rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 22 octombrie
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

Imunoterapia oncologică, cel mai promiţător domeniu al medicinei personalizate

Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer, în parteneriat cu Asociaţia Pacientul 2.0, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă ‘Sfântul Apostol Andrei’Constanţa şi Roche România, au organizat, vineri, 20 septembrie 2019 o masă rotundă cu tema ‘Imunoterapia oncologică – cel mai promiţător domeniu al medicinei personalizate’.

Reprezentanţi ai profesioniştilor din domeniul medical, asoci aţiilor de pacienţi, ai industriei farmaceutice şi ai presei au discutat despre viitorul imunoterapiei oncologice şi noile indicaţii terapeutice aprobate la nivel european pentru medicamentele cu acest mod de acţiune.

În cadrul mesei rotunde au fost prezente următoarele persoane:

- Cezar Irimia, preşedinte FABC;

- Conf. Univ Dr. Laura Mazilu, şef secţie oncologie medicală la Spitalul Judeţean

Constanţa;

- Adrian Lupaşcu, preşedinte al asociaţiei Parteneri în Progres, membră a FABC;

- Valentin Moinescu, director de strategie Roche Romania;

- Alina Valentina Ocheană, moderator grup suport oncologic Medgidia;

- Eugenia Iordan, pacientă cu cancer de col uterin;

- Bita Bobonea - pacientă cu cancer de sân;

- Simona Udrea, psiholog.

Cancerul la vezica urinară ar putea fi tratat prin imunoterapie!

Înainte de prezentarea temelor enumerate mai sus, preşedintele FABC, Cezar Irimia a precizat câteva cuvinte despre tratamentul pentru cancerul de vezică ce se efectuează momentan doar prin chimioterapie în România:

‘Aşteptăm noile molecule, care, din câte ştiu, încă nu sunt înscrise în Europa, nu sunt introduse în tratamentele pacienţilor cu cancer de vezică. Aşteptăm ca acestea să fie agreate în Uniunea Europeană şi să le avem şi noi la îndemână. Actualmente, această formă de cancer se tratează anevoios, cu terapii vechi, cu efecte adverse destul de neplăcute, stricând mult calitatea vieţii pacientului, dar cu speranţa că vom avea acces cât mai rapid la terapii noi cu siguranţă vom avea o şansă mai mare la viaţă şi la supravieţuire. Imunoterapiile sunt şi la noi în ţară pe mai multe forme de cancer şi pentru tratamentele cancerului de vezică sunt studii ce se fac în prezent, fiind posibil ca foarte curând acestea să fie la îndemâna pacienţilor din România. Imunoterapia a revoluţionat tratamentele în cancer, această metodă de tratament ajută sistemul imunitar şi nu ţinteşte neapărat celula malignă stimulând sistemul imunitar să lupte cu boala pentru că acesta ştie cel mai bine cum să lupte cu celula malignă.’

Imunoterapia nu înlocuieşte chimioterapia!

Începând cu anul 2019, la nivel european au fost aprobate tratamente de imunoterapie oncologică ale grupului Roche pentru anumite forme agresive de cancer pulmonar şi cancer de sân, care aduc beneficii importante pentru pacienţii cu aceste forme ale bolii. Tratamentul acesta reprezintă cea mai nouă descoperire în lupta împotriva cancerului, de la apariţia terapiilor ţintite, în urma cu peste 20 ani. Imunoterapia se bazează pe răspunsul natural de apărare al organismului, care poate ajuta sistemul imunitar al pacienţilor să poată lupta cu boala.

Imunoterapia oncologică ca tratament pentru cancerul de vezică urinară reprezintă o nouă linie de tratament ce ar putea fi disponibilă şi pentru pacienţii Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă ‘Sfântul Apostol Andrei’Constanţa. Imunoterapia este un tratament inovator, un tratament nou şi îşi are locul lui foarte bine stabilit în planul de tratament pentru cancerul de vezică. Este foarte important să înţelegem că imunoterapia nu înlocuieşte chimioterapia ci completează un peisaj terapeutic. Deci în loc să avem o linie de tratament pentru pacienţi, avem două linii de tratament. Unul dintre avantajele imunoterapiei este că profilul de toxicitate este diferit, neavând toxicităţile chimioterapiei. Din foarte multe puncte de vedere este un tratament bine tolerat şi are întradevăr un alt profil de reacţii adverse cu care ar trebui să ne învăţăm şi să ne obişnuim.

Era imunoterapiei în oncologie abia acum începe!

