REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.6° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
10.6° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

"În 3 ani am făcut mai mult decât fostul primar în 16 ani"

"În 3 ani am făcut mai mult decât fostul primar în 16 ani"

Replica API 2 mai 2011 | 00:00 117

Primarul comunei Albeşti, Gheorghe Moldovanu, pregătit pentru un nou mandat:

Primarul comunei Albeşti, Gheorghe Moldovanu, pregătit pentru un nou mandat:

Considerându-se o persoană unsă cu toate alifiile şi cu o vastă experienţă de viaţă, primarul comunei constănţene Albeşti, Gheorghe Moldovanu, se consideră apt pentru cel puţin încă un mandat la primărie. În opinia sa, a fi primar într-o comună formată din 5 sate sărăcăcioase, într-o perioadă de criză, este un lucru foarte dificil şi necesită multă muncă şi experienţă. Potrivit primarului, cea mai mare satisfacţie a sa este să vadă copiii din comună mulţumiţi de şcolile şi grădiniţele construite şi reabilitate.

Reporter: Vrem ca locuitorii comunei Albeşti să fie informaţi despre toate realizările dumneavoastră din timpul acestui mandat. Enumeraţi-ne care sunt principalele proiecte pe care le-aţi demarat.

Gheorghe Moldovanu: Trebuie să recunosc că, în acest mandat, am fost prins în acţiuni de atragere de fonduri şi în proiecte, pentru că, la momentul în care am preluat funcţia de primar, Primăria Albeşti avea o datorie de 20 de miliarde lei vechi, însemnând nişte lucrări începute şi neterminate unele dintre ele, în timp ce altele erau în fază finală. A trebuit, în primă fază, să mă ocup de rezolvarea acestor probleme. Sigur că am încercat să înformez cetăţenii şi în cadrul unor adunări publice, prin dezbateri, prin discuţii cu ei, dar nu este important pentru mine să spun ce a fost, ci să merg să atrag fonduri. Am reuşit să plătim o extindere a reţelei de apă la Cotu Văii, un proiect foarte mare, de 9 miliarde lei vechi, din care mai avem de plătit şi acum. În satul Vârtop am reuşit să introducem apă potabilă, pentru că nu aveau deloc, un proiect de alte 9 miliarde lei. Ar mai fi proiecte privind instituţiile de învăţământ, acolo unde au fost cele mai mari probleme şi încă mai sunt, din cauza suprafeţei mari pe care se întinde comuna formată din 5 localităţi, cu 5 şcoli şi 4 grădiniţe, iar în momentul în care am preluat mandatul, nici una dintre şcoli nu se prezenta la nivelul cerinţelor moderne. Am reuşit să reabilităm, cu bani mai puţini, e adevărat, şcoala şi grădiniţa din satul Arsa, unde s-a făcut izolaţie termică, au fost schimbate geamurile şi s-a făcut centrală termică. De asemenea, am schimbat acoperişul şcolii din Albeşti, s-a făcut centrală termică, iar grădiniţa de la Cotu Văii a fost reabilitată şi ea, în primă fază cu izolaţie termică şi schimbare de geamuri, iar în a doua fază, cu reparaţii la acoperiş şi centrală termică. S-a şi văzut că, ulterior, s-a dublat numărul de copii. Sunt nişte proiecte importante, chiar dacă nu sunt prea multe.

Rep.: Cum este relaţia dumneavoastră cu comunitatea locală din care faceţi parte? Aţi primit laude, reproşuri? Ce vi se reproşează în mod frecvent şi ce laude vi se aduc?

G.M.: Pentru mine este mai puţin important să mi se aducă laude, pentru laudele trebuie să aducă o satisfacţie sufletească, ori, la mine, când am preluat mandatul, l-am preluat în condiţii destul de grele, dar cu multe speranţe din partea oamenilor. Nu trebuie să-mi spună nimeni nimic. Faptul că stau de vorbă cu un om şi mă uit în ochii lui, îmi dau seama ce gândeşte, pentru că am experienţa necesară, asta pentru că am condus oameni în toate regimurile şi pot aprecia când un om este mulţumit sau nu. Ceea ce nu am discutat foarte mult, cu toate că lumea se aşteaptă să se facă ceva spectaculos în satul fiecăruia, şi nu ştiu cei dintr-un sat ce s-a făcut în alt sat, mai ales că este vorba de 5 sate, iar bugetul este unul singur. De aceea mi-am propus să vorbesc cât mai puţin şi am făcut mari sacrificii pentru a menţine în stare de funcţionare Primăria Albeşti, care, la un moment dat, era în pericolul să nu mai poată funcţiona. Toată lumea compară cu ce a fost înainte, ori nu poţi compara ce s-a făcut înainte, timp de 16 ani, cu ce a făcut un primar cu 3 ani de mandat.

