REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.2° Constanța Mar., 23 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6708
11.2° Constanța Marți, 23 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6708
 

Imunoterapia oncologică, cel mai promiţător domeniu al medicinei personalizate

Imunoterapia oncologică, cel mai promiţător domeniu al medicinei personalizate

Replica API 21 septembrie 2019 | 00:00 1002

Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer, în parteneriat cu Asociaţia Pacientul 2.0, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă ‘Sfântul Apostol Andrei’Constanţa şi Roche România, au organizat, vineri, 20 septembrie 2019 o masă rotundă cu tema ‘Imunoterapia oncologică – cel mai promiţător domeniu al medicinei personalizate’.

Reprezentanţi ai profesioniştilor din domeniul medical, asoci aţiilor de pacienţi, ai industriei farmaceutice şi ai presei au discutat despre viitorul imunoterapiei oncologice şi noile indicaţii terapeutice aprobate la nivel european pentru medicamentele cu acest mod de acţiune.

În cadrul mesei rotunde au fost prezente următoarele persoane:

- Cezar Irimia, preşedinte FABC;

- Conf. Univ Dr. Laura Mazilu, şef secţie oncologie medicală la Spitalul Judeţean

Constanţa;

- Adrian Lupaşcu, preşedinte al asociaţiei Parteneri în Progres, membră a FABC;

- Valentin Moinescu, director de strategie Roche Romania;

- Alina Valentina Ocheană, moderator grup suport oncologic Medgidia;

- Eugenia Iordan, pacientă cu cancer de col uterin;

- Bita Bobonea - pacientă cu cancer de sân;

- Simona Udrea, psiholog.

Cancerul la vezica urinară ar putea fi tratat prin imunoterapie!

Înainte de prezentarea temelor enumerate mai sus, preşedintele FABC, Cezar Irimia a precizat câteva cuvinte despre tratamentul pentru cancerul de vezică ce se efectuează momentan doar prin chimioterapie în România:

‘Aşteptăm noile molecule, care, din câte ştiu, încă nu sunt înscrise în Europa, nu sunt introduse în tratamentele pacienţilor cu cancer de vezică. Aşteptăm ca acestea să fie agreate în Uniunea Europeană şi să le avem şi noi la îndemână. Actualmente, această formă de cancer se tratează anevoios, cu terapii vechi, cu efecte adverse destul de neplăcute, stricând mult calitatea vieţii pacientului, dar cu speranţa că vom avea acces cât mai rapid la terapii noi cu siguranţă vom avea o şansă mai mare la viaţă şi la supravieţuire. Imunoterapiile sunt şi la noi în ţară pe mai multe forme de cancer şi pentru tratamentele cancerului de vezică sunt studii ce se fac în prezent, fiind posibil ca foarte curând acestea să fie la îndemâna pacienţilor din România. Imunoterapia a revoluţionat tratamentele în cancer, această metodă de tratament ajută sistemul imunitar şi nu ţinteşte neapărat celula malignă stimulând sistemul imunitar să lupte cu boala pentru că acesta ştie cel mai bine cum să lupte cu celula malignă.’

Imunoterapia nu înlocuieşte chimioterapia!

Începând cu anul 2019, la nivel european au fost aprobate tratamente de imunoterapie oncologică ale grupului Roche pentru anumite forme agresive de cancer pulmonar şi cancer de sân, care aduc beneficii importante pentru pacienţii cu aceste forme ale bolii. Tratamentul acesta reprezintă cea mai nouă descoperire în lupta împotriva cancerului, de la apariţia terapiilor ţintite, în urma cu peste 20 ani. Imunoterapia se bazează pe răspunsul natural de apărare al organismului, care poate ajuta sistemul imunitar al pacienţilor să poată lupta cu boala.

Imunoterapia oncologică ca tratament pentru cancerul de vezică urinară reprezintă o nouă linie de tratament ce ar putea fi disponibilă şi pentru pacienţii Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă ‘Sfântul Apostol Andrei’Constanţa. Imunoterapia este un tratament inovator, un tratament nou şi îşi are locul lui foarte bine stabilit în planul de tratament pentru cancerul de vezică. Este foarte important să înţelegem că imunoterapia nu înlocuieşte chimioterapia ci completează un peisaj terapeutic. Deci în loc să avem o linie de tratament pentru pacienţi, avem două linii de tratament. Unul dintre avantajele imunoterapiei este că profilul de toxicitate este diferit, neavând toxicităţile chimioterapiei. Din foarte multe puncte de vedere este un tratament bine tolerat şi are întradevăr un alt profil de reacţii adverse cu care ar trebui să ne învăţăm şi să ne obişnuim.

Era imunoterapiei în oncologie abia acum începe!

