rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 28 ianuarie
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

Imunoterapia oncologică, cel mai promiţător domeniu al medicinei personalizate

Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer, în parteneriat cu Asociaţia Pacientul 2.0, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă ‘Sfântul Apostol Andrei’Constanţa şi Roche România, au organizat, vineri, 20 septembrie 2019 o masă rotundă cu tema ‘Imunoterapia oncologică – cel mai promiţător domeniu al medicinei personalizate’.

Reprezentanţi ai profesioniştilor din domeniul medical, asoci aţiilor de pacienţi, ai industriei farmaceutice şi ai presei au discutat despre viitorul imunoterapiei oncologice şi noile indicaţii terapeutice aprobate la nivel european pentru medicamentele cu acest mod de acţiune.

În cadrul mesei rotunde au fost prezente următoarele persoane:

- Cezar Irimia, preşedinte FABC;

- Conf. Univ Dr. Laura Mazilu, şef secţie oncologie medicală la Spitalul Judeţean

Constanţa;

- Adrian Lupaşcu, preşedinte al asociaţiei Parteneri în Progres, membră a FABC;

- Valentin Moinescu, director de strategie Roche Romania;

- Alina Valentina Ocheană, moderator grup suport oncologic Medgidia;

- Eugenia Iordan, pacientă cu cancer de col uterin;

- Bita Bobonea - pacientă cu cancer de sân;

- Simona Udrea, psiholog.

Cancerul la vezica urinară ar putea fi tratat prin imunoterapie!

Înainte de prezentarea temelor enumerate mai sus, preşedintele FABC, Cezar Irimia a precizat câteva cuvinte despre tratamentul pentru cancerul de vezică ce se efectuează momentan doar prin chimioterapie în România:

‘Aşteptăm noile molecule, care, din câte ştiu, încă nu sunt înscrise în Europa, nu sunt introduse în tratamentele pacienţilor cu cancer de vezică. Aşteptăm ca acestea să fie agreate în Uniunea Europeană şi să le avem şi noi la îndemână. Actualmente, această formă de cancer se tratează anevoios, cu terapii vechi, cu efecte adverse destul de neplăcute, stricând mult calitatea vieţii pacientului, dar cu speranţa că vom avea acces cât mai rapid la terapii noi cu siguranţă vom avea o şansă mai mare la viaţă şi la supravieţuire. Imunoterapiile sunt şi la noi în ţară pe mai multe forme de cancer şi pentru tratamentele cancerului de vezică sunt studii ce se fac în prezent, fiind posibil ca foarte curând acestea să fie la îndemâna pacienţilor din România. Imunoterapia a revoluţionat tratamentele în cancer, această metodă de tratament ajută sistemul imunitar şi nu ţinteşte neapărat celula malignă stimulând sistemul imunitar să lupte cu boala pentru că acesta ştie cel mai bine cum să lupte cu celula malignă.’

Imunoterapia nu înlocuieşte chimioterapia!

Începând cu anul 2019, la nivel european au fost aprobate tratamente de imunoterapie oncologică ale grupului Roche pentru anumite forme agresive de cancer pulmonar şi cancer de sân, care aduc beneficii importante pentru pacienţii cu aceste forme ale bolii. Tratamentul acesta reprezintă cea mai nouă descoperire în lupta împotriva cancerului, de la apariţia terapiilor ţintite, în urma cu peste 20 ani. Imunoterapia se bazează pe răspunsul natural de apărare al organismului, care poate ajuta sistemul imunitar al pacienţilor să poată lupta cu boala.

Imunoterapia oncologică ca tratament pentru cancerul de vezică urinară reprezintă o nouă linie de tratament ce ar putea fi disponibilă şi pentru pacienţii Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă ‘Sfântul Apostol Andrei’Constanţa. Imunoterapia este un tratament inovator, un tratament nou şi îşi are locul lui foarte bine stabilit în planul de tratament pentru cancerul de vezică. Este foarte important să înţelegem că imunoterapia nu înlocuieşte chimioterapia ci completează un peisaj terapeutic. Deci în loc să avem o linie de tratament pentru pacienţi, avem două linii de tratament. Unul dintre avantajele imunoterapiei este că profilul de toxicitate este diferit, neavând toxicităţile chimioterapiei. Din foarte multe puncte de vedere este un tratament bine tolerat şi are întradevăr un alt profil de reacţii adverse cu care ar trebui să ne învăţăm şi să ne obişnuim.

