REPLICA ONLINE CONSTANTA

1.4° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
1.4° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

Imunoterapia sublinguală ar putea vindeca alergia la arahide

Imunoterapia sublinguală ar putea vindeca alergia la arahide

Replica API 30 mai 2020 | 00:00 868

Persoanele alergice la arahide pot avea o nouă alternativă de a evita reacțiile alergice severe care apar odată cu ingerarea accidentală a alunelor sau a produselor care conțin alune. Este vorba despre imunoterapia sublinguală, care presupune inserarea unei cantități minuscule de proteină de arahide lichefiată sub limbă, de unde va fi absorbită imediat în sânge, cu scopul de a desensibiliza sistemul imunitar în fața unei cantități mai mari de proteină de arahide, scrie doc.ro.

Studiul care se află la baza acestei noi metode de tratament a fost publicat în revista de specialitate Journal of Allergy and Clinical Immunology și a fost condus de doctorul Edwin Kim de la UNC School of Medicine. Potrivit acestui studiu, imunoterapia sublinguală poate proteja persoanele alergice la arahide de reacții virulente și chiar de șocul anafilactic.

Metode imunoterapeutice în tratamentul alergiilor

Oamenii de știință au dezvoltat 3 metode imunoterapeutice principale de tratament al alergiilor, iar toate 3 sunt axate pe desensibilizarea sistemului imunitar la proteina de arahide. Potrivit acestora, este nevoie de numai 100 mg de proteină de arahide pentru a declanșa o reacție alergică severă, în timp ce o alună conține, aproximativ, 300 mg de proteină.

Scopul principal al imunoterapiei este să îi protejeze pe cei alergici de cantitățile mici de arahide sau de urmele ascunse în unele produse din comerț sau din restaurante. Una dintre metodele imunoterapeutice dezvoltate presupune aplicarea unui plasture pe piele, care conține o cantitate foarte mică de proteină de arahide. Această metodă s-a dovedit sigură în testele de laborator, dar nu atât de eficientă pe cât s-ar fi dorit. Testele sunt în continuă desfășurare pentru a putea fi implementată ca formă de tratament.

A doua metodă propune o abordare orală, prin care pacienții trebuie să ingereze o cantitate mică de proteină de arahide, zilnic, ceea ce, în timp, poate duce la desensibilizarea sistemului imunitar în fața expunerilor accidentale. Pe durata studiului, subiecții au ingerat, inițial, 0,5 mg de proteină de arahide. Pe parcurs, doza a fost crescută, ajungându-se până la 300 mg pe zi. Această metodă s-a dovedit mult mai eficientă față de prima, deși o parte din subiecți au suferit reacții adverse. În prezent, se lucrează la un nou studiu pe aceeași metodă pentru a se stabili dacă această formă de terapie poate fi implementată ca tratament.

A treia metodă presupune amplasarea unei particule de proteină de arahide sub limbă, de unde este imediat absorbită în sânge. Deoarece, prin această metodă, proteina nu trece prin procesul de digestie, cantitatea administrată subiecților a fost mult mai mică, mai precis 0,0002 mg, pentru început. Cantitatea a fost crescută gradual, pe parcursul a două luni de studiu, până s-a ajuns la 2 mg pe zi.

Potrivit cercetărilor, această metodă s-a dovedit a fi atât sigură, cât și eficientă, deși studiul initial a fost unul mic, cu 18 participanți. Ulterior, cercetătorii au utilizat metoda pe 48 de subiecți, cu un protocol de 2 mg pe zi, pe durata a 5 ani. 67% dintre subiecți au dezoltat toleranță la cel puțin 750 mg de proteină de arahide, fără reacții adverse. Aproximativ 25% dintre subiecți au reușit să dezvolte o toleranță de 5000 mg de proteină.

În ceea ce privește reacțiile adverse constatate, acestea au fost mult mai puțin intense, manifestându-se sub formă de mâncărime în jurul gurii, pe durata a 15 minute după terapie, care a dispărut de la sine. De asemenea, niciun subiect nu a abandonat studiul datorită reacțiilor adverse manifestate.

Mai mult, subiecții studiului au ajuns să tolereze o cantitate de arahide de 10 și, chiar, de 20 de ori mai ridicată față de doza necesară pentru a declanșa reacții severe în cazul persoanelor alergice.

Studiul demarat de Edwin Kin și echipa sa pune bazele unei noi generații de terapii anti-alergice, iar studiile următoare vor fi concentrate pe tratamentul copiilor, care, de regulă, au reacții alergice mult mai violente, față de adulți. Studiul a fost sponsorizat de National Institutes of Health, Wallace Foundation și Food Allergy Research & Education (FARE).

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920