REPLICA ONLINE CONSTANTA

4.7° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
4.7° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

Imunosupresoarele: ce sunt, ce tratează și ce efecte secundare au

Imunosupresoarele: ce sunt, ce tratează și ce efecte secundare au

Replica API 3 iulie 2020 | 19:13 1498

Medicamentele imunosupresoare suprimă sau reduc puterea sistemului imunitar și sunt folosite pentru a trata boli autoimune sau pentru a împiedica organismul să respingă un organ transplantat. Ce efecte secundare au aceste medicamente?

Sistemul imunitar este esențial pentru supraviețuire, deoarece, fără el, organismul este vulnerabil la atacurile virusurilor, bacteriilor și paraziților. În general, ne străduim să-l menținem puternic printr-o alimentație echilibrată, exerciții fizice și suplimente alimentare de tip complex nutraceutic pe bază de acizi grași Omega 3, vitamina C, vitamina D3, zinc și alte vitamine și minerale. În unele cazuri, însă, sistemul imunitar are nevoie să fie suprimat pe o anumită perioadă cu ajutorul medicamentelor, scrie doc.ro.

Ce sunt imunosupresoarele

Imunosupresoarele reprezintă o clasă de medicamente care suprimă sau reduc rezistența sistemului imunitar al organismului. Unele dintre acestea sunt numite și medicamente antirejecție, deoarece sunt utilizate pentru a împiedica organismul să respingă un organ transplantat, de exemplu ficat, inimă sau rinichi. Alte medicamente imunosupresoare sunt adesea folosite pentru a trata afecțiunile autoimune, cum ar fi lupusul, psoriazisul sau artrita reumatoidă.

În ce situații se recomandă imunosupresoarele

Imunosupresoarele sunt prescrise pentru a trata unele boli autoimune sau după un transplant de organe.

Boli autoimune

În prezența unei boli autoimune, sistemul imunitar al persoanei afectate atacă țesuturile organismului. Deoarece medicamentele imunosupresoare slăbesc sistemul imunitar, ele suprimă această reacție, lucru care ajută la reducerea impactului bolii asupra organismului. Bolile autoimune tratate cu medicamente imunosupresoare includ psoriazisul, lupusul, poliartrita reumatoidă, boala Crohn, scleroza multiplă, alopecia areata.

Transplant de organe

Aproape toate persoanele care trec printr-un transplant de organe trebuie să ia medicamente imunosupresoare. Acest lucru se datorează faptului că sistemul imunitar al pacientului percepe organul transplantat ca pe un obiect străin. Drept urmare, sistemul imunitar atacă organul, ca și cum ar ataca o celulă străină care trebuie distrusă. Acest lucru poate provoca daune severe și poate duce la necesitatea eliminării organului respectiv.

În aceste condiții, medicamentele imunosupresoare slăbesc sistemul imunitar pentru a reduce reacția corpului la organul străin. Medicamentele permit astfel organului transplantat să rămână sănătos și ferit de leziuni.

Tipuri de medicamente imunosupresoare

Există mai multe tipuri de medicamente imunosupresoare și prescrierea lor depinde de motivul pentru care sunt indicate în fiecare caz în parte:

Corticosteroizi: prednison, prednisolon, budesonidă

Inhibitori de Janus kinază: tofacitinib

Inhibitori ai calcineurinei: ciclosporină, tacrolimus

Inhibitori mTOR: sirolimus, everolimus

Inhibitori IMDH: azatioprină, leflunomidă, micofenolat

Agenți biologici: abatacept, adalimumab, anakinra, certolizumab, etanercept, golimumab, infliximab, ixekizumab, natalizumab, rituximab, secukinumab, tocilizumab, ustekinumab, vedolizumab

Anticorpi monoclonali: baziliximab, daclizumab.

Schema de tratament

Toate medicamentele imunosupresoare sunt disponibile numai printr-o rețetă de la medic. Imunosupresoarele se prezintă sub formă de tablete, capsule, lichide și injecții. Medicul decide pentru fiecare pacient care este mai potrivită formă de medicamente și cea mai indicată schemă de tratament.

Medicul poate prescrie un imunosupresor sau o combinație de medicamente. Scopul terapiei imunosupresoare este de a găsi planul de tratament care să suprime sistemul imunitar, având în același timp cât mai puține efecte secundare, iar acestea, la rândul lor, să fie cât mai puțin dăunătoare.