‘Eu cred că era imunoterapiei în oncologie abia acum începe. Vedem în fiecare zi cum apar noi molecule sau noi combinaţii care aduc beneficii uriaşe pentru pacienţi, ceea ce în urmă cu doar câţiva ani era de neînchipuit. Ne bucurăm că şi noi, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă ‘Sf Apostol Andrei’ Constanţa, putem oferi pacienţilor acces la cele mai noi tratamente de imunoterapie şi sperăm că în viitor să putem avea la dispoziţie un arsenal terapeutic tot mai variat, în sprijinul celor care au nevoie cel mai mult’, a declarat Conf. Univ. Dr. Laura Mazilu, Medic primar oncologie în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă ‘Sf Apostol Andrei’ Constanţa.

Studii în domeniul tratării bolilor se fac frecvent, dar pe plan educativ, pentru prevenire, se fac mai rar sau mai deloc. Foarte mulţi copii nu se spală pe mâini, pe dinţi, nu se spală bine pe corp, nu au o educaţie sănătoasă şi în şcoli nu se focusează nimeni pe aspectele acestea în mod prioritar. Există un plan de educaţie, dar este precar, nu conţine foarte multe reguli de igienă, educaţie sanitară, reguli pentru o nutriţie bună şi multe alte aspecte foarte importante.

Pentru o boală foarte gravă este nevoie de un medic foarte bun şi de un pacient compliant!

’Pentru pacient este foarte dificil în prima lună când află diagnosticul, luând în calcul şi reţeau de prieteni pe care o are fiecare, rude, relaţii care vin cu tot felul de idei, unele bine intenţionate, dar care generează tot felul de gânduri care nu sunt benefice pentru pacient. Sunt mulţi care ştiu unde să ne găsească şi să ne întrebe ce pot face în cazul lor, cer consiliere, iar noi îi sprijinim şi îi sfătuim să asculte medicul curant. Lipsa educaţiei este o problemă cu care ne luptăm constant. O boală foarte gravă are nevoie de un medic foarte bun şi de un pacient compliant, o persoană care să asculte şi să înţeleagă. Rolul nostru este să îi facem pe pacienţi să înţeleagă că este o bătălie de lungă durată şi au nevoie de tot sprijinul pe care îl pot primi, de la rude, de la prieteni pentru a putea menţine toată energia focusată pe bătălia cu boala. Pacienţii au nevoie şi de o forţă mentală mare pentru a se lupta cu boala. Organizăm grupuri de sprijin în Constanţa, Medgidia, Mangalia, Babadag, iar acolo sprijinul vine de la pacient la pacient. Fiecare îşi spune povestea lui aşa cum o are, există o deschidere totală între aceştia, iar în felul acesta se ajută reciproc foarte mult, dar se şi informează în acelaşi timp’, a declarat Adrian Lupaşcu, preşedinte al asociaţiei Parteneri în Progres, membră a FABC.

Imunoterapia încă nu este glonţul de argint pentru boala oncologică!

‘Imunoterapia nu a descoperit încă glonţul de argint pentru boala oncologică metastatică, dar este unul dintre cele mai bune gloanţe pe care le avem în momentul de faţă. Pe lângă chimioterapie şi terapiile ţintite acum avem şi imunoterapia, ceea ce înseamnă că avem mai multe linii de tratament, deci mai multe arme împotriva bolii oncologice.’, a mai declarat Conf. Univ Dr. Laura Mazilu, şef secţie oncologie medicală la Spitalul Judeţean Constanţa.

La nivel mondial, imunoterapia este cel mai promiţător domeniu de cercetare în domeniul oncologiei. În prezent sunt studiate mai mult de 2.000 de imunoterapii oncologice, în peste 3.000 de studii clinice, pentru aproximativ 300 de tipuri de cancer. Compania Roche desfăşoară în acest moment nouă studii clinice în fază avansată pentru evaluarea unei imunoterapii, în combinaţie cu alte medicamente Roche, pentru mai multe tipuri de cancer pulmonar. De asemenea, grupul are un program de cercetare extins în domeniul imunoterapiei, pentru mai multe tipuri de cancer precum: cancere genitale şi urinare, cancer de piele, cancer de sân, cancere gastro-intestinale şi cancere de cap şi gât.

