REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
11.4° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

În ce condiţii trebuie să reducem viteza în apropierea trecerilor pentru pietoni

În ce condiţii trebuie să reducem viteza în apropierea trecerilor pentru pietoni

Replica API 19 ianuarie 2015 | 23:05 5729

Atenţie sporită

Atenţie sporită

Chiar dacă şoferii care rulează pe străzile din Constanţa au trecut printr-un examen de obţinere a permisului de conducere, de multe ori se nasc discuţii contradictorii între aceştia pe diverse subiecte. Spre exemplu, unul dintre ele se referă la reducerea vitezei în apropierea trecerilor pentru pietoni, nesemaforizate, participanţii la trafic având dubii cu privire la împrejurările în care trebuie să „ciupească” frâna.

Potrivit oamenilor legii, sunt mai multe situaţii în care şoferii sunt obligaţi să reducă viteza, însă, legat de zonele în care sunt amplasate trecerile pentru pietoni, aceştia trebuie să fie foarte atenţi. Astfel, ei trebuie să încetinească şi să nu depăşească 30km/h, la trecerile pentru pietoni nesemaforizate, semnalizate prin indicatoare şi marcaje, când drumul public are cel mult o bandă pe sens, iar pietonii aflaţi pe trotuar, în imediata apropiere a părţii carosabile, intenţionează să se angajeze în traversare. Însă, nici în alte situaţii nu trebuie să fie indiferenţi, ci să circule cu viteza legală şi să dea dovadă de atenţie. Totodată, reducerea vitezei este obligatorie şi în alte cazuri precum la trecerea prin intersecţiile cu circulaţie nedirijată, în curbe deosebit de periculoase semnalizate ca atare sau în care vizibilitatea este mai mică de 50 m, la trecerea pe lângă grupuri organizate, coloane militare sau cortegii, indiferent dacă acestea se află în mers sau staţionează pe partea carosabilă a drumurilor cu o singură bandă de circulaţie pe sens, la trecerea pe lângă animale care sunt conduse pe partea carosabilă sau pe acostament, când partea carosabilă este acoperită cu polei, gheaţă, zăpadă bătătorită, mâzgă sau piatră cubică umedă, pe drumuri cu denivelări, semnalizate ca atare, în zona de acţiune a indicatorului de avertizare „Copii”, la schimbarea direcţiei de mers prin viraje sau când vizibilitatea este sub 100 m în condiţii de ceaţă, ploi torenţiale, ninsori abundente. De asemenea, în afară de aceste cazuri, se prevede obligativitatea reducerii generale a vitezei şi la trecerea la nivel cu calea ferată curentă, la schimbarea luminii de drum cu cea de întâlnire, concomitent cu aceasta, la semnalul poliţistului sau ale altor persoane în drep, la semnalul luminii cu lumină galbenă intermitentă.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614