Rep.: V-aţi îndeplinit toate obiectivele pe care vi le-aţi propus la începutul mandatului?

G.M.: Eu zic că mi-am propus nişte obiective rezonabile, iar până la terminarea mandatului, cred că le voi şi depăşi. Aici mă refer la câteva lucruri: reţeaua de peste 40-50 de kilometri de drumuri, comuna are sate cu reţele de apă, extinderi de cartiere, etc. Am propus să rezolvăm aceste probleme. Unele am reuşit să le rezolvăm, iar celelalte le vom rezolva până la sfârşitul mandatului. Mă refer aici la proiecte majore pe care, dacă le adunăm, într-un mandat s-au investit sau se vor investi mai mult decât în ultimii 16 ani, în mandatul fostului primar.

Rep.: Ce proiecte aveţi în curs de derulare în momentul de faţă?

G.M.: Este un proiect privind baza sportivă, care se face acum, în valoare de 9 miliarde de lei vechi. Este în construcţie, cu bani primiţi prin ordonanţă de guvern. Totodată, la şcoala din Cotu Văii, o parte din lucrări este realizată, pentru că lucrarea de reabilitare a fost scoasă la licitaţie, de reabilitare şi extindere, iar firma de construcţii trebuie să vină să predăm amplasamentul, pentru că am şi eliberat autorizaţie de construcţie. Presupune însă o investiţie de 21 de miliarde de lei, mai ales că în curtea şcolii va fi construită şi o sală de sport modernă, de vreo 3 miliarde, în şcoala din Cotu Văii care are o vechime de 100 de ani.

Rep.: Se ştie că în unele sate din comună sunt multe familii sărace. Cum vă descurcaţi? Aveţi destule fonduri pentru a le ajuta?

G.M.: Specific comunei Albeşti mi se pare puţin paradoxal, pentru că noi suntem într-o poziţie destul de favorabilă, aproape de oraşul Mangalia, cu posibilitatea oamenilor de a lucra în anumite zone industriale şi turistice. Dar populaţia comunei este destul de săracă, asta pentru că, timp de foarte mulţi ani, această comună s-a bazat numai pe activităţi agricole. Dispărând aceste mici ferme, odată cu concentrarea suprafeţelor de teren în mâinile unor investitori, posibilităţile oamenilor de a munci au scăzut, mai ales că investitorii au venit cu multă tehnologie. Atunci acea categorie îmbătrânită de oameni nu a mai găsit de muncă, tinerii au plecat în afara ţării, iar unii dintre ei au început să se întoarcă în sat şi să îşi deschidă mici afaceri. Am foarte multe solicitări de ferme de plantaţii, de creşterea păsărilor şi a animalelor etc. Am reuşit să calific pe unii dintre ei în aceste îndeletniciri, am organizat 2 serii de cursuri pentru tineri, care au obţinut diplome de agricultori, zootehnişti, pentru a putea să acceseze fonduri europene şi să-şi facă mici afaceri.

Rep.: Cu consilierii locali cum vă înţelegeţi? Aţi avut ceva probleme, gen proiecte neaprobate?

G.M.: La început lucrurile au fost mai dure, dar, în general, proiectele care au fost de strictă necesitate în comună s-au aprobat. Nu am avut, noi, PDL-ul, o majoritate în Consiliul Local, sunt 6 consilieri PSD, 6 din PDL şi unul PNG. Majoritatea în consiliu a fost foarte fragilă, iar unele proiecte nu au fost aprobate, la început, din dorinţa de a mă bloca, fără motiv. Nu mi-au făcut mie rău, ca primar, au făcut rău oamenilor din comună, dar, în general, treburile au decurs normal pe urmă. Am reuşit să-i motivez şi să-i fac să înţeleagă unele necesităţi ale comunei, pentru că ei, consilierii, sunt cei care s-au dus la oameni şi le-au promis unele lucruri pentru a-i vota, şi e posibil să mai meargă şi altă dată să ceară voturi. De multe ori mă supăr şi eu, că vin cu unele opuneri fără să argumenteze, doar de dragul opunerii.

Rep.: Care este relaţia cu fostul viceprimar, Olimpiu Cărăuleanu?

