercolesterolemia

unele medicamente, cum ar fi antidepresivele, antihistaminicele sau medicamentele care reduc tensiunea arterială prea mare

afectarea unor nervi

boală Peyronie (în interiorul penisului există țesut cicatricial)

obezitatea

fumatul

abuzul de alcool sau consumul de droguri.

În plus, disfuncția erectilă poate fi asociată și cu intervenția chirurgicală sau cu radioterapia folosite pentru a trata cancerul de prostată ori tratamentele folosite pentru prostată mărită. Impotența poate fi cauzată, însă, și de probleme emoționale, cum ar fi stresul, sentimentele de vină, anxietatea, stimă de sine scăzută.

Cauzele sterilității (infertilității)

Dacă un bărbat încearcă de cel puțin un an să își lase partenera însărcinată, fără succes, el poate suferi de infertilitate. Desigur, infertilitatea poate să fie o problema apărută la oricare dintre parteneri (în unele cazuri, femeia este cea infertilă, în alte cazuri, bărbatul este cel infertil).

Sterilitatea unui bărbat se poate datora problemelor apărute în ceea ce privește producția sau eliberarea spermei. Unele dintre cauzele infertilității pot fi:

tratamentele pentru cancer (chimioterapia sau radioterapia)

unele afecțiuni, cum ar fi diabetul

venele dilatate în testicule (varicocelul)

expunerea la pesticide și la alte substanțe toxice

consumul excesiv de alcool

folosirea anumitor medicamente, cum ar fi steroizii

bolile genetice, precum fibroză chistică

un traumatism sau o intervenție chirurgicală la testicule sau alte organe ale sistemului reproducător

oreionul sau alte infecții care pot afecta testiculele

bolile cu transmitere sexuală (HIV, gonoreea, infecția cu chlamydia)

ejacularea retrogradă, când spermă ajunge în vezica urinară

ejacularea prematură

testiculele necoborâte în scrot (sau doar un testicul necoborât)

vasectomia.

Tratamentul pentru sterilitate versus tratamentul pentru impotența

Există tratamente diferite pentru aceste probleme. În cazul în care vrei să afli cum se tratează sterilitatea, ar trebui să mergi la un medic specialist în endocrinologie reproductivă dacă încerci să concepi un copil, de mai bine de un an, fără succes. Tratamentul pe care ți-l va prescrie medicul pentru infertilitate va depinde de cauza problemei.

Există mai multe opțiuni de tratament pentru sterilitate (infertilitate):

terapia de substituție hormonală

intervenția chirurgicală, pentru a repara o problema fizică de la nivelul testiculelor

tratamentele folosite pentru a trata o infecție sau o boală care cauzează infertilitate.

Totodată, fertilizarea în vitro (FIV) sau inseminarea artificială (spermă este injectată direct în uter) sunt proceduri folosite pentru a obține o sarcina, atunci când un cuplu se confruntă cu infertilitatea.

Tratamentul pentru impotență

Mergi la medicul urolog dacă ai probleme când vine vorba de erecție, pentru că este important să tratezi acest aspect, mai ales dacă îți dorești un copil. Pe baza examinării fizice și a rezultatelor analizelor de laborator, medicul îți va recomandă un plan de tratament. Uneori, unele schimbări pe care le faci în stilul de viață pot fi de ajutor: să faci mișcare în mod regulat, să dai jos kilogramele în plus, să renunți la fumat și să reduci cantitatea de alcool.

Dacă este cazul, medicul tău îți poate prescrie un medicament care crește fluxul de sânge în penis, pentru a produce o erecție. Clasa de medicamente se numește inhibitori de fosfodiesteraza tip 5. Printre medicamentele prescrise în acest scop se află: sildenafil, tadalafil, vardenafil. Toate aceste medicamente prezintă și riscuri, așa că discuta cu medicul pentru a află dacă aceste tipuri de substanțe sunt cele mai bune opțiuni pentru ține.

Alte medicamente folosite pentru a trata disfuncția erectilă sunt cele care fie se autoinjectează, fie se introduc, sub formă de supozitor, în penis (prostaglandină E1). Ele produc o erecție care durează până la 1 ora. Dacă tratamentul medicamentos nu este indicat în cazul tău, pompele pentru penis sau implanturile pot să ajute.

Dacă problema este de natură emoțională, este bine să mergi la un consilier sau la un psiholog, pentru a află care sunt aspectele care te împiedică să ai erecție.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367