rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 18 august
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

Seful Inspectoratului Teritorial de Munca, Eugen Bola, despre tragedia de la epava Medy:

"In curand, raportul ITM privind moartea scafandrilor va fi dat publicitatii"

Începând cu data de 11 februarie, Inspecţia Muncii, pentru eficientizarea activităţii Inspectoratelor de Muncă, a dispus o nouă manieră de control încrucişat. Acest control presupune următoarele: o echipă de inspectori dintr-un judeţ se deplasează într-un judeţ limitrof şi participă alături de colegii de aici la activităţi de control. "Mâine (azi - n.r.) vom primi patru echipe de la Călăraşi, iar în acelaşi timp trei echipe de la noi vor pleca la Tulcea, unde vor participa la activităţi de control. Sperăm că vom avea rezultate mai bune", a declarat, într-un interviu acordat cotidianului "Replica", Eugen Bola, inspectorul şef de la Inspectoratul Teritorial de Muncă din Constanţa.

Reporter: Domnule Bola, cum a început anul Inspectoratul Teritorial de Muncă din Constanţa? Mă refer aici la controale, sancţiuni, amenzi.

Eugen Bola: Am început noul an în forţă şi când spun acest lucru mă refer la faptul că am început campania de controale pe 7 ianuarie şi am avut rezultate deosebite. Deosebite în sensul că la diferitele criterii care sunt analizate de Inspecţia Muncii, raportate la numărul de controale, la amenzile aplicate, la numărul de persoane depistate fără forme legale, la numărul de contracte de muncă înregistrate în REVISAL, Inspectoratul Teritorial de Muncă din Constanţa se găseşte pe locul III în ţară. Deci am înregistrat rezultate deosebite. În luna ianuarie, am depistat 64 de persoane care lucrau fără forme legale de muncă. Sunt relativ mulţi, în condiţiile în care vremea nu a permis o activitate mai intensă în construcţii şi agricultură. E o perioadă de criză, în care agenţii economici încearcă să-şi reducă pe cât posibil cheltuielile. Mulţi agenţi economici preferă să se înţeleagă cu angajatul cum să fie plătit, dar nu înregistrează contractul de muncă, care asigură protecţia salariatului, pe de o parte, iar pe de altă parte, nu sunt plătite contribuţiile la bugetul de stat. În această perioadă deosebită, se pune accentul pe combaterea acestui fenomen al muncii fără forme legale de muncă, care, în ultimă instanţă, duce la evaziune fiscală. În luna februarie, avem deja 25 de pesroane depistate lucrând fără forme legale. Avem de asemenea, un volum de sancţiuni contravenţionale, care au fost aplicate de către inspectorii de muncă. Sunt mulţi agenţi economici care nu respectă ziua de salariu, plata orelor săptămânale, repaosul săptămânal. Şi de aici obligaţia noastră de a aplica aceste sancţiuni. Începând cu data de 11 februarie, Inspecţia Muncii, pentru eficientizarea activităţii Inspectoratelor de Muncă, a dispus o nouă manieră de control încrucişat. Acest control presupune următoarele: o echipă de inspectori dintr-un judeţ se deplasează într-un judeţ limitrof şi participă alături de colegii de aici la activităţi de control. Mâine (azi - n.r.) vom primi patru echipe de la Călăraşi, în acelaşi timp trei echipe de la noi vor pleca la Tulcea, unde vor participa la activităţi de control. Sperăm că vom avea rezultate mai bune în sensul că echipele din alte judeţe pot verifica societăţi care cu puţin timp în urmă au fost verificate de inspectori de muncă din Constanţa. Şi aici pot să apară anumite inadvertenţe, o încadrare greşită a unei contravenţii, cu toate că eu sper să nu avem asemenea situaţii. Este o idee a Inspecţiei Muncii şi este pentru prima dată când se vor face asemenea controale încrucişate.

Rep.: În ultima perioadă, s-au produs mai multe accidente de muncă mortale. Cum ar trebui stopat acest fenoment? Agenţi economici ar trebui verificaţi mai drastic?

