REPLICA ONLINE CONSTANTA

7.6° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
7.6° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

În atenţia navigatorilor: din 2020 se face actualizarea cursurilor la CERONAV. Ce le transmite Cupşa nemulţumiţilor care susţin că 'e bătaie de joc'

În atenţia navigatorilor: din 2020 se face actualizarea cursurilor la CERONAV. Ce le transmite Cupşa nemulţumiţilor care susţin că 'e bătaie de joc'

Replica API 24 octombrie 2019 | 21:03 5000

CERONAV (Centrul Român pentru Pregătirea şi Perfecţionarea Personalului din Transporturi Navale) a anunţat că, începând de la 1 octombrie 2020, „cursanţii care deţin adeverinţe eliberate de centru, cu termen de valabilitate, pentru programe derulate în cadrul instituţiei, se pot înscrie la forma de actualizare a cursului numai în cazul în care adeverinţa este în termen de valabilitate”. „În situaţia în care adeverinţa unui program derulat în cadrul CERONAV este în afara termenului de valabilitate, deţinătorul acesteia va putea să efectueze cursul numai la forma bazică”, se mai arată în informare.

Cu toate că anunţul face referire la anul viitor, câţiva navigator au reacţionat, criticând măsura: „Este bătaie de joc. Peste tot în lume cursurile IMO sunt valabile pe viaţă dintotdeauna. Certificatele de capacitate şi atestatele se prelungesc în baza a 12 luni navigate în ultimii 5 ani, este regula internaţională IMO. E umilitor ca, după 6 luni de voiaj, să merg la cursurile CERONAV, în loc să stau acasă cu familia”, ne-a declarat un navigator. Un altul a susţinut că: „Este ilegal. Cum să ne oblige să refacem cursurile la fiecare 4 ani şi ceva? Peste tot în lume este o singură dată. Până acum era posibilitatea să faci prima dată şi să plăteşti 60% la reconfirmare... Vom ajunge să mergem în alte ţări europene să facem cursurile”.

Ovidiu Cupşa, directorul general al CERONAV, contrazice afirmaţiile nemulţumiţilor, precizând că anunţul este în concordanţă cu legislaţia, normele internaţionale şi prevederile Convenţiei STCW (Standards of Training, Certification and Watchkeeping for Seafarers). „Este fals că sunt cursuri IMO pe viaţă. Este în concordanţă cu toate reglementările să se facă actualizări. Nu avem cum să funcţionăm în afara regulilor, se poate verifica şi la Autoritatea Navală Română. Legat de măsură, majoritatea e de acord, nimeni nu s-a arătat nemulţumit, sunt puţini cei despre care aflu că au această reacţie”, a precizat Cupşa. Acesta a adăugat că, spre comparaţie, cursuri care la CERONAV costă 400 de euro, în alte ţări sunt 2.000 de euro.

„Consider că CERONAV este de ajutor în domeniu şi asigură navigatorilor cadrul de pregătire fără de care nu se pot îmbarca. Nimeni nu este obligat să vină la cursurile CERONAV; se înscrie cine doreşte. Dacă vreo companie acceptă vreun navigator fără cursuri actualizate, OK, da aşa ceva nu se întâmplă. Companiile solicită navigatorilor să aibă aceste cursuri. Sunt foarte puţine cursuri care nu se actualizează, care sunt pe viaţă, să le spun aşa. Un exemplu: cursul de asistenţă medicală care se face la noi”, a mai declarat Ovidiu Cupşa.

Tarifele cursurilor de la CEONAV pot fi consultate aici:

http://www.ceronav.ro/wp-content/uploads/2018/10/ANEXA-la-OMT-716_03.07.2017-pt.-distribuire-1.pdf

http://www.ceronav.ro/wp-content/uploads/2018/10/ANEXA-la-OMT-716_03.07.2017-pt.-distribuire-1.pdf

