REPLICA ONLINE CONSTANTA

3.7° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
3.7° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

În Constanța se fac foarte PUŢINE teste COVID. Iată CIFRELE!

În Constanța se fac foarte PUŢINE teste COVID. Iată CIFRELE!

Replica API 16 septembrie 2020 | 00:21 3150

Săptămâna trecută a fost record de cazuri de coronavirus la Constanța, dar… noi «stăm bine», ne liniștește prefectul județului, George Niculescu! Stăm atât de bine încât testăm la fel sau chiar mai puțin față de perioada stării de urgență. La începutul pandemiei, DSP (Direcția de Sănătate Publică) anunța că după achiziționarea aparaturii necesare, se vor face mult mai multe testări. Cel mai îngrijorător este faptul că săptămâna trecută s-a atins un nou record de cazuri noi, și anume 53, raportat la cele 183 de teste făcute.

În luna aprilie, doar Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Constanța beneficia de aparat Real Time PCR, folosit pentru depistarea pacienților infectați cu virusul SARS-CoV-2. Reprezentanții DSP Constanța promiteau atunci că, odată cu dotarea unităților medicale din județul Constanța cu aparate Real Time PCR, va crește semnificativ numărul de teste. "După ce aparatele vor fi livrate, iar procedura va fi validată, se vor putea procesa aproximativ 400-500 de analize pe zi. În prezent sunt circa cinci cazuri confirmate pe zi. Se testează toți simptomaticii", precizau reprezentanții DSP Constanța. Lunile au trecut, iar județul Constanța atinge numărul de 300 de teste pe zi doar în cazuri excepționale.

S-a atins recordul la numărul de cazuri, în Constanța

Mai exact, într-o săptămână, 209 de persoane din județul Constanța au fost confirmate cu noul coronavirus. Defalcat pe zile, conform raportării transmise de Instituția Prefectului Județului Constanța, numărul infectărilor zilnice raportate la numărul de teste efectuate a fost: luni, 14 septembrie 2020, au fost confirmate 14 cazuri noi, la 131 de teste efectuate; marți, 22 de cazuri noi la 306 de teste efectuate; miercuri a fost atins recordul de cazuri, la Constanța, și anume 53 de cazuri raportat la 183 de teste făcute; joi, 21 de cazuri nou confirmate raportat la 355 de teste; vineri, s-a înregistrat un nou număr crescut de cazuri, respectiv, 40, raportat la 189 de teste; sâmbătă, 22 de cazuri noi raportate la cele 200 de teste efectuate; duminică, 37 de cazuri noi și 149 de teste efectuate. În ultimele 24 de ore, la nivelul județului Constanța, au fost raportate 16 noi cazuri din 105 teste PCR.

„Nu se poate mări capacitatea de testare”

Atât reprezentanții DSP, cât și Instituția Prefectului Constanța, au fost contactați de cotidianul Replica pentru a oferi lămuriri în cazul capacității reduse de testare la mai bine de jumătate de an de la declararea pandemiei. „Sunt zile în care se fac și 700 de teste, dar în weekend se fac mai puține teste. Nu se poate mări capacitatea de testare mai mult decât cea din prezent, este capacitatea maximă. O parte dintre aceste teste este reprezentată și de oamenii care se testează la cerere.”, ne-a explicat Cristina Schipor, directorul DSP Constanța.

Prefectul, mulțumit de cum se mișcă lucrurile

În cadrul unei conferințe de presă organizată luni, 14 septembrie, cu ocazia noului an școlar, prefectul Constanței a declarat că județul Constanța încă „stă bine”. „În prezent avem o incidenţă a cazurilor de infectare cu Covid-19 de 0.52 la mia de locuitori, ceea ce înseamnă că este un lucru bun, pentru Constanța” a declarat prefectul Constanței.