Dacă unei persoane i se prescriu medicamente imunosupresoare, trebuie să le ia exact așa cum sunt ele prescrise. Dacă pacientul are o tulburare autoimună, o modificare a schemei de tratament fără acordul medicului poate provoca o înrăutățire a stării de sănătate. Dacă e vorba de beneficiarul unui transplant de organe, chiar și cea mai mică modificare a regimului medicamentos poate declanșa o respingere a organului respectiv. Indiferent de ce problemă de sănătate suferă pacientul în tratament cu imunosupresoare, dacă uită să administreze o doză, trebuie să contacteze medicul pentru recomandări.

Analize necesare și modificări de doză

În timpul tratamentului cu imunosupresoare, se fac periodic analize de sânge. Aceste teste ajută medicul să monitorizeze cât de eficiente sunt medicamentele și dacă sunt necesare modificări ale dozelor. Testele îl vor ajuta, de asemenea, pe medic să afle dacă medicamentele respective au efecte secundare.

Dacă pacientul are o boală autoimună, medicul poate ajusta doza în funcție de modul în care afecțiunea persoanei răspunde la medicamente. Și în cazul în care pacientul a trecut printr-un transplant de organe, medicul poate reduce doza, deoarece riscul de respingere a organului scade în timp. În acest fel, poate scădea și nevoia organismului de aceste medicamente. Totuși, majoritatea persoanelor care au făcut un transplant trebuie să ia cel puțin un medicament imunosupresor pentru restul vieții.

Efectele secundare ale imunosupresoarelor

Efectele secundare variază mult pentru numeroasele medicamente imunosupresoare care sunt disponibile pe piață. Pentru a afla din timp reacțiile adverse pe care le-ar putea avea în decursul terapiei, e bine ca persoana care se pregătește să urmeze un astfel de tratament să discute cu medicul.

Cu toate precauțiile, însă, e bine de știut că toate medicamentele imunosupresoare lasă organismul cu un risc grav de infecție. Când un medicament imunosupresor slăbește sistemul imunitar, corpul devine mai puțin rezistent la infecții și se poate îmbolnăvi cu ușurință. În plus, orice infecție este mai greu de tratat.

O persoană aflată în tratament cu imunosupresoare trebuie să solicite imediat sfatul medicului dacă are oricare dintre aceste simptome de infecție: febră sau frisoane, durere în partea inferioară a spatelui, urinare frecventă și cu dificultăți, durere în timp ce urinează, oboseală neobișnuită sau slăbiciune.

Interacțiuni cu alte medicamente

Înainte de a începe tratamentul cu un medicament imunosupresor, pacientul trebuie să-i dea informații medicului despre toate medicamentele pe care le ia în perioada respectivă, inclusiv dacă este vorba despre suplimente alimentare, precum vitaminele și mineralele sau comprimate din plante. Medicul va fi astfel în măsură să informeze pacientul despre posibilele interacțiuni medicamentoase pe care le-ar putea provoca medicația imunosupresivă. Ca și reacțiile adverse, riscul interacțiunilor medicamentoase depinde de medicamentul specific pe care îl ia pacientul.

Medicamentele imunosupresoare pot cauza probleme persoanelor cu anumite afecțiuni de sănătate. Înainte de a începe să ia imunosupresoare, pacientul trebuie să informeze medicul dacă are oricare dintre aceste afecțiuni: alergie la medicamentul specific, un istoric medical de zona zoster sau varicelă, boli renale sau hepatice.

Imunosupresoarele în relație cu sarcina și alăptarea

Unele dintre aceste medicamente pot provoca defecte la naștere, în timp ce altele prezintă riscuri mai mici în timpul sarcinii și alăptării. În orice caz, dacă o pacientă intenționează să rămână gravidă, trebuie să discute cu medicul despre acest aspect înainte de a lua un medicament imunosupresor. Dacă pacienta rămâne însărcinată în timpul terapiei cu imunosupresoare, trebuie să-și informeze imediat medicul.

Relația cu medicul este importantă

Medicamentele imunosupresoare pot ajuta persoanele cu tulburări autoimune sau cu transplanturi de organe să controleze răspunsul imunitar al organismului lor. Deși sunt utile, aceste medicamente sunt, de asemenea, puternice și pot provoca efecte secundare, deci e firesc ca pacientul, înainte de a începe o astfel de terapie, să aibă aspecte pe care le dorește explicate mai bine.

Prin urmare, pacientul trebuie să nu se ferească să adreseze medicului întrebări clare despre tratamentul cu imunosupresoare, precum:

„Ce ar trebui să fac dacă mi se pare că mă confrunt cu un efect secundar?”

„Ce ar trebui să fac dacă am o răceală în timp ce iau acest medicament?”

„Cât timp va trebui să iau acest medicament?”.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920