REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.9° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
11.9° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

În cârje, a venit tocmai din Nazarcea pentru a participa la Sărbătoarea Sfântului Pantelimon

În cârje, a venit tocmai din Nazarcea pentru a participa la Sărbătoarea Sfântului Pantelimon

Replica API 28 iulie 2012 | 00:00 177

Drama unei vieţi

Drama unei vieţi

Printre oamenii grăbiţi, care fac slalom prin cotidian, printre maşinile înfuriate de pe şoselele urbei, Constanţa ascunde poveşti de viaţă desprinse parcă din pelicule cu tentă de dramă. Din peisajul prezentat mai sus, se desprinde o vârstincă de 63 de ani. După o viaţă de muncă, bătrâneţile au venit cu necazuri. Un venit de 350 de lei pe lună, copilul la închisoare, proteză de şold, acestea sunt "ingredientele" care alcătuiesc prezentul Elenei Beregată. Chiar şi aşa, în cârje, vârstnica munceşte cu ziua, pe unde apucă, pentru a putea suptavieţui. Vineri, aceasta a venit tocmai din Nazarcea pentru a participa la Sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic şi Tămăduitor Pantelimon.

Zi mare pentru credincioşii constănţeni! Încă de la orele dimineţii zilei de vineri, oamenii s-au înarmat cu sticluţe cu apă şi au pornit către Catedrala Arhiepiscopală "Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel" pentru a-l prăznui pe Sf. Mare Mucenic şi Tămăduitor Pantelimon, ale cărui moaşte se află acolo. Sute de oameni au ascultat slujba ţinută de Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, fiind înconjuraţi de o multitudine de vânzători, cu marfa înşirată, fie pe bordură, fie pe tarabe amenajate, veniţi din ţară. Încă de la început, printre picături, constănţenii au dat buluc pentru a-şi achiziţiona un obiect religios, precum o iconiţă, mir sau carte de rugăciuni, spre bucuria comercianţilor, care s-au declarat mulţumiţi de vânzarea făcută.

Trăieşte dintr-o pensie de 350 lei, iar 100 lei îi trimite fiului închis la Poarta Albă

Însă, în imediata vecinătate a bordurii cu cărţi lucioase, o femeie îmbrăcată în negru stătea sprijinită în cârje şi privea cu tristeţe cele înconjurătoare. "Mi-aş dori şi eu o carte de rugăciuni, însă nu-mi permit...", ne spune femeia. Un trecător, impresionat de cele auzite, şi-a făcut milă şi a scos 7 lei din buzunar pentru a achiziţiona cartea respectivă, făcându-i o bucurie femeii. Cu ochii în lacrimi, enoriaşa nu mai avea cuvinte de mulţumire spunând că a venit tocmai din Nazarcea pentru a participa la Sfânta Sărbătoare. Povestea de viaţă a acesteia este una dramatică, fiind nevoită să-şi ducă zilele cu un venit de 350 de lei pe lună. În plus, nenorocirea a venit în momentul în care o problemă medicală mai veche s-a acutizat, urgenţa reprezentând o proteză la şold, moment din care datoriile au pus stăpânire pe viaţa ei. Nici copiii nu o ajută, unul dintre băieţi fiind închis.

S-a împrumutat de bani să ajungă la Catedrala din Constanţa

Chiar şi aşa, cu cârjele după ea, vârstnica a venit să asculte slujba, cu credinţă în suflet şi speranţa la o viaţă mai bună. "Am venit şi eu aici, la Sfântul Pantelimon, mă rog să-mi dea sănătate, să-i lumineze mintea băiatului meu, care e închis, că nu am ştiut să-l cresc cu frică de Dumnezeu. Am venit tocmai din Nazarcea, cu microbuzul până în Tomis III şi apoi am luat autobuzul până aici. Am proteză băgată, m-am împrumutat de bani pentru acest lucru, dar nu ştiu cum îi voi da înapoi. Din pensia mea nu am de unde... iau 350 de lei, iar 100 de lei trimit la băiat. Luna asta nici nu i-am trimis", a povestit, pentru "Replica", Elena Beregată, în vârstă de 63 de ani. Problemele medicale au început din anul 1982, iar operaţia la şold a avut loc în februarie anul curent, moment din care vârstnica umblă în cârje.

Face curat la biserici în cârje, pentru a face rost de mâncare

Pentru a se descurca cu cheltuielile zilnice, mai lucrează pe unde apucă, în starea în care este. "Mai lucrez şi eu pe la biserici, mai fac curat la lumânări, mai primesc câte una, alta. Ce-mi dau oamenii, o haină, o pâine, bani...", ne spune Elena cu lacrimi în ochi. Cu ruşinea că lumea poate o consideră cerşetoare, Elena Beregată ne spune că soarta a împins-o să trăiască din mila oamenilor iar orice lucru primit este ca un dar de la Dumnezeu. Însă, ochii ascund o tristeţe în plus: soarta băiatului, care a ajuns la puşcărie pentru o perioadă de 20 de ani. "În 2003, băiatul meu lucra la o cale ferată şi i-a furat unul nişte bani, 250 de lei. Atunci a început bătaia, iar băiatul acela a decedat a doua zi. Din cauza asta este închis pe 20 de ani şi abia au trecut 9. Nu mai am pe nimeni...", ne mărturiseşte vârstnica. Cu cârjele la subţioară, cu hainele ponosite şi negre, dar şi cu amărăciune în suflet, femeia se îndepărtează încetişor de mulţime, sprijinindu-se de un gard şi lăsându-se pradă gândurilor, cu sunetul slujbei religioase pe fundal.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218