REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.4° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
10.4° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

In caz de dezastre, doar 20% din cladirile Constantei sunt sigure

In caz de dezastre, doar 20% din cladirile Constantei sunt sigure

Replica API 16 martie 2011 | 00:00 96

Adaposturi cu locuri limitate

Adaposturi cu locuri limitate

Cutremurul din Japonia i-a înfiorat pe constănţeni, care se întreabă cât de sigur este judeţul nostru în cazul producerii unui seism mai mare de 7 grade pe scara Richter sau a altor evenimente tragice şi unde s-ar putea adăposti în cazul în care astfel de evenimente s-ar produce. Specialiştii spun că zona cea mai periculoasă este cea Peninsulară. Pe lângă aceasta, alte 124 de clădiri sunt extrem de fragile şi s-ar putea dărâma imediat.

Fortăreţele de sub pământ- şansa la supravieţuire

În cazul unui conflict armat, accident chimic sau nuclear, constănţenii nu au decât o singură şansă de supravieţuire, respectiv acea de a se retrage într-unul dintre cele 68 de adăposturi publice amenajate care există în municipiu, cele 50 de adăposturi ale operatorilor economici sau pur şi simplu să aleagă să stea acasă, dar la subsolul blocurilor, mai puţin sigure faţă de primele două variante.

Doar 18-20% dintre clădiri sunt sigure

Inspectorul Serviciului Inspectoratului de Protecţie Civilă din cadrul Primăriei Constanţa, Radu Marin, spune că în astfel de cazuri nefericite, oamenii trebuie evacuaţi în adăposturile subterane sau să meargă în boxe. În judeţul Constanţa, există la ora actuală mai multe astfel de adăposturi, însă, din păcate, ele pot asigura protecţia unui număr limitat de persoane. "Doar 18-20% din clădirile municipiului Constanţa pot asigura protecţia locuitorilor pentru că nimeni nu investeşte în aşa ceva", a precizat Radu Marin. Una dintre aceste clădiri este Sala Sporturilor, care, deşi veche, poate constitui o alternativă. Pe lista clădirilor salvatoare mai apar şi sediul clinicii medicale Euromedica, sediul central al Raiffeisen Bank, Administraţia Porturilor Constanţa, Oil Terminal, Arhiepiscopia Tomisului etc.

Sediile ISU nu-s cu bulină

Pentru că în cazul producerii unor accidente, foarte multe persoane apelează la ajutorul reprezentanţilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Dobrogea, am vrut să aflăm cât de siguri sunt ei la acest capitol - mai precis la capitolul siguranţa clădirilor în care îşi desfăşoară activitatea. "Noi trebuie să acţionăm la producerea unor accidente sau dezastre naturale şi să oferim populaţiei ghiduri în caz de accidente chimice sau nucleare, atacuri cu arme biologice sau chimice, inundaţii sau incendii", a declarat şeful ISU, colonel Traian Oprea. În ceea ce priveşte clădirile din subordinea ISU Dobrogea, cele de la Palas, Năvodari, Mangalia, Medgidia sau cea din Portul Constanţa, acestea sunt sigure, "nu-s cu bulină", este de părere comandantul Oprea. "Desigur, dacă dă peste noi un cutremur de peste 7 grade, nu ştiu câte dintre aceste locaţii mai rămân în picioare", a încheiat el.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614