G.M.: Pentru mine este o relaţie normală, şi pe vremea când era viceprimar nu a fost nici o problemă în a colabora cu el, fiindcă eu consider că, odată ce am intrat într-o echipă, trebuie să se lucreze ca într-o echipă. El a reuşit să ajungă viceprimar datorită consilierilor PDL şi am avut o relaţie normală, până la un moment dat, când anumite probleme au degenerat. Nu eu am fost cel care a iniţiat înlocuirea lui, mai ales că este un băiat tânăr şi avea multe de învăţat. Probabil că el s-a grăbit la momentul ăla şi a făcut o greşeală a tinereţii, dar am încercat să-i spun că în viaţă trebuie să începi de jos ca să faci ceva, nu poţi să sari peste nişte trepte în care trebuie să înveţi.

Rep.: Dacă legea administraţiei publice locale s-ar modifica, iar primarii ar fi nevoiţi să renunţe la apartenenţa politică, acest lucru ar fi un lucru bun?

G.M.: Cred că ar fi un lucru foarte bun, pentru că, în primul rând, primarul nu este un om politic, ci un administrator al unui buget local şi este pus să gospodărească o anumită localitate. Atunci, toată concentrarea lui ar trebui să fie pe aceste subiecte. Făcând parte dintr-un partid politic, totdeauna eşti dirijat prin nişte doctrine politice cu care poate nu eşti de acord, dar fiind o disciplină de partid şi făcând parte dintr-unul, eşti obligat să le respecţi. S-a văzut clar că politicul a făcut mai mult rău în administraţia publică locală, în anumite situaţii.

Rep.: Aţi primit ceva fonduri de la Guvern?

G.M.: Da. Din acest motiv trebuie să fiu foarte mulţumit şi recunoscător, pentru că pe fonduri europene nu era nici un proiect, la judeţ nu aveam nici o deschidere, deşi am încercat, Consiliul Judeţean nu ne-a sprijinit niciodată cu nimic, iar atunci am apelat la toate sursele şi la toate cunoştinţele ca să pot accesa nişte bani. Am reuşit atunci, prin aceste fonduri guvernamentale, să duc la îndeplinire mai multe proiecte. Albeştiul este prins, acum, în programul "Zece mii de kilometri de drum". Numai că lumea nu este atât de răbdătoare şi vrea ca totul să se întâmple repede şi spune "s-a apucat acum, în ultimul an de mandat să facă drumuri". Sunt proiecte mai vechi şi se desfăşoară în funcţie de priorităţi. Am un proiect de parc fotovoltaic, care este în faza a doua de verificare.

Rep.: Pe cine veţi susţine la şefia partidului din care faceţi parte, pe Emil Boc sau pe Vasile Blaga?

G.M: Eu i-am ascultat şi pe Blaga, şi pe Boc, şi pe Paleologu. Fiecare dintre candidaţi sunt oameni valoroşi, iar primii doi, Boc şi Blaga, sunt oameni cu vechime în partid. Eu trebuie să fiu subiectiv de data asta, pentru că am avut o relaţie atât de bună cu acest guvern. Pe Boc îl apreciez mai mult fiindcă îl cunosc mai bine, am stat de vorbă cu el personal, şi la Cluj, şi în alte condiţii şi ştiu că este un om pe care te poţi baza. Aţi auzit ce s-a spus despre el, câte şi mai câte, însă este un om cinstit, corect, iar toate măsurile acestea trebuiau luate. Eu îl susţin pe Emil Boc.

Rep.: Anul viitor va fi un an electoral. Veţi candida pentru un nou mandat de primar?

G.M.: Am stat foarte mult să mă gândesc pentru a lua această decizie. Pentru mine a fost o experienţă destul de tristă, deoarece am venit cu mult entuziasm şi cu multă susţinere, şi am găsit o situaţie grea. Sigur voi mai candida, pentru un singur lucru, pentru că, orice primar, în primul mandat, oricât ar fi el de bun şi fără să aibă situaţia pe care am avut-o eu şi fără a fi criză economică, în 4 ani trebuie să intre pe nişte relaţii, pe nişte lucruri, iar dacă nu are destulă experienţă e greu. În primul an au venit nişte investitori cu tot felul de proiecte şi toţi se bazează pe lipsa de experienţă.

Rep.: Aveţi vreun mesaj pentru cetăţeni vizavi de următoarele alegeri?

G.M.: Singurul meu mesaj este cel pe care l-am transmis de o viaţă locuitorilor din comuna Albeşti: să aibă răbdare şi încredere, pentru că eu nu am venit pentru un interes personal, nici pentru alte interese, ci am venit cu gândul de a lăsa ceva în urmă în comuna mea, pentru că este o comună unde am trăit, m-am format ca om, m-am stabilit şi mi-am format familia, cunosc fiecare om, am participat la bucuriile şi tristeţile fiecăruia.

Daniel ALBU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367