REPLICA ONLINE CONSTANTA

20° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
20° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

În Cimitirul Central, ca la uşa cortului: romii au încins grătarele

În Cimitirul Central, ca la uşa cortului: romii au încins grătarele

Replica API 24 aprilie 2012 | 00:00 143

Cârnaţi sfârâind şi bătaie, la capul mortului

Cârnaţi sfârâind şi bătaie, la capul mortului

De Paştele Blajinilor, Cimitirul Central din Constanţa s-a transformat în sorcovă. Nu este o aluzie la cei "plecaţi cu sorcova" sau la cei veniţi la cerşit, sau la sorcovit, cum se mai zice. Este vorba despre mulţimea de romi veniţi să-şi cinstească morţii, potrivit obiceului. Numai că nu au venit oricum, ci cu grătarele care şi-au intrat imediat în rolul lor de a sfârâi. Ba unii au venit şi cu muzică. Normal, doar şi morţii au nevoie să se delecteze cu ceva muzică "de calitate". O bună parte din cimitir, cu aspect posomorât în general, a prims imediat viaţă după ce pirandele au început să-şi fluture fustele pe aleile înguste. În ansamblu, cimitirul nu prea mai arăta a cimitir, ci a camping de papagali. Numai că, în timp ce mititeii şi cârnaţii se frigeau pe grătare, nu se putea să nu se lase şi cu scandal. Astfel, sub genericul "Ce faci mo, arzi grătare pă capu' lu' ăl' bătrân?", mai multe familii au intrat în rezonanţă, şi-au împărţit câteva palme, dar mai ales s-au înjurat ca la uşa cortului şi s-au ameninţat "că o să spună lu' bulibaşa" etc. Unele persoane care veniseră şi ele la mormântul celor dragi, nu din categoria romilor, s-au speriat, unele chiar au plecat din cimitir, temându-se să nu ia parte la scandal fără voia lor.

"Deranjaţi" de presă şi poliţişti, şi-au strâns balamucul

Interesant este că, deşi există o lege care interzice grătarele şi picnicurile în spaţii neamenajate în acest scop, romii, obişnuiţi să încalce legea, nu au ţinut cont că fumul poate deranja, îmbâcsind, practic, zona. La vederea fotoreporterului "Replica", mai multe pirande s-au dezlănţuit şi au început să înjure şi să ameninţe, deranjate de aparatul foto, astfel încât a fost nevoie de intervenţia agentului de pază care supraveghează zona pentru a nu se naşte un nou conflict. De precizat că, deşi la un moment dat se ţipa în gura mare şi se puteau auzi şi injurii, oamenii fiind vădit deranjaţi, nimeni nu a solicitat ajutorul Poliţiei pentru a calma spiritele. Într-un final, oamenii legii s-au sesizat din oficiu şi i-au determinat pe romi să-şi care bagajele, întrucât nu au găsit locul potrivit pentru picnic. "Au fost convinşi să plece. Li s-a pus în vedere că riscă sancţiuni contravenţionale cuprinse între 1000 şi 3000 de lei. Au ascultat şi şi-au strâns lucrurile. Au rămas câţiva poliţişti care să supravegheze zona", ne-au declarat surse din cadrul IPJ Constanţa.

Daniel ALBU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367