E.B.: Este esenţial să se exercite controale, mai ales la angajatorii cu un risc mare al activităţii, datorită unui grad mare de autorizare. La aceşti angajatori apar riscuri în plus, faţă de cei care îşi desfăşoară activitatea într-un birou. Noi realizăm periodic controale la marii agenţi economi. Există un număr mare de accidente de muncă cu incapacitate temporară de muncă. Cele mai multe se produc din neatenţia angajatului, iar multe din neglijenţa angajatorului. Spre exempu, s-a împiedicat un muncitor de o treaptă. Intervine întrebarea: de ce acea treaptă nu era semnalizată corespunzător, pentru că de la o simplă împiedicare se poate produce o fractură. În 2010 am avut mai puţine accidente de muncă ca în 2009. Ideea este să le diminuăm cât mai mult. Un accent deosebit se pune pe accidentele de muncă mortale sau cu invaliditate.

Rep.: Au fost anulate carnetele de muncă. Agenţii economici au venit să le ridice?

E.B.: Începând cu 31 ianuarie, la ITM nu se mai înregistrează nci un fel de înscrisuri în carnetele de muncă, pe care eram obligaţi să le facem conform legii 130 din 1999. Problema noastră etse următoarea: aducem la zi aceste carnete, anunţăm agenţii ecomonici să vină să ridice aceste carnete de muncă aduse la zi şi certificate. Dar spre nedumerirea noastră sunt mulţi agenţi economici care nici nu răspund la telefoane. A mai apărut un fenomen: numărul de salariaţi care se prezintă la ghişeu cu cereri este acelaşi cu cei care veneau în luna ianuarie. Ceea ce nu este normal. Noi credem că agenţii economici în loc să vină ei la inspectorat să ridice carnetele, pe care apoi să le predea salariaţilor, îi trimit pe salariaţi la noi. Ceea ce ne crează o nemulţumire, pentru că ne blochează activitatea. Fac apel pe această cale către agenţii economici să vină la ITM să ridice carnetele de muncă ale salariaţilor. Restituirea carnetelor va crea spaţii în plus, cu toate că mii de carnete de muncă vor rămâne la noi, pentru că posesorii lor sunt plecaţi din ţară. Ei pot veni peste câţiva ani şi să solicite aceste carnete. Problema este că pe aceste carnete nu apare nici un CNP. Deci noi nu putem preda carnetele lor Casei de Pensii pentru a fi scanate. De aceea, noi suntem obligaţi să le păstrăm.

Rep.: Unii constănţeni sunt nemulţumiţi de site-ul inspectoratului, despre care spun că nu conţine suficiente informaţii. Credeţi că site-ul instituţiei pe care o conduceţi va suferi îmbunătăţiri?

E.B.: Noi răspundem la toate sesizările, chiar şi la scrisorile anonime, pentru că legea ne obligă să verificăm dacă acele sesizate se regăsesc şi pe teren. Unii constănţeni sunt nemulţumiţi că pe site nu sunt publicate veniturile nete. Dar salariile sunt confidenţiale. Însă acum oricine poate să vadă pe Legea salarizării unice salariul de încadrare al inspectorului şef de la ITM, de la Pensii sau de la Poliţie. Nu există nici o piedică în a verifica în grilă salariul. Numerele de telefon, la fel, sunt afişate pe site. Numele şefilor departamentelor sunt cunoscute. Nu cred că avem informaţii insuficiente pe site-ul inspectoratului. În ceea ce priveşte nemulţumirea constănţenilor vizavi de cererile pe care nu le avem afişate pe site, noi avem doar două modele de cereri, pe care oricine le poate primi gratis de la ghişeele de la etajul I. E vorba despre o cerere pentru carnetul de muncă şi un formular de sesizare. Dacă dintr-o întâmplare nefericită colega nu mai are formulare, persoana trebuie să facă un drum până la ghişeul de la parter, unde primeşte cererea de care are nevoie. Nu avem cereri sofisticate, stufoase, ca să nu poată fi completate de cetăţeni. În ceea ce priveşte programul REVISAL, avem două situaţii apărute. Spre exemplu, dacă un contract de muncă a fost înregistrat pe data de 10, noi nu putem să vedem acest lucru. Acum insistăm să corectăm aceste mici neplăceri. Singura propunere interesantă este să avem pe site rubrica "întrebări şi răspunsuri". Voi vorbi cu angajatul nostru de la IT şi vom vedea ce se poate face. Problema este însă că nu prea avem oameni. Am avut două valuri de disponibilizări: de la 117 angajaţi am ajuns la 96. În fiecare lună avem peste 110 de sesizări, care trebuie verificate. Cei care au formulat sesizările aşteaptă un răspuns. Dacă pentru noi sesizările sunt doar un număr, pentru cei care le-au scris sunt un capăt de ţară, o chestiune de viaţă şi moarte. Noi încercăm să acordăm agenţilor economici accesul cât mai rapid la baza noastră de date. Avem două persoane care răspund la orice întrebare legată de evidenţa muncii. Sună telefoanele într-o veselie. Răspundem şi la 95% din e-mailuri. Că alte 5% sunt în ton băşcălios.