‘Pacienţii români au nevoie de acces real la imunoterapiile oncologice, prin actualizarea constantă a listei medicamentelor gratuite şi compensate, grăbirea procesului de încheiere a contractelor cost-volum şi publicarea rapidă a protocoalelor terapeutice aferente acestor imunoterapii. Sperăm că eforturile realizate până acum de către autorităţi în acest sens să continue pentru ca statul român are o obligaţie morală pentru pacienţi: să nu fie lăsaţi captivi lipsei de finanţare’, a spus Cezar Irimia, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România.

Iulian RUSU

sâmbătă, 21 septembrie 20191335
Comentarii

01Unu(15 oct 20:31)
Singura voastra grija ar fi sa nu muriti din cauza prostiei. Nu va mai bateti capul cu probleme care va depasesc cu mult limitele .
01Pt 04:51(22 sep 17:30)
Sunt de acord cu tine, dar ai grija ca Iulia Mazilu e imbarligata cu un interlop de top. Sa nu ai probleme, pretenasule!
21Aveti grija(22 sep 04:51)
Doctorita Mazilu e o criminala, a omorat cu mana ei tineri bolnavi, nevrand sa le prescrie tratamentul din turcia si astfel au fost condamnati la moarte. O sa raspunda pentru ce a facut
mai mult...Replica
22 oct 00:00ReplicaConstănțean AMENINȚAT cu MOARTEA de un infractor: 'Îți iau gâtul a doua zi când ies! Fac crimă!'

Un bărbat din Constanța a fost condamnat la 1 an și 4 luni pentru furt calificat și la 6 luni de închisoare pentru...86

22 oct 00:00ReplicaPrimăria Medgidia, contract pentru 'regele asfaltului' din Constanța77
22 oct 00:00Replica'Am început să fac treabă în Casa de Cultură doar cu forțe proprii! Dacă am fi sprijiniți, chiar am face cultură'75
22 oct 00:00ReplicaMai mulţi constănţeni cer primăriei DEMOLAREA garajelor de pe bulevardul Mircea!

Primăria Constanța a anunţat, de data recentă, că a construit în ultimul an 56 de parcări cu peste 1.700 de...93

22 oct 00:00ReplicaReglare de conturi la Năvodari: o minoră acuză că a fost sechestrată, bătută și tâlhărită de rude!139
22 oct 00:00ReplicaPatronii hotelului Picadilly au ajuns în instanţă: Serviciul de Taxe şi Impozite îi scoate datori cu zeci de mii de lei142
22 oct 00:00ReplicaUn bărbat din Valu se luptă să-și ia copilul din grija mamei, căreia îi reproşează că a făcut închisoare pentru instigare la viol!

Anturajul este cel care, de cele mai multe ori, influențează tinerii de astăzi mai mult decât familia sau școala....125

22 oct 00:00ReplicaS-A DAT ALERTA pe un grup whatsapp de părinţi: Posibilă tentativă de răpire la o şcoală din Constanţa!384
22 oct 00:45ReplicaLa piscina de la Reyna se face baie şi în extrasezon! VIDEO!1498
22 oct 00:45ReplicaDitamai primarul se răzbună pe secretarul unei comune, blocându-i maşina cu buldoexcavatorul!

Facem apel către Arhiepiscopia Tomisului să transmită gânduri bune, de pace şi bună înţelegere între angajaţii...1157

22 oct 00:44ReplicaPeste 1.000 de militari români şi străini participă la cel mai important exerciţiu NATO din Dobrogea463
22 oct 00:43ReplicaTuzla, reprezentată la Concursul Sibba Dance Cup!352
Vremea
12.5°12.5° - 13.2° marţi, 22 octombrie 2019
ConstantaUmiditate: 91%
Vânt: 1.2 m/s
Presiune: 1023 milibari

Loto
6/4971832364749
5/40689183033
joker10142224268
Horoscop
mai mult...SPSportRT
22 oct 00:00SportFC Botoşani - Poli Iaşi: 3-0

FC Botoşani a învins-o pe Politehnica Iaşi cu scorul de 3-0 (1-0), luni seara, într-un meci considerat în...85

22 oct 00:00SportDarren Cahill și Simona Halep fură startul: ”Înapoi la drum!”

