REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.4° Constanța Mar., 16 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6701
18.4° Constanța Marți, 16 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6701
 

Impozitul pe venitul global va scădea drastic veniturile bugetare; inechitate fiscală între rezidenții gospodăriei

Impozitul pe venitul global va scădea drastic veniturile bugetare; inechitate fiscală între rezidenții gospodăriei

Replica API 25 aprilie 2017 | 00:00 213

CDR:

CDR:

Introducerea impozitului pe venitul global va determina o scădere drastică a veniturilor bugetare, iar din textul documentului rezultă o inechitate fiscală între rezidenții unei gospodării, potrivit unui comunicat al Coaliției pentru Dezvoltarea României (CDR), conform AGERPRES.

"Conceptul de 'gospodărie', ca pilon de bază al noului sistem, nu este reglementat de legislația românească, iar definiția fiscală crește din start complexitatea acestui nou sistem fiscal. Din analiza altor sisteme fiscale (cum este cel american), impunerea se realizează în mod individual și numai opțional (dacă este în beneficiul contribuabilului) la nivel de familie formată din soț, soție și copii. Totodată, din textul documentului pot fi observate și alte aspecte, unele generatoare de inechitate fiscală (ex. tratamentul fiscal diferit între rezidenți), alte neconcordante (ex. persoana responsabilă cu îndeplinirea obligațiilor declarative și de plată a impozitului pe venitul global (IVG) de către gospodărie; termenul de plată a IVG etc.)", se arată în document.

Potrivit acestuia, introducerea impozitului pe venitul global, prin eliminarea sistemului de reținere la sursă și plata lunară a impozitului pe venituri (ex. salarii, dividende, dobânzi etc.), precum și a celui de plăți anticipate de impozit (ex. pentru veniturile din activități independente, chirii etc.), va determina o scădere drastică a încasării veniturilor bugetare în anul 2018 care, raportat la datele anului 2016, va însemna cel puțin 4% pierdere a veniturilor din PIB.

'Suplimentar, schimbarea regulilor jocului într-un interval atât de scurt de timp (mai puțin de un an) va constitui o povară administrativă insurmontabilă pentru ANAF, prin creșterea numărului de persoane supuse impunerii și lipsa unui mecanism clar de colectare. Totodată, trebuie menționat nivelul ridicat al cheltuielilor pe care Guvernul trebuie să-l suporte cu adaptarea sistemului informatic al ANAF care, în prezent, se confruntă cu un deficit al arhitecturii hardware, iar creșterea 'artificială' a numărului persoanelor supuse impunerii îl poate colapsa', menționează sursa citată.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369