Era imunoterapiei în oncologie abia acum începe!

‘Eu cred că era imunoterapiei în oncologie abia acum începe. Vedem în fiecare zi cum apar noi molecule sau noi combinaţii care aduc beneficii uriaşe pentru pacienţi, ceea ce în urmă cu doar câţiva ani era de neînchipuit. Ne bucurăm că şi noi, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă ‘Sf Apostol Andrei’ Constanţa, putem oferi pacienţilor acces la cele mai noi tratamente de imunoterapie şi sperăm că în viitor să putem avea la dispoziţie un arsenal terapeutic tot mai variat, în sprijinul celor care au nevoie cel mai mult’, a declarat Conf. Univ. Dr. Laura Mazilu, Medic primar oncologie în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă ‘Sf Apostol Andrei’ Constanţa.

Studii în domeniul tratării bolilor se fac frecvent, dar pe plan educativ, pentru prevenire, se fac mai rar sau mai deloc. Foarte mulţi copii nu se spală pe mâini, pe dinţi, nu se spală bine pe corp, nu au o educaţie sănătoasă şi în şcoli nu se focusează nimeni pe aspectele acestea în mod prioritar. Există un plan de educaţie, dar este precar, nu conţine foarte multe reguli de igienă, educaţie sanitară, reguli pentru o nutriţie bună şi multe alte aspecte foarte importante.

Pentru o boală foarte gravă este nevoie de un medic foarte bun şi de un pacient compliant!

’Pentru pacient este foarte dificil în prima lună când află diagnosticul, luând în calcul şi reţeau de prieteni pe care o are fiecare, rude, relaţii care vin cu tot felul de idei, unele bine intenţionate, dar care generează tot felul de gânduri care nu sunt benefice pentru pacient. Sunt mulţi care ştiu unde să ne găsească şi să ne întrebe ce pot face în cazul lor, cer consiliere, iar noi îi sprijinim şi îi sfătuim să asculte medicul curant. Lipsa educaţiei este o problemă cu care ne luptăm constant. O boală foarte gravă are nevoie de un medic foarte bun şi de un pacient compliant, o persoană care să asculte şi să înţeleagă. Rolul nostru este să îi facem pe pacienţi să înţeleagă că este o bătălie de lungă durată şi au nevoie de tot sprijinul pe care îl pot primi, de la rude, de la prieteni pentru a putea menţine toată energia focusată pe bătălia cu boala. Pacienţii au nevoie şi de o forţă mentală mare pentru a se lupta cu boala. Organizăm grupuri de sprijin în Constanţa, Medgidia, Mangalia, Babadag, iar acolo sprijinul vine de la pacient la pacient. Fiecare îşi spune povestea lui aşa cum o are, există o deschidere totală între aceştia, iar în felul acesta se ajută reciproc foarte mult, dar se şi informează în acelaşi timp’, a declarat Adrian Lupaşcu, preşedinte al asociaţiei Parteneri în Progres, membră a FABC.

Imunoterapia încă nu este glonţul de argint pentru boala oncologică!

‘Imunoterapia nu a descoperit încă glonţul de argint pentru boala oncologică metastatică, dar este unul dintre cele mai bune gloanţe pe care le avem în momentul de faţă. Pe lângă chimioterapie şi terapiile ţintite acum avem şi imunoterapia, ceea ce înseamnă că avem mai multe linii de tratament, deci mai multe arme împotriva bolii oncologice.’, a mai declarat Conf. Univ Dr. Laura Mazilu, şef secţie oncologie medicală la Spitalul Judeţean Constanţa.

La nivel mondial, imunoterapia este cel mai promiţător domeniu de cercetare în domeniul oncologiei. În prezent sunt studiate mai mult de 2.000 de imunoterapii oncologice, în peste 3.000 de studii clinice, pentru aproximativ 300 de tipuri de cancer. Compania Roche desfăşoară în acest moment nouă studii clinice în fază avansată pentru evaluarea unei imunoterapii, în combinaţie cu alte medicamente Roche, pentru mai multe tipuri de cancer pulmonar. De asemenea, grupul are un program de cercetare extins în domeniul imunoterapiei, pentru mai multe tipuri de cancer precum: cancere genitale şi urinare, cancer de piele, cancer de sân, cancere gastro-intestinale şi cancere de cap şi gât.

