REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.2° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
16.2° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

În două licee din Constanţa s-a copiat în masă: două clase de elevi, eliminate de la BAC

În două licee din Constanţa s-a copiat în masă: două clase de elevi, eliminate de la BAC

Replica API 30 august 2013 | 00:00 321

6 profesori supraveghetori s-au ales cu dosare penale

6 profesori supraveghetori s-au ales cu dosare penale

Două clase de elevi din Năvodari şi Constanţa au fost eliminate din examenul de Bacalaureat, sesiunea de toamnă. Liceenii au fost văzuţi de comisie pe camerele de supraveghere cum schimbau ciornele între ei. Şi la Mangalia a fost depistată, din nou, o fraudă. După vizionarea probelor video a desfăşurării probei la limba şi literatura română - care a avut loc luni, 26 august a.c. -, 5 elevi din Mangalia au fost eliminaţi miercuri, 28 august, de la bacalaureat, de către Comisia de Examinare. Elevii aveau asupra lor ciorne sub atenta "supraveghere" a cadrelor care au înlesnit acest lucru prin neimplicare.

Miercuri, la Liceul Lazăr Edeleanu din Năvodari, inspectorul Paula Iordan, desemnat prin tragere la sorţi de reprezentantul Ministerului Educaţiei, a observat că un elev avea pe bancă o fiţuică ce nu-i aparţinea. A aşteptat finalizarea examenului şi când a urmărit înregistrările video a observat că 16 elevi au beneficiat de ciorne şi materiale informative distribuite chiar de supraveghetori. Un singur elev din clasă nu a copiat, după cum arată înregistrarea video. O situaţie similară a avut loc şi la Liceul Dimitrie Leonida din Constanţa, unde s-a constatat fraudarea examenului de către 13 elevi din aceeaşi clasă. La fel ca şi în cazul clasei de la Liceul Lazăr Edeleanu din Năvodari, doar un singur elev nu a copiat. În total au fost eliminaţi din bacalaureat 34 de elevi, iar 6 supraveghetori s-au ales cu dosare penale. Precizăm că tentative de fraudare a examenului de bacalaureat au avut loc şi în prima sesiune, şi tot la liceele mai-sus menţionate din Mangalia şi Năvodari. Nu se ştie încă dacă elevii au dat şpagă sau nu. Acest lucru va fi stabilit organele abilitate. Răducu Popescu, inspectorul general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Constanţa, vrea ca dascălii care nu au împiedicat copiatul, deşi el era evident, să fie eliminaţi din învăţământ şi în acest sens va face o propunere Serviciului Juridic din cadrul Ministerului Educaţiei. "Voi propune către Serviciul Juridic din minister eliminarea din învăţământ a acestor cadre didactice. Cred că pentru cei care îşi fac cu adevărat treaba, aceste cazuri sunt o ruşine. Comisia de cercetare disciplinară va lua cele mai drastice măsuri. Dacă nu vor fi eliminaţi din învăţământ vor fi oricum sancţionaţi conform legii. De asemenea doresc să port o discuţie cu directorii şcolilor, care să desemneze de acum încolo oameni de încredere pentru participarea în comisiile de examen, oameni pentru care vor răspunde personal", a declarat, pentru "Replica", Răducu Popescu. Tot el a fost cel care l-a informat pe ministrul Educaţiei cu privire la situaţia de la Constanţa. Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a anunţat joi, la Sibiu, că elevii din două săli de clasă, din centre diferite din Constanţa, au fost eliminaţi de la bacalaureat, în urma înregistrărilor de pe casetele video. "În dimineaţa aceasta (ieri- n.r.) am primit un mesaj de la un inspector şcolar general în care îmi spunea că în urma verificărilor unor casete, înregistrările din timpul probei, s-a constatat că în două săli de clasă s-a fraudat". Acesta a mai precizat că de luni până joi au fost eliminaţi din examenul de bacalaureat peste 100 de elevi.

Marieta ŞTEFAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102