‘Eu cred că era imunoterapiei în oncologie abia acum începe. Vedem în fiecare zi cum apar noi molecule sau noi combinaţii care aduc beneficii uriaşe pentru pacienţi, ceea ce în urmă cu doar câţiva ani era de neînchipuit. Ne bucurăm că şi noi, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă ‘Sf Apostol Andrei’ Constanţa, putem oferi pacienţilor acces la cele mai noi tratamente de imunoterapie şi sperăm că în viitor să putem avea la dispoziţie un arsenal terapeutic tot mai variat, în sprijinul celor care au nevoie cel mai mult’, a declarat Conf. Univ. Dr. Laura Mazilu, Medic primar oncologie în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă ‘Sf Apostol Andrei’ Constanţa.

Studii în domeniul tratării bolilor se fac frecvent, dar pe plan educativ, pentru prevenire, se fac mai rar sau mai deloc. Foarte mulţi copii nu se spală pe mâini, pe dinţi, nu se spală bine pe corp, nu au o educaţie sănătoasă şi în şcoli nu se focusează nimeni pe aspectele acestea în mod prioritar. Există un plan de educaţie, dar este precar, nu conţine foarte multe reguli de igienă, educaţie sanitară, reguli pentru o nutriţie bună şi multe alte aspecte foarte importante.

Pentru o boală foarte gravă este nevoie de un medic foarte bun şi de un pacient compliant!

’Pentru pacient este foarte dificil în prima lună când află diagnosticul, luând în calcul şi reţeau de prieteni pe care o are fiecare, rude, relaţii care vin cu tot felul de idei, unele bine intenţionate, dar care generează tot felul de gânduri care nu sunt benefice pentru pacient. Sunt mulţi care ştiu unde să ne găsească şi să ne întrebe ce pot face în cazul lor, cer consiliere, iar noi îi sprijinim şi îi sfătuim să asculte medicul curant. Lipsa educaţiei este o problemă cu care ne luptăm constant. O boală foarte gravă are nevoie de un medic foarte bun şi de un pacient compliant, o persoană care să asculte şi să înţeleagă. Rolul nostru este să îi facem pe pacienţi să înţeleagă că este o bătălie de lungă durată şi au nevoie de tot sprijinul pe care îl pot primi, de la rude, de la prieteni pentru a putea menţine toată energia focusată pe bătălia cu boala. Pacienţii au nevoie şi de o forţă mentală mare pentru a se lupta cu boala. Organizăm grupuri de sprijin în Constanţa, Medgidia, Mangalia, Babadag, iar acolo sprijinul vine de la pacient la pacient. Fiecare îşi spune povestea lui aşa cum o are, există o deschidere totală între aceştia, iar în felul acesta se ajută reciproc foarte mult, dar se şi informează în acelaşi timp’, a declarat Adrian Lupaşcu, preşedinte al asociaţiei Parteneri în Progres, membră a FABC.

Imunoterapia încă nu este glonţul de argint pentru boala oncologică!

‘Imunoterapia nu a descoperit încă glonţul de argint pentru boala oncologică metastatică, dar este unul dintre cele mai bune gloanţe pe care le avem în momentul de faţă. Pe lângă chimioterapie şi terapiile ţintite acum avem şi imunoterapia, ceea ce înseamnă că avem mai multe linii de tratament, deci mai multe arme împotriva bolii oncologice.’, a mai declarat Conf. Univ Dr. Laura Mazilu, şef secţie oncologie medicală la Spitalul Judeţean Constanţa.

La nivel mondial, imunoterapia este cel mai promiţător domeniu de cercetare în domeniul oncologiei. În prezent sunt studiate mai mult de 2.000 de imunoterapii oncologice, în peste 3.000 de studii clinice, pentru aproximativ 300 de tipuri de cancer. Compania Roche desfăşoară în acest moment nouă studii clinice în fază avansată pentru evaluarea unei imunoterapii, în combinaţie cu alte medicamente Roche, pentru mai multe tipuri de cancer pulmonar. De asemenea, grupul are un program de cercetare extins în domeniul imunoterapiei, pentru mai multe tipuri de cancer precum: cancere genitale şi urinare, cancer de piele, cancer de sân, cancere gastro-intestinale şi cancere de cap şi gât.

‘Pacienţii români au nevoie de acces real la imunoterapiile oncologice, prin actualizarea constantă a listei medicamentelor gratuite şi compensate, grăbirea procesului de încheiere a contractelor cost-volum şi publicarea rapidă a protocoalelor terapeutice aferente acestor imunoterapii. Sperăm că eforturile realizate până acum de către autorităţi în acest sens să continue pentru ca statul român are o obligaţie morală pentru pacienţi: să nu fie lăsaţi captivi lipsei de finanţare’, a spus Cezar Irimia, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România.

Iulian RUSU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Singura voastra grija ar fi sa nu muriti din cauza prostiei. Nu va mai bateti capul cu probleme care va depasesc cu mult limitele .
1
0
Sunt de acord cu tine, dar ai grija ca Iulia Mazilu e imbarligata cu un interlop de top. Sa nu ai probleme, pretenasule!
1
0
Doctorita Mazilu e o criminala, a omorat cu mana ei tineri bolnavi, nevrand sa le prescrie tratamentul din turcia si astfel au fost condamnati la moarte. O sa raspunda pentru ce a facut
1
2

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218