‘Pacienţii români au nevoie de acces real la imunoterapiile oncologice, prin actualizarea constantă a listei medicamentelor gratuite şi compensate, grăbirea procesului de încheiere a contractelor cost-volum şi publicarea rapidă a protocoalelor terapeutice aferente acestor imunoterapii. Sperăm că eforturile realizate până acum de către autorităţi în acest sens să continue pentru ca statul român are o obligaţie morală pentru pacienţi: să nu fie lăsaţi captivi lipsei de finanţare’, a spus Cezar Irimia, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România.

Iulian RUSU

sâmbătă, 21 septembrie 20191433
Comentarii

01Unu(15 oct 20:31)
Singura voastra grija ar fi sa nu muriti din cauza prostiei. Nu va mai bateti capul cu probleme care va depasesc cu mult limitele .
01Pt 04:51(22 sep 17:30)
Sunt de acord cu tine, dar ai grija ca Iulia Mazilu e imbarligata cu un interlop de top. Sa nu ai probleme, pretenasule!
21Aveti grija(22 sep 04:51)
Doctorita Mazilu e o criminala, a omorat cu mana ei tineri bolnavi, nevrand sa le prescrie tratamentul din turcia si astfel au fost condamnati la moarte. O sa raspunda pentru ce a facut
mai mult...Replica
28 ian 00:00ReplicaCând politicul îşi bagă coada: Cine e constănțeanca interimară de doi ani la șefia BTT

Reprezentanții Ministerului Tineretului și Sportului (MTS) în Adunarea Generală a Acționarilor (AGA) de la BTT SA...2644

28 ian 00:00ReplicaFirma moştenitorilor lui Gheorghe Oancea DEMOLEAZĂ clădiri în regim de urgenţă!2181
28 ian 00:00ReplicaSpitalul de Boli Infecțioase NU ARE TESTE pentru a IDENTIFICA CORONAVIRUSUL!535
28 ian 00:00ReplicaMașina unui PROXENET, cuprinsă de FLĂCĂRI, la Mangalia! VIDEO

Militarii din cadrul ISU Dobrogea au fost solicitați luni, 27 ianuarie, în jurul orei 4.00, să intervină la un...3363

28 ian 07:17ReplicaDETALII despre CONSTĂNȚENII care au CONCERTAT în CHINA! Ce spune directorul Teatrului Oleg Danovski1057
28 ian 22:53ReplicaȚEPE pe INTERNET în numele unui PREOT CONSTĂNȚEAN! ACUZAȚII GRAVE!938
28 ian 00:00ReplicaSituaţia BUNCĂRELOR din CONSTANŢA! Iată unde sunt AMPLASATE!

Suntem oare pregătiți în eventualitatea unei dezastru de orice fel? Municipiul Constanţa “găzduieşte“ 72 de...1601

28 ian 23:27ReplicaCadrele medicale din SPITALUL JUDEȚEAN, sub TEROARE: ameninţări frecvente!711
28 ian 22:43ReplicaALERTĂ în contextul GRIPEI MORTALE! Ce se întâmplă cu produsele din China ajunse în Portul Constanța??725
28 ian 23:28ReplicaBărbatul CARE a AMENINȚAT cu PISTOLUL în SPITAL: Pentru copilul meu fac MOARTE de OM!

Intervenție la Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța, în noaptea de duminică spre luni! Un individ care...1194

28 ian 00:00Replica`RĂZBOI` la Constanţa: BIZON pe 4 roți contra cărucior!1316
28 ian 00:00ReplicaPrefectul Niculescu vrea să redea comunităţii sala pe care Gurgu o transformase în loc de fitness!1121
Vremea
5.7°5.7° - 6.6° marţi, 28 ianuarie 2020
ConstanțaUmiditate: 77%
Vânt: 6.75 m/s
Presiune: 1012 milibari

Loto
6/4991823283545
5/4071420222330
joker10202831456
Horoscop
mai mult...SPSportRT
28 ian 00:00SportSimona Halep, sigură de locul 2 WTA la finalul Australian Open. Cum arată clasamentul acum

...507

28 ian 00:00SportItalienii anunță că Răzvan Marin este dorit de Fiorentina, cea care oferă 12 milioane de euro

...267

28 ian 00:00SportBorussia Dortmund este aproape de o nouă mutare importantă, după Haaland: Emre Can, de la Juventus

Emre Can a fost dorit și de către Manchester United în această iarnă, însă a refuzat deoarece a jucat în trecut...210

28 ian 00:00SportIlie Năstase, sfaturi înțelepte pentru Simona Halep: 'Trebuie să fie foarte concentrată la turneele de Mare Șlem, nu la locul 1'

Ilie Năstase spune că i-a oferit un sfat Simonei Halep, transmițându-i sportivei din Constanța să se concentreze...254

Local
28 ian 00:09LocalLucrările de consolidare a malului din zona localităţii Cumpăna, la un pas să fie SISTATE?