Rep.: Care sunt noutăţile în ancheta accidentului de muncă, în urma căruia au decedat pe data de 9 septembrie, Cristian Zarafu şi Cătălin Ispas? Veţi cere o expertiză a echipamentelor purtate de cei doi scafandri?

E.B.: Urmează să discutăm cu reprezentantul Parchetului, cu procurorul care soluţionează acest caz şi să cădem de comun acord asupra unei expertize. Vom stabili în comun obiectivele expertizei. Ştiu că la Centrul de Scafandri a fost făcută o expertiză, comandată de Parchet, dar noi nu am primit nici un înscris cu titlul de expertiză. Sunt chestiuni care trebuie elucidate. În linii mari cunoaştem dinamica producerii accidentului. Deci urmează să stabilim cu Parchetul obiectivele şi să solicităm expertiza echipamentelor celor doi scafandri. În funcţie de răspunsurile primite stabilim vinovatul sau vinovaţii. Nu sunt doar contravenţii. Discutăm de ucidere din culpă, o infracţiune gravă, în urma căreia cei doi scafandri şi-au pierdut vieţile. Sancţiunea penală aparţine Parchetului. Piesa centrală a dosarului va fi dosarul nostru de cercetare. În dosarele cu grad de sensibilitate cum este acesta coordonăm acţiunile cu Parchetul, ca să ajungem la cea mai bună soluţie. În curând urmează să predăm Parchetului procesul-verbal de cercetare şi apoi domnul procuror va relua cercetarea. Am solicitat relaţii de la toate instituţiile abilitate: Căpitănie, Autoritatea Navală, Centrul de Scafandri. Vom avea toate datele ca soluţia noastră să fie una corectă şi competentă. Concluzia noastră trebuie să fie bine pusă la punct, ca să nu fie răsturnată de instanţă.

Rep.: Acest accident de muncă a fost unul dintre cele mai grele evenimente pe care le-aţi avut de soluţionat?

E.B.: Da, a fost dificil. Societatea Hunter's a început o activitate de scafandrerie. Cei doi scafandri nu erau angajaţii societăţii. Există o convenţie de prestări servicii între ei. E o convenţie laconică, făcută fără să atingă toate punctele care ar fi interesat cele două părţi. Ar fi putut să se certe în urma acestei convenţii de la bani. Deci nu există contracte de muncă. În temeiul acelor convenţii de prestări servicii, cei doi scafadri s-au angajat în această operaţiune de scafandrerie.

Rep.: Credeţi că noul Cod al Muncii va combate fenomenul muncii la negru sau îl va amplifica?

E.B: Combaterea muncii la negru va face obiectul multor pevederi din noul Codul Muncii. Esenţială este activitatea Inspectoratelor de Muncă, esenţială este conştientizarea faptului că o asemenea practică este extrem de dăunătoare nu doar pentru bugetul statului, dar şi pentru salariaţi. Personal sunt de părere că şi salariatul terbuie sancţionat. În ultimă instanţă, cele două părţi au bătut palma să încalce legea. Dacă îl absolvim de orice răspundere pe salariat, vom avea situaţii în care salariaţii, la vederea inspectorilor de muncă, vor dispărea. Spre exemplu, nu rare au fost cazurile când la vederea inspectorilor de muncă, angajaţii au dispărut de pe şantier. Săptămâna asta, inspectorii au intrat la două societăţi din zona Pod Butelii. Când au intrat, curtea era goală. Evident că angajatorului trebuie să-i fie aplicate sancţiuni mult mai serioase. O asemenea practică nu poate fi eradicată, dar prin măsuri drastice poate fi ţinută sub control. În judeţul Constanţa, din datele pe care le avem, ar fi în jur de 5 % de muncitori angajaţi la negru. Nu e prea mult, dar poate fi redus. Din păcate, noi nu putem intra peste tot. Spre exemplu, pe şantierul unde scrie "regie proprie", noi nu putem intra decât cu jandarmii. Ministrul Botiş ne-a spus că există pe rolul Parlamentului două legi importante: legea zilierului şi legea care permite inspectorilor de muncă să intre şi pe proprietăţile private, unde se construieşte în regie proprie.

