REPLICA ONLINE CONSTANTA

9.4° Constanța Joi, 18 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6703
9.4° Constanța Joi, 18 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6703
 

În ce condiţii şi pe câţi bani se pot caza bătrânii la Căminul din Faleză Nord

În ce condiţii şi pe câţi bani se pot caza bătrânii la Căminul din Faleză Nord

Replica API 2 iulie 2018 | 00:00 1915

Pensionarii oraşului Constanţa pot beneficia de asistenţă medicală, de cazare într-un loc recent renovat, de hrană zilnică şi de momente petrecute împreună. Aceste condiţii le oferă Căminul pentru Persoane Vârstnice din municipiul Constanţa, situat în cartierul Faleză Nord, vârstnicilor care nu au familie, nu au o locuinţă şi nici posibilitatea de a-şi asigura condiţiile de locuit pe baza resurselor proprii, precum şi celor care necesită îmgrijiri de specialitate.

Persoanele vârstnice din Constanţa care nu deţin o locuinţă sau se află în imposibilitatea de a-şi asigura propriile nevoi de bază, optează pentru o locuinţă în cadrul Căminului pentru persoanele vârstnice din oraşul de la malul mării. Aceştia beneficiază aici de asistenţă medicală permanentă, de îngrijiri de specialitate în cazul celor aflaţi la nevoie, dar şi de o atmosferă plăcută în compania celorlalte persoane apropiate de vârsta lor, formându-se parcă o adevărată familie. Seniorii constanţeni îşi petrec aici ultimii ani de viaţă, doar amintirile tinereţii le mai readuce zâmbetul pe buze. Mulţi dintre cei instituţionalizaţi aici au rămas singuri, unii părăsiţi de familie, iar pe alţii lipsa unei locuinţe i-a adus în acest azil.

În momentul de faţă, căminul găzduieşte 218 de persoane vârstnice. Acesta a fost recent renovat şi deţine la ora actuală 151 de camere dintre care 104 camere cu două paturi, 41 de garsoniere şi 6 camere cu câte trei paturi. Fiecare dintre aceste camere are grup sanitar propriu.

Care este preţul pe care un vârstnic îl plăteşte pentru a avea asemenea condiţii?

Potrivit reprezentanţilor căminului, contribuţia lunară datorată de persoanele vârstnice instituţionalizate aici se stabileşte annual prin hotărâre a Consiliului Local Municipal, conform prevederilor Legii nr. 71/2000. În prezent, costul mediu lunar este în funcţie de gradul de dependenţă al persoanei. Astfel că persoanele independente plătesc lunar aproximativ 2.200 lei, iar persoanele semidependente şi dependente plătesc lunar suma de 2.238 lei.

Bătrânii beneficiază de mai multe servicii în cadrul căminului. Cei care nu au venituri şi nici susţinători legali, nu datorează contribuţia de întreţinere, aceasta fiind asigurată din bugetul local, în limita costului mediu lunar de întreţinere. Persoanele care au venituri şi sunt îngrijite în cămin datorează contribuţia lunară în cuantum de 60% din valoarea veniturilor peronale lunare, fără a depăşi costul mediu lunar de întreţinere.

“Căminul dispune de o sală de mese şi în funcţie de afecţiunile vârstnicilor se stabileşte un meniu specific, deservirea făcându-se după caz, şi la camera persoanei asistate. Comunicarea, ca expresie a sociabilităţii, are cadrul asigurat prin prezenţa în aceeaşi cameră a mai multor persoane.

De asemenea, oferi asistenţă medico-socială precum fizioterapie, EKG, stomatologie, psihiatri, geriatrie şi infiermerie. Persoana vârstnică, fiind vulnerabilă din numeroase puncte de vedere, confruntându-se cu o polipatologie şi dependenţe caracteristice, o fac să necesite asistenţă medicală permanent şi diversificată. Acesta se asigură non-stop prin intermediul unui personal calificat format din medici, asistente medicale şi infirmiere.