În mai 2019, în localitatea Cumpăna din județul Constanța, o porțiune de aproximativ 30 de metri din strada...2054

28 ian 00:00LocalProgramul cu interferon free pentru pacienții cu hepatita C nu a fost reluat

Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România (APAH-RO) solicită Casei Naționale de Asigurări de...243

28 ian 00:00LocalȚara Piticilor din Parcul Tăbăcărie, un univers al basmelor copilăriei

Țara Piticilor din Parcul Tăbăcărie devine un loc din ce în ce mai atractiv pentru cei mici, iar asta au putut...304

28 ian 14:18LocalÎncă o mașină a luat foc la Năvodari, pe aceeași stradă!

Militarii din cadrul ISU Dobrogea au fost solicitați să intervină, luni, 27 ianuarie, pe strada Plopilor din...287

28 ian 00:00LocalCondamnat pentru act sexual cu un minor!

Polițiștii Postului de Poliție Ceamurlia de Jos împreună cu cei ai Serviciului Investigații Criminale al IPJ...312

28 ian 00:00LocalDoi indivizi din județul Constanța, ARESTAȚI după ce au FURAT mai multe animale dintr-o fermă

Urmare a cercetărilor în cazul săvârșirii unei infracțiuni de furt, polițiști din cadrul Serviciului de Ordine...672

28 ian 00:00LocalPolițiștii constănțeni în alertă, după ce o femeie a fost dată dispărută

Poliţiştii constănțeni au fost sesizaţi cu privire la dispariţia unei femei, de 28 de ani din localitatea...295

28 ian 00:00LocalConstănțeni, dacă aveți haine pe care nu le purtați, lăsați-le în containere

Dacă aveți haine pe care nu le mai purtați, nu le aruncați! Aduceți-le în containerele amplasate de Primăria...507

28 ian 00:00LocalLansarea cărții 'Aneta Forna Christu - Păpușarul cu suflet de copil' la Teatrul Căluțul de mare

La Teatrul pentru Copii și Tineret „Căluțul de mare” Constanța se va lansa vineri, 31 ianuarie, de la ora 11.30,...196

28 ian 00:00LocalMoaștele Sfintei Matrona din Moscova, la Constanța

Biserica Ortodoxă, joi, 30 ianuarie, îi serbează pe Sfinţii Trei Ierarhi. În zilele împăratului Alexie Comnen,...269

Politică
28 ian 00:00PoliticăKlaus Iohannis: Dacă va trece moţiunea de cenzură, tot pe Ludovic Orban îl voi propune premier

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat luni că, în cazul în care va fi adoptată moţiunea de cenzură, îl va...181

28 ian 00:00PoliticăPNL: Guvernul începe runda 2 de verificări pe PNDL

La solicitarea parlamentarilor PNL, Ministerul Dezvoltării va inventaria toate lucrările din teritoriu efectuate de...227

28 ian 00:00PoliticăUSR se declară împotriva propunerii PNL de alegere a preşedinţilor de consilii judeţene de către consilieri

Uniunea Salvaţi România (USR) a anunţat că este împotriva iniţiativei PNL de a modifica legea de alegere a...170

28 ian 00:00PoliticăCîţu: Ordonanţa care va obliga ANAF să ridice popririle pe conturi, în şedinţa de guvern de marţi

Ministrul de Finanţe, Florin Cîţu, a anunţat că marţi, cel mai probabil, va fi adoptat în şedinţa de guvern...202

28 ian 00:00PoliticăDaniel Dragoş Tănăsoiu, numit şef al Corpului de control al prim-ministrului

Daniel Dragoş Tănăsoiu a fost numit în funcţia de şef al Corpului de control al prim-ministrului, printr-o decizie...192