vineri, 11 februarie 2011121
Comentarii
mai mult...Replica
17 aug 01:35ReplicaŞEFUL IPJ CONSTANŢA, IMPLICAT ÎNTR-UN ACCIDENT RUTIER!

Un accident rutier a avut loc pe raza oraşului Mangalia, un motociclist fiind rănit. Accidentul s-a petrecut pe fondul...4843

17 aug 14:32ReplicaCei patru bărbați reținuți în urma SCANDALULUI din Mamaia, puși sub control judiciar3187
17 aug 00:00ReplicaNemulțumirile turiștilor au luat sfârșit? ABADL susține că a strâns TONE de ALGE!1220
17 aug 16:00ReplicaPatru bărbați REȚINUȚI în urma SCANDALULUI din Mamaia

Oamenii legii din Constanța au continuat audierile celor implicați în scandalul din Mamaia până târziu în noapte....7257

17 aug 08:23ReplicaFemeie aflată pe o trotinetă electrică, ACCIDENTATĂ MORTAL: a fost DECAPITATĂ!8650
17 aug 11:00ReplicaRAZIE: şofer DROGAT cu metamfetamină şi cocaină!1864
17 aug 15:58ReplicaClădirile în care a funcționat fostul ABATOR de pe Șoseaua Mangaliei urmează să fie DEMOLATE!

Așa cum am anunțat și în edițiile anterioare, în locul fostului abator de pe Șoseaua Mangaliei va fi construit un...2632

17 aug 00:00ReplicaPRINS BEAT la VOLAN, a vrut să încheie ACORD de RECUNOAȘTERE! PROCURORUL a spus NU!1573
17 aug 00:00ReplicaSe plănuieşte construcţia unui nou hotel cu 6 etaje în Mamaia1328
17 aug 00:00ReplicaPrecizări privind prevenirea apariției AFECȚIUNILOR DIGESTIVE, după avalanşa de solicitări de la Eforie!

În legătură cu repetatele solicitări la Serviciul de Ambulanță Județean Constanța – Substația Eforie Nord -...1681

17 aug 00:00ReplicaBĂTAIE în PARCARE, CLARIFICATĂ de ANCHETATORI cu IMAGINILE suprinse: VICTIMA a EXAGERAT în DECLARAȚII!2200
17 aug 00:00ReplicaPosturi vacante de ÎNGRIJITOR oferite de către PRIMĂRIA NĂVODARI626
Vremea
25.9°23° - 25.9° duminică, 18 august 2019
ConstantaUmiditate: 38%
Vânt: 3.53 m/s
Presiune: 1015.97 milibari

Loto
6/49679303137
5/403112125334
joker27303238403
Horoscop
mai mult...SPSportRT
18 aug 01:43SportValencia - Sociedad 1-1. Final nebun de meci pe Mestalla

Ghinion uriaș pentru Valencia. "Liliecii" au avut 1-0 și penalty în prelungirile meciului cu Real Sociedad, dar nu au...118

18 aug 00:00SportSepsi - CFR Cluj 1-1. Echipa lui Dan Petrescu ia un punct din deplasarea la campioana remizelor

CFR Cluj a obţinut doar un egal la Sepsi Sfântu Gheorghe, după spectacolul de la Glasgow. Alexandru Păun a marcat...142

17 aug 00:30SportBOMBĂ la FCSB - Un fost dinamovist ar putea antrena echipa lui Becali

Informația zilei în fotbalul românesc a „explodat” la ceas de seară. FCSB, pregătită de câteva săptămâni...788

17 aug 00:00SportBilbao - Barcelona 1-0. Veteranul Aduriz a dat lovitura în minutul 89, cu o superfoarfecă

Început de sezon cu ghinion pentru Barcelona, în direct la Digi Sport. Pe terenul celor de la Athletic Bilbao,...351

Local
17 aug 00:00LocalIată formularele tipizate pe care Direcţia de Evidenţa Populaţiei vi le poate pune la dispoziţie!