Simona Halep (28 de ani, 5 WTA) va fi susținută de australianul Darren Cahill (54 de ani) la Turneul Campioanelor de...111

22 oct 00:00SportFC Argeș - Farul 2-2 Constanța în Liga a II-a, după un meci spectaculos. Rezultate complete

Liga 2 a revenit rapid cu etapa #13, după intermediara disputată miercuri. Ieri s-a jucat ultima partidă. FC Argeș -...106

22 oct 00:00SportSimona Halep a urcat pe locul 5 în clasamentul WTA, Bianca Andreescu- pe 4

Românca Simona Halep a urcat un loc, de pa şase pe cinci, în clasamentul mondial al jucătoarelor profesioniste de...101

Local
22 oct 03:32LocalDacă vedeți acest bărbat din Constanța, sunați la Poliție!

Poliţiştii au fost sesizaţi cu privire la dispariţia lui Gabriel-Gori Petre, de 49 ani, din municipiul Constanța,...1426

21 oct 00:00LocalSe apropie alegerile! Verificaţi dacă aveţi carte de identitate valabilă!

În luna noiembrie 2019 se va desfășura procesul electoral privind alegerea Președintelui României. Cetăţenii care...374

21 oct 02:15LocalCum s-a petrecut accidentul de la Independenţa, soldat cu 7 victime

În jurul orei 16.40, un bărbat de 22 de ani, a condus un autovehicul pe DJ 392, între localităţile Independența...1621

21 oct 00:04LocalProtest pentru amplasarea unui sens giratoriu în Lumina: Ne e frică să trimitem copiii la școală!

Ca urmare a numărului mare de accidente rutiere ce au avut loc loc în intersecția străzii Năvodari cu șoseaua...1439

21 oct 01:38LocalIncendiu la subsolul unui bloc din Constanța

Militarii din cadrul ISU Dobrogea au fost solicitați să intervină pe strada Dobrilă Eugeniu, la blocul ST 4, după...758

21 oct 01:39LocalTentativă de suicid pe strada Tunelului din Constanța

Pompierii au fost solicitați, în cursul nopții, să intervină pe strada Tunelului din Constanța, după ce o...1030

21 oct 01:36LocalActivități preventive desfășurate de polițiștii constănțeni

Polițiștii Biroului de Analiză și Prevenire a Criminalității împreună cu specialiști din cadrul A.N.I.T.P. și...535

21 oct 01:36LocalCondamnat pentru viol, depistat de polițiștii constănțeni!

Poliţiştii de investigații criminale au depistat, la data de 18 octombrie a.c., un bărbat, de 52 de ani, pe numele...787

21 oct 00:50LocalAccident rutier din cauza ceții: o autocisternă a intrat în coliziune cu un microbuz

Un bărbat în vârstă de 42 de ani, în dimineața zilei de 19 octombrie a.c., în timp ce conducea o autocisternă pe...2489

21 oct 02:14LocalIncendiu de proporţii la o clădire dezafectată din Kogălniceanu

Pompierii constănţeni au fost solicitaţi vineri seară să intervină îm Mihail Kogălniceanu, acolo unde o clădire...1514

Politică
22 oct 00:00PoliticăRevoluția culturală revine la Constanța

Primăria Municipiului Constanța vă invită la cea de-a IV-a ediție a Festivalului Internaţional de Teatru...107

22 oct 00:43PoliticăLista miniștrilor PNL: Orban a anunțat candidații la Educație și Agricultură

Liderul PNL Ludovic Orban a anunțat luni, în ședința conducerii PNL din Parlament, aflată în desfășurare la ora...1089

21 oct 02:23PoliticăDan Barna CONTRAZICE toată fosta opoziție: românii NU au plecat din țară din cauza salariilor mici

Candidatul Alianţei USR PLUS la alegerile prezidenţiale, Dan Barna, a declarat duminică, la Iaşi, că mulţi dintre...821

21 oct 01:40PoliticăBăsescu nu a mai rezistat la atacurile lui Tăriceanu: Îl invită pe fostul partener să se servească din 'tava cu ciolane pentru potăi de pripas'

Enervat de insistenţa lui Tăriceanu de a condiţiona votul pentru Guvernul Orban de excluderea din Executiv a PMP,...783

21 oct 01:40PoliticăRaluca Turcan pune presiune pe cei care au votat moțiunea: Nu cred că un vot și o semnătură pot fi negate

Mesaj de ultim moment transmis de liderul deputaților PNL, Raluca Turcan. Aceasta susține că nu crede că partidele...570

21 oct 02:17PoliticăMAE intervine în scandalul secretizării MCV: „Se clasifică pentru a respecta cerințele Comisiei Europene“

Proiectul de raport MCV se clasifică pentru a respecta cerințele Comisiei Europene, care îl transmite părții...422

21 oct 02:16PoliticăLudovic Orban recunoaște: Nu își poate impune noul Guvern în Parlament fără voturile tuturor partidelor de la moțiune

Premierul desemnat, Ludovic Orban, a declarat că a stabilit mai multe strategii pentru a combate un boicot din partea...538

21 oct 01:31PoliticăMihaela Andrei: Fac un apel la autorități să creeze condiții pentru colectarea gunoiului selectiv!

