REPLICA ONLINE CONSTANTA

4.4° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
4.4° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

Impulsivitatea la copii poate fi asociată cu alimentația

Impulsivitatea la copii poate fi asociată cu alimentația

Replica API 25 septembrie 2021 | 00:00 539

Faptul că un copil mănâncă repede și este prea entuziasmat de ce are în farfurie poate fi corelat cu impulsivitatea acestuia și cu un viitor risc de obezitate, potrivit unui studiu american, scrie doc.ro.

Sursă foto: Shutterstock

Fiecare copil are un fel anume de a se raporta la hrana din farfurie. În timp ce unii nu au răbdare ca părinții să le așeze farfuria în față și, odată ce se așază la masă, mănâncă repede și cu poftă, alții nu se grăbesc prea tare să se așeze la masă sau mănâncă foarte încet.

Copiii care mănâncă mai încet sunt mai puțin susceptibili de a fi extrovertiți și impulsivi, potrivit unui nou studiu condus de Universitatea din Buffalo și Spitalul de Copii din Philadelphia. Cercetarea, care a urmărit să descopere relația dintre temperament și comportamentele alimentare în copilăria timpurie, a constatat, de asemenea, că acei copii care au fost foarte receptivi la indicii alimentare externe (dorința de a mânca atunci când alimentele sunt văzute, mirosite sau gustate) au fost mai susceptibili de a experimenta frustrare și disconfort, precum și dificultăți de auto-calmare.

Aceste descoperiri sunt esențiale, deoarece mâncatul prea rapid și un entuziasm prea mare în fața alimentelor au fost corelate cu riscul de obezitate la copii.

Relația dintre alimente, impulsivitate și obezitate la copii

Studiul, publicat în iunie 2021 în jurnalul Pediatric Obesity, susține integrarea temperamentului în studiile și tratamentul obezității la copii, o legătură despre care cercetătorii consideră că are nevoie de explorări suplimentare. Autorii studiului afirmă că temperamentul este legat de multe rezultate comportamentale și de dezvoltare ale copilului, totuși, în ciuda dovezilor emergente, puține studii au examinat relația sa cu obezitatea pediatrică.

Pentru studiu, cercetătorii au înscris 28 de participanți care au început un program de intervenție familială pentru a reduce viteza de a mânca în rândul copiilor cu vârste cuprinse între 4 și 8 ani cu risc de obezitate. Studiul a examinat asocierile dintre trei comportamente alimentare și trei fațete ale temperamentului.

Comportamentele alimentare au inclus reacția la sațietate (indicii interne ale consumului de alimente); receptivitate la vizualizarea, mirosirea și degustarea alimentelor (indicii externe ale consumului de alimente); viteza de mâncare a hranei. Fațetele analizate ale temperamentuui au inclus extraversiunea și impulsivitatea, controlul de sine și incapacitatea de a-și liniști emoțiile negative, cum ar fi furia, teama sau tristețea.

Printre descoperirile studiului se numără faptul că acei copii care răspund bine la sentimentul de sațietate au mai mult control de sine, dar, spun investigatorii, sunt necesare mai multe cercetări pentru a înțelege rolul pe care îl joacă părinții în temperamentul și comportamentul alimentar al copiilor lor.

Părinții tind să folosească hrana pentru a calma copiii temperamentali și pentru a ușura emoțiile negative, mai spun cercetătorii, iar studiile viitoare ar trebui să examineze diferitele moduri în care părinții își hrănesc copiii ca răspuns la temperamentul lor, precum și să exploreze dacă relația dintre temperament și comportamentele alimentare este un drum cu două sensuri. De exemplu, obiceiul de a mânca mai lent ar putea să ducă, în timp, să ducă la un grad mai scăzut de impulsivitate?

Acest studiu a stabilit relații între temperament și tiparele de mâncare la copii, dar nu este clar care apare primul: temperamentul este influențat de comportamentele alimentare sau invers? Pentru mai multe răspunsuri în ceea ce privește alimentația copiilor și temperamentul lor este nevoie de cercetări care să urmărească familiile pe o perioadă mai lungă de timp, concluzionează oamenii de știință.

Ce pot face părinții pentru a îmbunătăți comportamentul alimentar al copiilor?

Obiceiurile alimentare ale unui copil se dezvoltă devreme în viață, pe la vârsta de 2 ani. De aceea este important ca părinții să-i învețe pe copii despre alimentația sănătoasă și să îi încurajeze pe acest drum. Cea mai bună metodă este prin exemplu personal; aceste exemple ar trebui să înceapă de la o vârstă fragedă și să continue până în adolescență.

Iată ce poți face ca părinte:

Fii un model bun pentru copilul tău. Cumpără și prepară în casă alimente sănătoase pentru toată familia. Mănâncă fără grabă și mestecă bine alimentele. Dacă tu te așezi la masă și mănânci un burger cu cartofi prăjiți, iar copilului îi dai piept de pui cu fasole verde și pâine integrală s-ar putea să nu ai deloc succes. De asemenea, dacă părinții mănâncă repede, pe fugă, copilul va tinde să îi imite.

Adu numai gustări sănătoase în casă. Fructele, legumele crude, humusul preparat în casă și iaurtul cu conținut scăzut de grăsimi sunt excelente pentru toată familia, inclusiv pentru copii.

Alege să prepari mese cu proteine slabe (pește, pui, tofu etc.), legume și cereale integrale. Copiii nu sunt întotdeauna deschiși la lucruri noi, așa că părinții trebuie să fie creativi când le oferă alimentele sănătoase. De exemplu, dacă vezi că micuțul nu vrea să mănânce morcovi și castraveți, fă-i un smoothie din morcov, castravete, măr și banană (fructele vor ascunde gustul legumelor).

Evită mesele la fast-food. Dacă situația este de așa natură încât ajungeți cu cel mic într-un restaurant fast-food, alegeți și pentru voi și pentru copil cele mai sănătoase preparate disponibile (de exemplu, salatele de legume cu brânză).

Evită să aduci acasă băuturi acidulate și zaharoase, cum ar fi băuturile răcoritoare și ceaiurile din comerț. Copilul e bine să bea apă simplă, un pahar cu lapte și cel mult un pahar de suc natural de fructe în fiecare zi.

Nu forța copilul să termine tot din farfurie. Adulții pot să nu aprecieze exact cam câtă mâncare trebuie să îi pună în farfurie unui copil, însă este clar că acesta nu are nevoie de o cantitate la fel de mare precum adulții. Dacă cel mic mănâncă o parte din ce are în farfurie, dar mai lasă mâncare, nu trebuie forțat să golească farfuria, deoarece acesta este un prim pas spre obezitate.

Nu folosi mâncarea ca recompensă și nici ca pedeaspă. Mâncarea este pur și simplu pentru a primi energie și pentru a ajuta organismul să funcționeze corect, iar copilul nu trebuie nici recompensat cu alimente și nici pedepsit prin eliminarea sau adăugarea unora. Când părinții doresc să recompenseze cumva comportamentele bune ale copilului (de exemplu, faptul că a învățat să spună „Mulțumesc” și „Te rog”) e bine să aleagă o activitate distractivă în familie (de exemplu, mergeți la un spectacol de teatru pentru copii, la un parc de distracții sau într-o drumeție la pădure).

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920