Direcţia Generală de Evidenţă a Populaţiei Constanţa vă pune la dispoziţie o serie de formulare tipizate...213

17 aug 00:00LocalAccidente de muncă pe bandă rulantă, la Constanța!

Accidentele la locul de muncă pot apărea pe neașteptate și pot fi mai mult sau mai puțin grave. Un asemenea...384

17 aug 00:00LocalInformaţii cu privire la documentele de stare civilă: Transcrierea certificatelor de stare civilă emise de autoritățile străine

Actele de stare civilă ale cetăţenilor români, întocmite de autorităţile străine, au putere doveditoare în...290

17 aug 02:05LocalAccident rutier la Herghelia Mangalia

Un accident rutier a avut loc vineri, pe DN 39, în zona Hergheliei, acolo unde frecvent au loc astfel de evenimente....835

17 aug 01:44LocalIntervenție în zona Far: un client turmentat s-a dat în stambă!

Polițiștii din cadrul Secției 5 au intervenit, vineri, 16 august, la un local din zona Far a municipiului Constanța....1231

17 aug 02:03LocalPrins BEAT la volan, noaptea: 0,98 mg/l alcool pur în aerul expirat!

Polițiști din cadrul Biroului Rutier Medgidia, la data de 15 august a.c., în jurul orei 18.20, au depistat un...1089

17 aug 02:01LocalPrins în flagrant delict cu 'alba-neagra' în stațiunea Costinești

Polițiștii din cadrul Poliției stațiunii Costinești, la data de 15 august a.c., în jurul orei 20.30, au...485

17 aug 02:04LocalPeste 220 kg de peşte, transportate fără documente legale, confiscate de poliţiştii de frontieră

Poliţiştii de frontieră din cadrul Grupului de Nave Constanța - Punctul de Trecere a Frontierei Midia au depistat,...753

16 aug 00:00LocalBălăceală în parcul din fața Primăriei Constanța!

Căldura sufocantă de afară cu greu este suportată de constănțeni. Nici cei mici nu o suportă prea bine așa că,...603

16 aug 02:27LocalAccident rutier în Mamaia! VIDEO

Un accident rutier a avut loc în staţiunea Mamaia, joi, 15 august, fiind implicate două autoturisme. Trei persoane au...1305

Politică
17 aug 00:00PoliticăPrimăria Năvodari oferă pensionarilor din Năvodari posibilitatea de a comunica și a socializa

Primăria Năvodari, prin Direcția de Asistență Socială, oferă pensionarilor din Năvodari posibilitatea de a...264

17 aug 02:05PoliticăVictor Ponta, atac la Mihai Fifor: M-am înșelat în privința lui

Liderul Pro România, Victor Ponta, susține că ministrul de Interne, Mihai Fifor, în loc să stea la Ministerul de...599

17 aug 02:06PoliticăAEP: Aproape 9.000 de români din străinătate, înregistraţi pentru votul prin corespondenţă

Aproape 9.000 de români din străinătate s-au înscris pentru votul prin corespondenţă prin portalul...256

17 aug 02:02PoliticăEugen Teodorovici, propunere inedită: absolvenții de facultăți economice, angajați automat în ANAF

Ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, a declarat vineri că a propus angajarea fără concurs la Agenţia...714

17 aug 02:03PoliticăViorica Dăncilă, mesaj de ULTIMĂ ORĂ pentru Tăriceanu, după ce ALDE a dat PSD un ultimatum

Premierul Viorica Dăncilă a declarat că ALDE nu a dat niciun ultimatum PSD și că în Guvern va avea loc o...691

17 aug 02:03PoliticăPremierul a găsit un înlocuitor pentru postul vacant lăsat de Ecaterina Andronescu: Varianta prim-ministrului pentru Educație

Premierul Viorica Dăncilă e în căutarea unui ministru al Educației, după ce a demis-o pe Ecaterina Andronescu,...975

17 aug 02:03PoliticăPMP își alege candidatul la prezidențiale: filialele au început să-și anunțe favoriții