A.C.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Cupsa e o curva si un porc.E foame de bani la Ceronav jigodie?
2
0
Pentru Cursuri: corect! Cred ca domnii care se agita au alte scopuri. Marinarii oricum cunosc regulile.
0
0
Eu nu inteleg agitatia. Majoritatea navigatorilor isi actualizeaza cursurile inainte de expirare. Cele mai multe companii cer valabilitate cel putin 6 luni pentru a te trimite in voiaj... creati panica aiurea
1
0
Pe spagarii de la Simulator Mecanici cand ii saltati domnii de la DNA ? Potrocea si Malureanu sunt cei 2 spagari care cer spaga !
3
1
bine-i sa fii anonim... atunci cu invective... certificarea se face in toata lumea contra cost... refreshmentul la cursurile obligatorii la 5 ani se face in alte tari cu aceeasi durata....
1
0
Dc legea e asa trebuie respectata , chiar dc nu ne convine.Ce putem face noi, navigatorii ,care frecventam acel stabiliment pt ca nu avem incotro:TREBUIE SA INCETAM A LE MAI DA SPAGA ACELOR CACATI CE PROFESEAZA IN ACEL CENTRU....M-am saturat sa tot merg la cursuri si sa vad in pauze anumite persoane care fac liste si strang bani pt cotizatia celui care sustine cursul...M am saturat sa aud ca ala e baiat de treaba, ca ne da drumul sa plecam mai devreme sau alte cacaturi de motive sa ii bagam bani in buzunar..M-am saturat sa aud cat treb sa ii dam lui Potrocea, lui Jean Dragomir sau altor viermi
7
1
In a l t e t a r i, m a i c a p i t a l i s t e d e cat Romania c o m u n i s t a cu j e g o s ii care o c o n d u c s i o fura, reconfirmarile dureaza 2-3 zile la fiecare 4 ani. Jegosii de comandanti care si-au batut joc de marinari pe vapoare sunt acum mari scule la Ceronav, UMC, etc si au un singur scop: bani cat mai multi. Daca nu stiati Ceronav este cea mai productiva firma de stat din tara asta de c a c a t.
7
1
Poftim raspuns de director CERONAV:se inscrie cine doreste.Exact ca un politician meltei.In loc sa ajutati navigatorii le puneti bete in roate.Da probabil s-a terminat sacul cu bani.Rusine CERONAV srl.
12
1
Ce cauta un ardelean la Constanta ? Ardealul e mult mai bogat, dezvoltat si culturalizat decat Dobrogea ? Nu cumva a venit sa se imbogateasca rapid fara sa miste prea multe degete ?
3
1
ceronavul este o MAFIE in care sunt inregimentati atat sotiile dar mai ale metresele profilor care MIMEAZA noutati ,nu se uita decat la ,,cotizatii"si la cei cu ,,fara frecventa"capusarii navigatorilor ,cealalta capuse ,,spitalul cfr "fiind intre timp desfiintat partial
8
2
Acest golan s-a imbogatit pe cand era in gasca mascariciului bolnav psihic si a umflatului betiv cu drena de NY... I-au dat o casa prin piata Grivitei pe care a transformat-o intr-un viloi cu etaj si ainchiriat-o , apoi a terbuit golanul sa-si schimbe si nevasta cu o bagaboanta mai tanara... Hai sictir mai ofiter 3 mecanic fara voiaje !!!
12
1
trebuie atunci dati in judecata, e foarte simplu
5
0
are vila mare in Coiciu si trebuie intretinuta, ca sa nu mai vorbim de partid, ce dracu alt director nu lai poate fi la CERONAV , decat cupsa si luca de atatia ani???
10
1
Ca tot ati mentionat ANR..hai si un articol despre Pana si Grigore la care sa lasati comentariile libere.
12
0
pe langa faptul ca esti analfabet, mai esti si fudul
5
2
treaba cu STCW e pe bune. nu cred ca e vreun marinar atat dr ignorant sa nu stie. peste tot se fac reconfirmari la BST, competente si altele. eu am avut nevoie de reconfirmare asistenta medicala care e pe viata la noi. am fost la ceronav si au si curs de reconfirmare. facut rezolvat
5
1
Anuntul de la Ceronav indica 01.01.2020!!! Voi spuneti ca 1 octombrie... Care este versiunea corecta? Si da, mie-mi cere compania cursuri cu termen de valabilitate inclusiv la cursurile care se fac "pe viata"
7
0
E ardelean, dar voi sunteti obsedati de tintilimintili
11
6
asta e nume de machedon ? ba da numai oieri gasesti peste tot ??? tuva in gura de tintilimintili
20
6

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614