28 ian 00:00PoliticăConducerile USR şi PLUS vor congres de fuziune în iulie. Decizia finală, pe 8 februarie

Birourile Naţionale ale USR PLUS au decis, luni, în şedinţă comună de alianţă, să solicite organizaţiilor un...148

28 ian 00:00PoliticăCîţu: Ministrul de Finanţe e evaluat de Comisia buget-finanţe; unii din Parlament nu au citit Regulamentul şi îşi bat joc

Ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, a afirmat luni că activitatea sa este evaluată de Comisia de buget-finanţe,...162

28 ian 00:00PoliticăPSD se opune proiectului lansat de PNL privind privatizarea programelor de sănătate

PSD se opune proiectului lansat de PNL privind privatizarea programelor de sănătate, argumentând că sănătatea este...166

28 ian 00:00PoliticăDacian Cioloş: Crimele împotriva umanităţii nu îşi au şi nu îşi vor mai avea niciodată locul în Europa

Retorica politică toxică folosită în ultimii ani de diferiţi lideri europeni, pentru a polariza societatea...164

28 ian 00:00PoliticăOrban: România rămâne activă în procesul de păstrare şi întregire a memoriei Holocaustului

România, prin ea însăşi, dar şi ca stat membru al Uniunii Europene, promovează toleranţa între oameni,...165

Monden
28 ian 00:00MondenInna l-a întrecut la bani pe Ilie Năstase. Ce avere are solista

Site-ul CelebrityNetWorth a realizat un top al celor mai bogate vedete din lume, în care intră şi câţiva dintre...359

28 ian 00:00MondenRaluca de la Bambi i-a suflat trofeul rivalei Andreea Tonciu. Blonda a câștigat prima gală „Bravo, ai stil“

Competiţia „Bravo, ai stil! Celebrities” (Kanal D) a început cu dreptul pentru telespectatori, care au parte de un...263

28 ian 00:00MondenDiana Dumitrescu și Diana Munteanu, în cursa pentru postul de prezentatoare a emisiunii „Mireasă“

Diana Dumitrescu și Diana Munteanu se află în cursa pentru câștigarea rolului de prezentatoare a emisiunii...211

28 ian 00:00MondenFlorin Piersic împlinește 84 de ani. Marele actor face naveta în Anglia ca să joace cu casa închisă

Au trecut vremurile când Florin Piersic apărea pe bandă rulantă şi-n filme, şi în piese de teatru. Din 2007,...236

28 ian 00:00MondenCine sunt noii concurenți de la Survivor România. Doi Faimoși și un Războinic au intrat în competiție

Echipele de la Survivor România s-au îmbogățit cu trei noi concurenți. După eliminarea Cristinei Șișcanu și...196

28 ian 00:00MondenGrammy 2020 - Lista câştigătorilor la principalele categorii

Marea şi surprinzătoarea câştigătoare a celei de-a 62-a ediţii a premiilor Grammy este adolescenta californiană...175

28 ian 00:00Monden„Bad Boys for Life“ se menţine în fruntea box-office-ului nord-american

''Bad Boys for Life'', un film cu cascadorii şi explozii spectaculoase, îşi menţine prima poziţie în box-office-ul...164

28 ian 00:00MondenGrammy 2020 - Billie Eilish a câştigat premiul pentru piesa anului

Adolescenta Billie Eilish a câştigat unul dintre cele mai importante premii ale galei Grammy 2020, cel pentru piesa...163

28 ian 00:00MondenGrammy 2020 - Lizzo a câştigat 3 trofee

Solista rap Lizzo a dat startul, duminică seară, celei de-a 62-a gale a premiilor Grammy, la Staples Center din Los...154

28 ian 00:00Monden„Klaus“ şi Netflix, marii câştigători ai galei Annie Awards 2020

Filmul animat "Klaus", produs de Netflix, a dominat categoriile dedicate lungmetrajelor la gala Annie Awards 2020,...164

Mapamond
28 ian 00:00MapamondBrexit: Regatul Unit părăseşte UE, dar rămân multe semne de întrebare privind viitoarea relaţie

Zeci de mii de eurosceptici vor celebra, la Londra şi în alte oraşe britanice, 'Ziua Brexit' înaintea ieşirii...176

28 ian 00:00MapamondItalia: Lovitură dură pentru Salvini, Liga pierde în Emilia-Romagna

