REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.9° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
11.9° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

În 2015, Parlamentul a legiferat 13 zile festive; 14 noiembrie a fost declarată prin lege Ziua Dobrogei

În 2015, Parlamentul a legiferat 13 zile festive; 14 noiembrie a fost declarată prin lege Ziua Dobrogei

Replica API 1 ianuarie 2016 | 00:00 219

Parlamentul României a adoptat în acest an 13 legi care instituie zile festive sau zile naționale, printre acestea fiind Sărbătoarea Sosirii Primăverii, Ziua egalității de șanse între femei și bărbați, Ziua costumului tradițional românesc sau Ziua limbii bulgare.

Pe ordinea de zi a Camerei Deputaților se află încă proiectul de lege care declară data de 19 noiembrie drept Ziua Bărbatului.

Printre sărbătorile declarate prin lege se numără ziua de 21 martie — Sărbătoarea Sosirii Primăverii (Nawrez) pentru membrii minorității tătare turco-musulmane din România.

Potrivit actului normativ, în localitățile în care se organizează manifestări dedicate sărbătorii autoritățile locale pot contribui cu sprijin logistic sau financiar, după caz. În expunerea de motive se precizează că Nawrez este asemănată cu sărbătoarea de Paște a creștinilor prin prisma compatibilității legate de tradiții și obiceiuri.

Cu ocazia acestei sărbători se vopsesc ouă în trei culori — roșu, galben și verde—, iar tradiția spune că până ce pe pământ nu cad coji de ouă nu vine primăvara.

O altă lege adoptată de parlamentari prevede că data de 28 noiembrie este declarată Ziua Bucovinei, dată la care s-a proclamat alipirea acestei provincii la Patria Mamă.

Inițiatorii actului normativ reamintesc că în data de 28 noiembrie a fost convocat la Cernăuți un congres general al Bucovinei, la care au participat reprezentați ai românilor și ai tuturor etniilor din această provincie.

Legea spune că, în contextul acestei sărbătoriri, autoritățile administrației publice centrale și locale, precum și instituțiile publice pot organiza manifestări cu caracter cultural-științific. Fondurile necesare organizării acestora vor fi asigurate din bugetele locale sau, după caz, din bugetele autorităților administrației publice centrale ori ale instituțiilor publice.

Data de 14 noiembrie a fost declarată prin lege Ziua Dobrogei.

Sărbătorirea anuală a Zilei Dobrogei poate fi marcată de autoritățile centrale și locale, precum și de instituțiile publice de cultură din țară și străinătate prin organizarea unor programe și manifestări cu caracter cultural-științific.

Guvernul și autoritățile administrației publice centrale și locale vor lua măsurile necesare pentru ca în această zi drapelul României să fie arborat, în conformitate cu prevederile Legii nr. 75/1994 privind arborarea drapelului României, intonarea imnului național și folosirea sigiliilor și stema României de către autoritățile și instituțiile publice.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614