Consilierul local liberal Mihaela Andrei a postat pe pagina sa de socializare un mesaj alături de câteva fotografii...870

21 oct 02:19PoliticăIeșire BOMBĂ din ALDE: Ludovic Orban s-a legat la cap cu Traian Băsescu, un turnător ordinar la Securitate

Se precipită lucrurile pe scena politică. Președintele ALDE Teleorman, Florică Ică Calotă, acuză PNL că face...1116

21 oct 01:37PoliticăPremierul desemnat propune confiscarea averilor nejustificate ale politicienilor

"Eu nu înțeleg de ce nu se aplică. Fiscul, și în Germania, și în Franța și în SUA te verifică ce...1080

Monden
22 oct 18:43MondenAnna Lesko, apariție seducătoare la Chefi la cuțite: „Mama ne-a învățat să fim ca niște gheișe“

Anna Lesko gătesște la „Chefi la cuțite“ în această seară, într-o postură cu totul nouă. Vedeta ce își...86

22 oct 00:00MondenAndreea Bălan și-a angajat stilist și investește masiv în haine, ca să n-o mai certe lumea

Andreea Bălan s-a declarat indiferentă la criticile stiliștilor, însă realitatea arată că, de fapt, o deranjează...86

22 oct 00:00MondenAmalia Năstase arată spectaculos după ce a slăbit 32 de kilograme. „Am zis că nu îmi tai stomacul”

Amalia Năstase arată mai bine ca niciodată, după ce a scăpat de 32 de kilograme. Fosta soție a lui Ilie Năstase a...91

22 oct 00:00MondenCe reacție a avut Loredana Groza după valul de critici primite în mediul online

Loredana Groza a zdruncinat internetul cu imaginile publicate pe rețelele de socializare, unde bustul ei a făcut...90

22 oct 00:00MondenBrigitte și Florin Pastramă s-au întors din a doua lună de miere: „Ne place luxul în vacanţe“

După nunta fastuoasă pe care au avut-o în vară, Brigitte şi Florin Pastramă au plecat în „luni” de miere. Cea...84

22 oct 00:00MondenJim Carrey s-a despărțit de iubita tinerică

Este clar că Jim Carrey, de 57 de ani, mu are deloc noroc în dragoste. Actorul s-a despărțit recent de Ginger...90

22 oct 00:00MondenJustin Bieber a ieşit în pijama roz pe stradă

Cântăreţul Justin Bieber a fost surprins recent (25 de ani) de paparazzi în timp ce se ducea la un consult la...80

22 oct 18:14MondenFelicity Huffman, din „Neveste disperate“, fotografiată în pușcărie. Imaginea e dezolantă

Actriţa Felicity Huffman, cunoscută pentru rolurile din lungmetrajul „Transamerica” şi serialele „Neveste...89

22 oct 00:00MondenDucesa de Cambridge a debutat pe Instagram

Catherine, ducesă de Cambridge, a debutat duminică pe Instagram publicând primele sale mesaje pe această reţea de...85

22 oct 00:00MondenPrinţul Harry: Îmi voi proteja familia, dar eu şi William ne aflăm pe ''drumuri diferite''

Prinţul Harry al Marii Britanii a declarat, într-un documentar de televiziune, că este hotărât să-şi protejeze...95

Mapamond
22 oct 00:00MapamondAlegeri în Republica Moldova: PDM a câştigat 191 primării, PSRM 124, iar Blocul ACUM 84

Partidul Democrat din Moldova (PDM), al fostului premier Pavel Filip, a obţinut 191 de mandate de primar din primul tur...94

22 oct 00:00MapamondSUA: Trei militari şi-au pierdut viaţa într-un accident implicând un tanc în cursul unor exerciţii

Trei soldaţi americani şi-au pierdut viaţa şi alţi trei au fost răniţi într-un accident implicând un tanc la...94

22 oct 00:00MapamondRusia critică ofensiva Turciei în Siria, în timp ce Erdogan acuză Occidentul că-i sprijină pe „terorişti“

Rusia a criticat luni ofensiva Turciei în nordul Siriei, cu o zi înainte de o întâlnire între preşedintele rus...83