O parte din filialele PMP au început să-și stabilească favoritul pentru alegerile prezidențiale. Prima organizație...516

16 aug 00:00PoliticăDăncilă: PSD trebuie să aibă candidat la prezidenţiale

Premierul şi liderul PSD, Viorica Dăncilă, a declarat miercuri, la Fălticeni, că formaţiunea sa, care a urcat în...366

16 aug 00:00PoliticăMinistrul Leş: Nu se poate vorbi despre securitate la Marea Neagră fără o relaţie transatlantică solidă

Ministrul Apărării Naţionale, Gabriel Leş, a declarat joi că regiunea Mării Negre, "un spaţiu care se afirma ca...332

16 aug 00:00PoliticăIohannis: Pentru descurajarea actelor ostile în regiunea Mării Negre, este nevoie în continuare de o abordare cuprinzătoare, coerentă şi coordonată

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat joi că, pentru descurajarea actelor ostile în regiunea Mării Negre, este...310

Monden
17 aug 00:00MondenOana Zăvoranu ia în serios rolul din serialul Sacrificiul. Va purta pe micul ecran hainele create de ea

Oana Zăvoranu se reinventează la fiecare etapă a vieții sale, iar de această dată fanii ei vor fi șocați de cât...249

17 aug 00:00MondenRicky Dandel și-a pregătit fiul pentru „Cerbul de Aur“. Elvin va prezenta festivalul cu o blondă superbă

Elvin Dandel şi Eda Marcus sunt gazdele ediţiei din acest an ale Festivalului ”Cerbul de Aur”, care se va...282

17 aug 00:00MondenAlfred Hitchcock, regizorul care-şi hărţuia actriţele preferate

A făcut filme de geniu şi a fost, cu siguranţă, unul dintre cei mai speciali regizori. Însă dincolo de masca...276

17 aug 00:00MondenLegendele de la Metallica au plecat de la concert în halate și în papuci

Trupa Metallica a oferit miercuri seară, pe Arena Naţională, un spectacol de zile mari zecilor de mii de bucureşteni...308

17 aug 00:00MondenMadonna nu a mai fost primită la propria sa petrecere din cauza unei legi controversate

Madonna nu a reușit să intre la propria sa petrecere din cauza legii din Sidney care interzice intrarea la o petrecere...355

17 aug 00:00MondenParaziții au câștigat în prima instanță. Polițiștii i-au reclamat din cauza versurilor piesei "Antimiliţie"

Trupa Paraziții a câștigat în primă instanță procesul intentat de Sindicatul Național al Agenților de Poliție....262

17 aug 00:00MondenMetallica a donat 250.000 euro Asociației Dăruiește Viața pentru construirea spitalului de oncologie pediatrică

Membrii formației Metallica au donat 250.000 de euro Asociației Dăruiește Viața, pentru construirea primului Spital...225

17 aug 00:00MondenNoua colecţie de păpuşi Barbie, inspirată din costumele filmelor Star Wars

Păpuşa Barbie a fost prezentată marţi într-o nouă colecţie, inspirată din estetica filmelor Star Wars, cu...215

17 aug 00:00MondenPlacido Domingo va cânta la Festivalul de la Salzburg, în pofida acuzaţiilor de hărţuire sexuală

Acuzaţiile de hărţuire sexuală împotriva starului operei Placido Domingo nu constituie un motiv pentru anularea...224

17 aug 00:00MondenRomânii sunt invitaţi să voteze pentru cântecele româneşti ce vor fi incluse în prima Carte de Cântece a UE

Toţi românii sunt invitaţi să voteze în perioada 16 august - 16 septembrie pentru cele şase cântece care vor...230

Mapamond
17 aug 00:00MapamondTrump a discutat în privat despre cumpărarea Groenlandei de către Statele Unite

Preşedintele american Donald Trump a discutat în privat cu asistenţi şi consilieri ideea Statelor Unite de a...267

17 aug 00:00MapamondHong Kong - manifestaţii: Directorul general al companiei Cathay Pacific a demisionat

Cathay Pacific a anunţat vineri demisia directorului său general, Rupert Hogg, după ce compania aeriană din Hong...222

17 aug 00:00MapamondNoul preşedinte al Comisiei Europene se angajează să-şi concentreze eforturile pentru viitorul Europei

