REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.9° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
11.9° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

ÎN ATENŢIA ŞOFERILOR: de când este bine să vă echipaţi maşinile cu anvelope de iarnă

ÎN ATENŢIA ŞOFERILOR: de când este bine să vă echipaţi maşinile cu anvelope de iarnă

Replica API 1 noiembrie 2013 | 00:00 114

Sezonul cauciucurilor de iarnă ne bate la uşă! Chiar dacă vremea se anunţă favorabilă şi în luna noiembrie, mai mult, NU există o dată limită la care participanţii la trafic sunt obligaţi să recurgă la schimbul de cauciucuri, şeful Serviciului Rutier Constanţa, Ciprian Sobaru, recomandă montarea acestora începând cu 1 noiembrie, şi asta pentru a nu exista riscul să fim luaţi prin surprindere.

Reporter: Ce sancţiuni riscă şoferii ce nu au cauciucuri de iarnă şi circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, polei sau gheaţă?

Ciprian Sobaru: Contravenţia este prevăzută în clasa a IV-a de sancţiuni contravenţionale, în codul rutier, adică de la 9 - 20 puncte de amendă, însemnând de la 720 de lei, la 1.600 de lei şi reţinerea certificatului de înmatriculare.

Rep.: Când trebuie să avem cauciuri de iarnă?

C.S.: Textul de lege are următoarea formulare: conducerea autovehiculului pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei. Asta este singura condiţie. Nu există un anume interval de timp. Se discuta la un moment dat de data de 1 noiembrie, nu ştiu de unde a apărut. Cred că prin 2011 a apărut un fenomen cu această dată, dar nu. Singura condiţie este zăpada, gheaţa sau poleiul. Dacă, prin absurd ar ninge în august, pentru cauciucurile de iarnă ar trebui să avem drumuri acoperite cu gheaţă, zăpadă sau polei. Nu este chiar atât de absurd, dat fiind faptul că în octombrie am avut un drum naţional închis din cauza zăpezii.

Rep.: În acele condiţii, de ninsoare în octombrie, şoferii au riscat contravenţii?

C.S.: Da, aici nu trebuie să ne gândim la condiţiile acestea meteo nefavorabile şi la faptul că vremea este greu de controlat. Trebuie să facem o paralelă între lipsa dotărilor şi... ştiu eu, lipsa rovignetei sau a asigurării, expirarea perioadei de valabilitate a inspecţiei tehnice periodice, în sensul că, dacă pe carosabil este gheaţă, zăpadă sau polei, indiferent de ziua din an în care se întâmplă, nu trebuie să plecăm cu autovehiculul. Dacă ne-a expirat ITP-ul, la fel, nu plecăm cu autovehiculul. Nu avem rovignetă sau este expirată, nu ieşim pe drumurile naţionale cu autovehiculul. Nu trebuie să dăm prea mult vina pe vremea capricioasă şi pe faptul că am plecat la drum şi nu ştiam că o să ningă sau m-am trezit dimineaţă şi era senin, iar la 12.00 a început să ningă. Vremea e capricioasă, nu putem s-o controlăm, în schimb noi avem o obligaţie. Nu îndeplinim această obligaţie, nu ieşim cu autovehiculul.

Rep.: Dar dacă şoferii au fost surprinşi pe drum de vremea nefavorabilă, cum s-a întâmplat şi în octombrie, ce pot face?

C.S.: Nu continui deplasarea. Te opreşti, te întorci din drum. Faptul că sunt deja în deplasare nu este o scuză pentru a încălca o regulă de circulaţie. Pentru că aceasta este o regulă de circulaţie.

Rep.: Care sunt sfaturile Poliţiei Rutiere, când ar fi ideal să se monteze anvelopele de iarnă?

C.S.: Păi, dacă tot discutăm de 1 noiembrie, cred că această dată este una rezonabilă pentru a începe pregătirile pentru iarnă. Şi cu antigelul şi cu cauciucurile şi cu noi ştergătoare şi cu verificarea instalaţiei de climatizare.

Vom reveni!

L.C.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218