22 oct 00:00MapamondSlovacia: Procuratura a pus sub inculpare patru persoane în cazul uciderii jurnalistului Jan Kuciak

Parchetul din Slovacia a pus sub inculpare luni patru persoane în cazul uciderii jurnalistului de investigaţie Jan...84

22 oct 00:00MapamondBrexit: Premierul Boris Johnson nu va permite parlamentului britanic să modifice acordul cu UE

Premierul britanic Boris Johnson nu va permite parlamentului de la Londra să modifice acordul pentru Brexit, a...86

22 oct 00:00MapamondIncendiu la Cavallerizza Reale din Torino, sit UNESCO

Un incendiu a distrus luni dimineaţa acoperişul Cavallerizza Reale (grajdurile regale) din Torino, clădire situată...78

22 oct 00:00MapamondMarea Britanie: Julian Assange, audiat de un tribunal din Londra în legătură cu cererea de extrădare în SUA

Fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, a compărut luni în faţa unui tribunal din Londra în cadrul unei audieri cu...80

22 oct 00:00MapamondSUA: Giganţi farmaceutici, pe banca acuzaţilor în primul proces federal în legătură cu criza opioidelor

Un proces răsunător în care mai mulţi giganţi farmaceutici se vor afla pe banca acuzaţilor se deschide luni la...88

22 oct 00:00MapamondUn grup de hackeri ruşi a deturnat o operaţiune de spionaj iraniană, potrivit unor responsabili

Piraţi informatici ruşi s-au infiltrat într-o operaţiune de spionaj cibernetic iraniană pentru a ataca organizaţii...81

22 oct 00:00MapamondEmoţie în jurul cazului Dutroux, sute de oameni protestează la Bruxelles

Mai multe sute de persoane, 400 potrivit poliţiei, au manifestat duminică la Bruxelles pentru a cere închisoare pe...88

Sănătate
12 oct 04:54SănătateBoala mâinilor murdare! Aproximativ 100 de copii din Constanța, diagnosticați cu hepatita A

Peste 130 de persoane au fost spitalizate în ultimele trei luni în Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Constanța cu...2897

10 oct 15:26SănătateDirectorul medical al Spitalului Județean Constanța, Bogdan Obadă: 'Suntem singura secție de Ortopedie din Dobrogea care rezolvă urgențele'

Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sf. Andrei” Constanța a primit, în ultimii doi ani, o finanțare...3683

9 oct 00:00SănătateEste nevoie de sânge! Participă şi tu la acţiunea de donare de la Hârşova!

Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Constanţa, Primăria Oraşului Hârşova şi Spitalul Orăşenesc Hârşova...648

30 sep 00:00SănătateFonduri nerambursabile pentru dotarea Spitalului Orăşenesc Hârşova

Primarul Orașului Hârșova, Viorel Ionescu, a semnat luna trecută contractul de finanțare a proiectului „Dotarea...844

30 sep 02:35SănătateUn medicament cu ranitidină a fost retras de pe piață: specialiștii consideră că produce cancer

Un medicament care conține ranitidină este suspectat că ar putea produce cancer și a fost retras dintr-un mare lanț...1760

28 sep 01:01SănătateStroe: Spitalul Militar va fi transformat în Spital Regional; va fi gata în 2 ani, în parteneriat cu turcii

Președintele PSD Constanța, Felix Stroe, a anunțat într-o conferință de presă că spitalul regional va fi gata...5213

27 sep 01:04SănătateO reţea de trafic de ovare şi nou-născuţi, destructurată de poliţia greacă

O reţea de traficanţi care vindeau nou-născuţi şi ovare prelevate de la femei provenite în principal din Bulgaria...1054

26 sep 01:01SănătateProiect de rectificare bugetară pentru Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Constanța!

În luna august a acestui an, bugetul Spitalulului Clinic de Pneumoftiziologie Constanța a fost rectificat, la...2321

25 sep 16:26SănătateCompartimentul de Terapie Intensivă Neonatală inaugurat cu sprijinul unor asociaţii şi a unei fundaţii

Opt mii de ore de muncă, 14 kilometri de cablu de date, 70 tone de nisip şi aproape 14.000 de cărămizi, sunt doar...2797

24 sep 01:28SănătateANUNŢ PROGRAM DONARE DE SÂNGE!

Toate persoanele care doresc să doneze sânge, dar nu o pot face în zilele lucrătoare, să se prezinte sâmbătă...1197