Noul preşedinte al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat vineri - după ceremonia de rămas bun...210

17 aug 00:00MapamondPolonia ar putea sprijini Statele Unite în Strâmtoarea Ormuz

Polonia ar putea sprijini misiunea militară condusă de Statele Unite pentru a proteja transportul maritim în Golf...225

17 aug 00:00MapamondCoreea de Nord lansează alte două ''proiectile neidentificate'' şi respinge reluarea negocierilor cu Seulul

Coreea de Nord a lansat vineri două "proiectile neidentificate" care au căzut în mare, a anunţat statul-major...204

17 aug 00:00MapamondVenezuela: Guvernul este dispus să reia dialogul cu opoziţia dar vrea modificarea mecanismului de negociere

Guvernul venezuelean s-a arătat dispus să reia dialogul cu opoziţia dar doreşte să modifice mecanismul, a declarat...205

17 aug 00:00MapamondRepublica Moldova: Parlamentul a aprobat revenirea la sistemul electoral proporţional pe liste de partid

Parlamentul de la Chişinău a anulat joi sistemul electoral mixt, aprobând revenirea la sistemul electoral...202

17 aug 00:00MapamondGermania va face plăţi suplimentare pentru supravieţuitorii Holocaustului

Germania va face plăţi suplimentare supravieţuitorilor Holocaustului, a anunţat joi premierul israelian Benjamin...222

17 aug 00:00MapamondRusia: Agenţia nucleară rusă, incriminată pentru testarea unei rachete în apropierea unei zone populate

Un ecologist din nordul Rusiei a declarat joi că Agenţia nucleară de stat rusă Rosatom a comis o crimă efectuând...207

17 aug 00:00MapamondUn bărbat înjunghiat în faţa Ministerului de Interne din Londra

Un bărbat a fost înjunghiat joi în faţa Ministerului de Interne, în plin centrul Londrei, a anunţat poliţia...208

Sănătate
15 aug 13:33SănătateSpitalul Județean Constanța asigură asistenţa medicală de urgenţă în minivacanța de Sfânta Maria

Conducerea Spitalulului Clinic Județean de Urgență "Sf. Apostol Andrei" Constanța informează pacienții că, în...561

8 aug 02:33SănătateINSP: 7 cazuri de infecţie cu virusul West Nile

Numărul persoanelor care au fost infectate cu virusul West Nile de la începutul perioadei de raportări (3 iunie) a...644

6 aug 03:50SănătateCNAS: Platforma Informatică a Asigurărilor de Sănătate a fost repusă în funcţiune

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate anunţă că, începând de marţi, Platforma Informatică a Asigurărilor...961

5 aug 10:31SănătateO NOUĂ METODĂ DE SLĂBIT: hipnoza! Bani grei în schimbul unor iluzii?

Tot mai mulți oameni apelează la diferite metode pentru slăbit. Suntem destul de preocupați de felul în care...836

1 aug 03:17SănătateEpidemie de OBEZITATE INFANTILĂ în România!

Asociația Pro Consumatori membră a Organizației Europene a Consumatorilor a analizat 32 de produse din lapte...872

30 iul 00:58SănătateMinistrul Sănătăţii, pe litoral: 'Direcţia de Sănătate Publică a suspendat activitatea pe 2 plaje'. Ce spune Pintea despre Spitalul Judeţean!

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, se află la Constanţa, la o întâlnire cu reprezentanţii Direcţiei de...3908

25 iul 03:29SănătateDOTĂRI la Spitalul Hârșova: echipamente și mobilier medical!

Spitalul Orășenesc Hârșova s-a înnoit: la începutul acestei săptămâni, reprezentanții unității spitalicești...1255

25 iul 01:18SănătateMedicii de pe Secția Chirurgie OMF vor face de gardă la domiciliu!

Consilierii județeni au aprobat, în ședința Consiliului Județean Constanța de miercuri, 24 iulie a.c.,...1130

24 iul 03:18SănătatePremierul l-a demis pe şeful CNAS

Premierul Viorica Dăncilă l-a demis marţi pe şeful Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Răzvan...991

18 iul 00:17SănătateCabinete medicale noi, la Spitalul Municipal Mangalia

La unitatea sanitară din Mangalia s-au înființat, recent, mai multe cabinete medicale și săli de tratament în...1622