REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
12.4° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

"In cazul scafandrilor disparuti, vinovatii vor raspunde pentru uciderea lor"

"In cazul scafandrilor disparuti, vinovatii vor raspunde pentru uciderea lor"

Replica API 27 noiembrie 2010 | 00:00 112

Avocatul Catalin Filisan, despre dosarul epavei Medy:

Avocatul Catalin Filisan, despre dosarul epavei Medy:

Avocatul Cătălin Filişan, cunoscut pentru dosarul în care apără mai mulţi poliţişti "şpăgari" de la Rutieră (aşa cum i-a "botezat" pe respectivii presa), reprezintă în instanţă şi familia unuia dintre scafandrii dispăruţi în septembrie în timp ce filmau la epava Medy. Este vorba despre părinţii scafandrului Cătălin Ispas, care nu vor avea linişte până ce nu vor fi pedepsiţi cei pe care îi consideră vinovaţi de dispariţia fiului lor şi a colegului acestuia, Cristian Zarafu. "Eu sunt convins că cei vinovaţi vor răspunde pentru dispariţia şi ulterior uciderea celor doi scafandri, iar când folosesc termenul de ucidere, înseamnă că au existat şi există în dosar elemente de ucidere din culpă", a declarat Cătălin Filişan.

Reporter: Domnule avocat Filişan, în această perioadă de criză, se resimt şi avocaţii? Aveţi mai puţini clienţi, aţi micşorat tarifele?

Cătălin Filişan: Societatea românească trece prin momente dificile şi, ca şi profesie, a trebuit să ne adaptăm, ceea ce înseamnă că a trebuit fie să mărim numărul de clienţi, sfera de activitate, fie să ne adaptăm pieţei în momentul de faţă. Cabinetul pe care îl conduc acordă foarte multă asistenţă juridică în litigiile din instanţă. Numărul acestora este, în continuare, foarte mare, ceea ce înseamnă că, teoretic, nu înregistrăm o micşorare a volumului de muncă, dimpotrivă, cu siguranţă acesta a crescut, şi a crescut destul de mult în ultimul timp.

Rep.: Dar la tarife aţi "umblat" sau au rămas la fel?

C.F.: Tarifele, denumite onorarii, se negociază în funcţie de complexitatea cauzei, în funcţie de volumul de muncă. Acestea nu sunt standard, ci se adaptează speţei şi clientului.

Rep.: Aţi avut şi cazuri la care să lucraţi pro-bono?

C.F.: Am avut multe cazuri pro-bono de-a lungul perioadei în care am profesat. Nu se exclude acest lucru.

Rep.: Au fost cazuri speciale sau ce anume v-a determinat să le acceptaţi?

C.F.: Fiecare caz are ceva special. Bineînţeles că a fost ceva deosebit, de vreme ce am acordat asistenţă juridică de această manieră. Un exemplu nu pot să dau la acest moment, este şi secretul profesional.

Rep.: Dintre cazurile cunoscute pe care le-aţi preluat dumneavoastră, vorbiţi-ne puţin despre dosarul poliţiştilor de la rutieră care au luat şpagă. De ce aţi ales să îi reprezentaţi şi cât de dificil este?

C.F.: Termenul de "şpagă" folosit, cel puţin mie nu îmi place. Şi, cu siguranţă nu este un termen juridic. A fost un caz foarte mediatizat şi de aceea este cunoscut de toată lumea. Acuzaţiile sunt diferite, dar, având în vedere că după un an şi jumătate ancheta nu este terminată, nu poate să însemne decât un singur lucru: că nu sunt probe pentru acele acuzaţii.

Rep.: Un alt caz interesant este şi cel al scafandrilor dispăruţi în timp ce filmau la epava Medy din largul mării. Ce ne puteţi spune, pentru că ştim că reprezentaţi în instanţă familia unuia dintre scafandrii dispăruţi?

C.F.: La momentul de faţă prea multe nu vă pot spune, pentru că sunt mai multe activităţi în derulare. Eu sunt convins că cei vinovaţi vor răspunde pentru dispariţia şi ulterior uciderea celor doi scafandri, iar când folosesc termenul de ucidere, înseamnă că au existat şi există în dosar elemente de ucidere din culpă.

Rep.: Vă referiţi la reprezentantul firmei care i-a angajat să facă scufundări?

C.F.: V-am spus că, la momentul de faţă, nu fac prea multe declaraţii în legătură cu acest aspect. La momentul la care activităţile şi ancheta penală vor evolua, se vor afla şi aceste lucruri.

Rep.: Multă lume probabil că a uitat incidentul cu macaraua care s-a prăbuşit în Portul Constanţa în 2006, conducând la uciderea mai multe persoane. Ce detalii ne puteţi oferi din acest dosar?

C.F.: Este un caz foarte complex, nu a fost finalizat nici până în prezent. Este vorba despre un accident petrecut în iunie 2006, când un împingător a lovit braţul unei macarale aflată pe cheul unei dane, braţ care se întindea deasupra apei, în condiţiile în care nu a fost anunţat acest obstacol de navigaţie. Cercetarea judecătorească a relevat clar, în opinia mea, culpa proprietarului macaralei de pe cheu şi urmează, bineînţeles, la finalul procesului, să vedem care sunt persoanele vinovate de această tragedie. În acest proces, eu îl reprezint pe comandantul împingătorului.

Rep.: Care a fost cea mai dificilă speţă, din punctul dvs. de vedere, de când profesaţi?

C.F.: Cred că fiecare caz are ceva aparte şi o chestiune care prezintă complexitate. Inclusiv acesta, cu macaraua plutitoare, a fost o provocare din punct de vedere juridic întrucât a prezentat foarte multe elemente de noutate şi a avut această chestiune aparte, întrucât a privit un accident de navigaţie.

Rep.: Ştim că sunt situaţii când avocaţii optează să devină procurori şi invers. Pe dumneavoastră vă tentează, poate pe viitor, să schimbaţi "tabăra"?

C.F.: De când am terminat facultatea şi am început activitatea de avocat, sincer, nu au existat momente în care să doresc să optez pentru altă profesie. Vă mărturisesc că iubesc profesia de avocat, o fac cu maximă plăcere, chiar dacă sunt şi anumite momente dificile, dar faptul că îmi iubesc profesia mă ajută să trec peste ele.

Rep.: Cum se împacă profesia dumneavoastră cu statutul de membru PDL? Faptul că sunteţi membru PDL v-ar împiedica, de exemplu, să îl reprezentaţi pe Nicuşor Constantinescu, preşedintele CJC, la un proces?

C.F.: Se împacă foarte bine pentru că, la momentul de faţă, activitatea politică nu mai există în viaţa mea. Este un capitol încheiat. Mă dedic în totalitate profesiei de avocat. În privinţa domnului Nicuşor Constantinescu, dumnealui este un client ca orice client. În măsura în care va dori să colaborăm, la momentul acela mă voi gândi şi voi lua o hotărâre.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614