REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.6° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
12.6° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

În Dobromir, preotul satului este şi director de liceu, şi învăţător

În Dobromir, preotul satului este şi director de liceu, şi învăţător

Replica API 14 septembrie 2015 | 11:36 1063

Motiv de scandal: deschiderea noului an şcolar, după slujba de la biserică

Motiv de scandal: deschiderea noului an şcolar, după slujba de la biserică

Festivitatea de deschidere a noului an şcolar la Liceul Tehnologic „Radu Prişcu“ din Dobromir se desfăşoară după slujba religioasă de la biserică. Ziua de luni, 14 septembrie, coincide cu două evenimente importante pentru români: deschiderea noului an şcolar şi sărbătoarea Înălţării Sfintei Cruci. La Dobromir, noul an şcolar debutează după slujba de la biserică, dar asta nu pentru că elevii ar fi din calea-afară de pioşi, ci pentru că directorul liceului trebuie mai întâi să se achite de îndatoririle duhovniceşti.

Nici nu a început bine noul an şolar, că au şi început scandalurile! Directorul Liceului Tehnologic „Radu Prişcu” din Dobromir a stârnit controverse în rândul cadrelor didactice după numirea sa în funcţie. Daniel Stroe, căci despre el este vorba, este învăţător, dar şi preotul satului. Colegii lui sunt nemulţumiţi de faptul că lucrurile au fost amestecate şi că festivitate de deschidere a noului an şcolar începe după orele 11.30, şi nu la ora 09.00, aşa cum se procedează în mod normal. Motivul: directorul liceului este reţinut cu treburile bisericeşti, mai precis cu slujba închinată Înălţării Sfintei Cruci.

„A anunţat că deschiderea va fi după o orele 11.30, pentru că dimineaţă este la biserică. Nu este normal. El este preot, nu ar trebui să fie director“, a declarat un coleg al preotului, Leontin Ivana. „Nu este normal ca directorul liceului să fie preotul din localitate, care are şi norme de învăţător. Nu are pregătirea necesară pentru a ocupa postul de director, dar a fost reconfirmat pe funcţie începând cu data de 1 septembrie”, declară Ivana. Problemele dintre cei doi sunt mai vechi. În trecut, Ivana l-a acuzat pe directorul Stroe că abuzează de statul său şi că şi-ar fi însuşit 10 tone de lemne din stocul unităţii de învăţământ.

Daniel Stroe este director al Liceului Tehnologic „Radu Prişcu“ Dobromir din octombrie 2013, dar şi învăţător la Şcoala cu clasele I-VIII Văleni, structură a Liceului din Dobromir. Deşi Ivana susţine că Stroe ocupă ilegal funcţia, InspectoratuL Şcolar Judeţean (ISJ) Constanţa îl lămureşte, precizând că este titular în sistem. Cât despre festivitatea de deschidere, reprezentanţii ISJ spun că programul este stabilit de fiecare şcoală în parte. În replică, primarul localităţii, Eugen Iliescu, a precizat că „directorii la Dobromir sunt numiți politic“.

De precizat că, pentru anul şcolar 2015-2016, la nivelul judeţului Constanţa, din 496 de unităţi de învăţământ, 433 deţin autorizaţie sanitară de funcţionare, 30 sunt în curs de a obţine acest aviz, iar 33 unităţi de învăţământ nu sunt autorizate din punct de vedere sanitar, din diverse cauze, cel mai frecvent motiv fiind lipsa apei curente. Această situaţie este întâlnită în judeţ, la grădiniţe şi şcoli din Pantelimonu de Jos, Runcu, Băltăgeşti, Cetatea, Dobromir, Lespezi sau Văleni.

Mirela Sorina PASCAL, Rocsana CRISTEA

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108