Consilierea psihologică şi asistenţa medicală se asigură atât în birouri, dar şi la camere, în funcţie de necesitate. Căminul are încheiate contracte cu prestări servicii cu 6 medici pe mai multe specialităţi. Cei care sunt diagnisticaţi cu diabet sau alte probleme de sănătate beneficiază de regim alimentar în funcţe de afecţiuni şi la recomandarea medicului.”, a declarat pentru Replica de Constanţa directorul Căminului pentru Persoane Vîrstnice din Constanţa, Maria Roşu.

Biserica din curtea căminului, oază de linişte şi rugăciune pentru pensionari

Pensionarii găzduiţi de Căminul pentru persoane Vârstnice din Constanţa beneficiază şi de asistenţă religioasă. Aceasra este asigurată de un preot care oficiază săptămânal slujbe religioase în cadrul bisericii ridicată în curtea Căminului şi asigură satisfacerea nevoilor spirituale ale bătrânilor, permanent, prin intermediul confesiunilor şi a sfintei împărtăşanii.

“Suntem încântaţi că avem biserica aproape şi de multe ori stăm aici pe bancă, ne liniştim sufletele şi spunem rugăciuni. Duminica vin şi bătrâni care locuiesc la blocurile din apropiere tocmai pentru că nu pot parcurge o distanţă mare pe jos din probleme medicale. Şi aici ne cunoaştem mai mulţi, mai vorbim.”, a declarat pentru Replica de Constanţa, o pensionară cazată în Căminul pentru Persoane Vârstnice din Constanţa.

Biserica ridicată în curtea căminului este sub patronajul Patriarhiei şi se intenţionează continuarea lucrărilor de pictură în interiorul lăcaşului de cult.

În prezent sunt disponibile 52 de locuri pentru cei care doresc să se interneze în Căminul pentru Persoanele Vârstnice din Constanţa.

Paula SOLOMON

Sursă VIDEO: Primăria Constanţa/Facebook

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
voi nu vedeti ca acest articol este pentru a face publicitate acestui camin? din moment ce la sfarsitul articolului scrie cate locuri sunt disponibile.Si nu vi se pare exagerat pretul de 2200? pai cu banii astia tii o familie, cat poate sa manance un batran? ca doar nu manancat cat 4 persoane, si chiar si caldura la o camera cat sa coste?maxim 200, hai 300, plus apa care o foloseste, dar pana la 2200 e cale lunga, la banii aia ar trebui sa le organizati si petreceri saptamanale.
2
0
oameni buni, poate nu ati inteles...numai fraierii platesc..ceilalti se inscriu la situatii scutite de plata
2
0
sa nu mai existe pensie sub 2200 pentru cei care au muncit minim 30 de ani .
7
2
Si acesta este un loc pregatit pt ei,pt cei cu pensii speciale.Ceilalti merg deavalma la caminul de cacat de la Poarta Alba nord.
10
0
Articolul nu e clar ori dai 2200 ori 60% dinvenituri --cite pers au 2200 lei pensie .?ex un cadru didactic are pina in1500 pensie ---rusine primariei si cons local
8
1
Personalul este ciubucar,asta ati uitat sa o spuneti si pleaca cu sacosile pline din mincarea batrinilor.Pt. ca autoritatile au bagat toti banii suplimentari in salarii acum nu mai au bani pentru hrana si intretinere
11
1
daca munceau si erau adevarati parinti poate nu ajumgeau aici, saplateasca daca nu le place sa se duca acasa.
0
14
EXAGERATI ENORM DE MULT CU SUMA DE 2.200!!!! CE LE DATI MANCARE POLEITA CU AUR? CHIAR NU VA ESTE RUSINE DE OAMENII ACESTIA CARE AU MUNCIT O VIATA SI V AU CREAT VOUA UN VIITOR? CA ACUM SA I JUPUITI? RUSINEEEEEE
13
3

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369