Liga, formaţiunea de extremă dreapta italiană condusă de Matteo Salvini, nu a reuşit să învingă Partidul...161

28 ian 00:00MapamondCroaţia: Un elicopter militar s-a prăbuşit în Marea Adriatică

Un elicopter militar croat s-a prăbuşit în Marea Adriatică, luni, în timpul unui zbor de antrenament, a anunţat...164

28 ian 00:00MapamondCoronavirus - China - Numărul cazurilor ar fi depăşit 40.000, susţine o echipă de cercetători din Hong Kong

Guvernele ar trebui să ia măsuri ''draconice'' pentru restrângerea deplasărilor populaţiei dacă doresc limitarea...177

28 ian 00:00MapamondSenatorul belgian Hendrik Daems, desemnat preşedinte al APCE

Senatorul belgian Hendrik Daems a fost desemnat luni noul preşedinte al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei...152

28 ian 00:00MapamondTrei rachete au căzut pe ambasada americană din Bagdad

Trei dintre cinci rachete lansate duminică la Bagdad au căzut pe ambasada americană, a anunţat o sursă a...196

28 ian 00:00MapamondChina, al doilea cel mai mare producător de arme în lume

China, care în urmă cu un deceniu încă era dependentă de importurile de arme, este acum al doilea cel mai mare...204

28 ian 00:00MapamondSUA: Donald Trump neagă afirmaţiile lui John Bolton privind dosarul ucrainean

Donald Trump a negat luni că a condiţionat acordarea unui ajutor militar Ucrainei, chestiune aflată în centrul...161

28 ian 00:00MapamondUn avion de pasageri iranian a ieşit de pe pistă direct în autostradă; pasagerii sunt în siguranţă

Un avion al companiei Caspian Airlines a ieşit luni de pe pistă intrând direct pe o autostradă la aterizare, pe un...165

28 ian 00:00MapamondHong Kong - Coronavirus: Manifestanţii au atacat o clădire ce urma să devină centru de carantină

Manifestanţii din Hong Kong au lansat duminică seară cocktailuri Molotov asupra unei clădiri neocupate unde...171

Sănătate
27 ian 00:00SănătateUntul de cacao: Beneficii și proprietăți

Folosit încă din cele mai vechi timpuri, untul de cacao este astăzi un ingredient des întâlnit în creme de față,...289

27 ian 00:00SănătatePoți face exces de fructe? Află recomandările de consum

Există binecunoscuta recomandare „consumă cinci fructe și legume pe zi”. Este un sfat de care e bine să ții...367

23 ian 07:25SănătateDupă ce a blocat timp de doi ani legea, PSD cere acum vaccinare obligatorie: „Este o necesitate și o urgență”

Legea care prevede obligativitatea vaccinării este blocată de mai bine de doi ani în comisiile parlamentare de la...603

23 ian 07:24SănătateO pacientă le-a luat foc pe masă, dar Ministerul Sănătății dă avizul de funcționare Spitalului Floreasca

Spitalul Clinic de Urgență Floreasca din București respectă normele de siguranță a pacientului, este concluzia...666

24 ian 00:00SănătateUnsprezece metode eficiente prin care poti tine gripa la distanta

Temperaturile scazute si virusurile gripale iti pun sanatatea in pericol, iar daca vrei sa previi gripa fara sa iti faci...665

24 ian 00:00SănătateCum trebuie gestionate fracturile osoase la vârstnici

Pentru vârstnici, accidentele soldate cu oase fracturate reprezintă o adevărată provocare. În timp ce pentru copii...534

24 ian 16:57SănătateApa minerală: Beneficii și contraindicații

Apa minerală, carbogazoasă sau plată, provine din izvoare de mare adâncime și are o compoziție chimică deosebit...715

24 ian 00:00SănătateBeneficiile antistres ale unui acvariu cu pești

Dacă te gândești să îți iei un acvariu cu pești în casă, atunci te poți aștepta la mai mult decât la un...507

23 ian 00:00SănătateNouă plante care purifică aerul din casă

Unele specii de plante, cum ar fi iedera sau crizantema, îmbunătățesc calitatea aerului prin absorbția anumitor...769

23 ian 07:18SănătateȘcolile și grădinițele din Constanța au primit dezinfectanți și covorașe pentru prevenirea gripei

Școlile și grădinițele din Constanța au primit dezinfectanți și covorașe pentru prevenirea gripei. Cadrele...482