George Niculescu, prefectul județului Constanța, a promis că va avea în vedere problema ridicată de cotidianul Replica, deși ne-a precizat că pârghiile pentru creșterea capacității de testare nu se află în mâinile sale, ci la Primăria Constanța și Consiliul Județean Constanța, instituțiile care au în subordine unitățile medicale.

Cât de reală este incidența de infectare prezentată de autorități?

Important de reținut este că incidența de infectare este calculată în ultimele 14 zile, prin numărul de cazuri COVID-19 confirmate la 100.000 de locuitori, în fiecare județ. Astfel, cu cât numărul testelor este mai redus, cu atât incidența de infectare va fi mai mică, ceea ce nu reflectă întocmai realitatea. Dacă numărul testelor ar crește, așa cum ar fi fost normal, atunci probabil că altfel ar fi fost datele care au stat la baza redeschiderii școlilor.

Diana BERECHET; Sorin HULUBEI

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Toata vara , cat a fost litoralul plin de moldoveni de ce n-ai propus nimic ? Ai inchiriat cu ziua si ai dormit in garajul din fata blocului ?
0
0
Propunere, toti diasporezii care mai trec prin tara sa treaca sa l pupe pe fratele lor, dl prefect!
1
1
daca ar fi facut mai multe teste, poate aveau surpriza sa constate ca ar trebui inchis sezonul la plaja...iar asta nu se poate...
1
0
Printe testatii sunt cu fals pozitiv multe persoane. Sunt comunicati ca fiind pozitivi, desi conform procedurilor testul trebuie refacut. Ii interneaza in spital sau ii izoleaza la domiciliu, fara sa le mai refaca testul. Conteaza foarte mult cum este facuta recoltarea si cum sunt transportate si depozitate probele. Numarul nu este corect nicaieri in lume.
8
2
La dracu,nici macar personalul medical si cel auxiliar din spitale nu este testat periodic,din motive cica de lipsa de bani. Adica,se pisa astia,managerii si statul, pe viata angajatilor si in ganeral pe vietile tuturor romanilor. O forma de ticalosie aprobata si incurajata se stat este asta,sa pui in pericol in primul rand oamenii care ar trebui sa salveze alti oameni.Stalin trmitea la lupta oameni fara arme,in ideea ca vor lua armele de la cei morti si vor continua asaltul. Asistentele si medicii nu pot lua nimic decat virusul. Ce oroare! In oroarea asta,romanii dorm si trag parturi.
11
0
fagadau a facut blat cu chitac - iesiti la vot ca daca nu urmeaza inca 4 ani de praduiala
4
2
testele numarate in comunicatele prefecturii sunt numai cele facute de DSP. numarul de cazuri este cel din aceste teste, plus cele la cerere. informati-va corect - si invatati sa cititi corect un comunicat.
2
1
In vara au facut mai multe teste pe zi...in medie 350.Dupa 7septembrie numarul testelor a scazut la jumatate.Cu toate astea rata de pozitivare a testelor este dubla fata de cea raportata pe tara. Prefectura a uitat sa mai comunice situatia zilnica.... Puteti singuri sa trageti concluziile.
7
0
Nu se fac teste cu intentie ca sa nu se vada cati bolnavi sunt de fapt si in ce rahat pana in gat suntem. Din pacate, are perfecta dreptate Irina...
7
1
NUMAI RAPORTARI FALSE CA SA DEA BINE PENTRU PREFECTUL PNL. AR TREBUI BAGATI CU TOTII LA PUSCARIE. IN REALITATE SUNT DE CEL PUTIN 100 ORI MAI MULTI BOLNAVI. VAI DE CAPUL NOSTRU CU ASA CONDUCATORI. CHIAR NU PUTEM SA NE TREZIM PANA NU E PREA TARZIU?
10
1
La 400 lei testul cred si eu .... sa mai lase din pret flamanzii astia cu spitalele astea private.... dar ei acum nu stiu cum sa profite sa se imbogateasca!
8
1

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920