REPLICA ONLINE CONSTANTA

7.4° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
7.4° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

În drum spre Cotroceni, Iohannis se apropie din ce în ce mai mult de Sibiu

În drum spre Cotroceni, Iohannis se apropie din ce în ce mai mult de Sibiu

Replica API 13 noiembrie 2014 | 01:44 261

După cele două dezbateri televizate cu Ponta,

După cele două dezbateri televizate cu Ponta,

Cea de a doua dezbatere televizată cu Victor Ponta şi Klaus Iohannis nu a adus aproape nimic în „coşurile” electorale ale celor doi candidaţi. Nehotărâţii care ar putea opta pentru candidatul ACL Klaus Iohannis nu au putut afla nici un proiect şi nu au putut urmări nici o zvâcnire de geniu care să poată înclina balanţa. În continuare, Ponta pare să îşi menţină avantajul de 9-10 procente în faţa lui Iohannis, aşa cum este creditat de cele mai recente sondaje de opinie. După emisiunea de la Realitatea TV, miercuri, candidaţii din turul doi de la prezidenţiale s-au confruntat în platoul B1 TV. A fost o confruntare a nervilor, a muşchilor – cine vrobeşte mai bine şi mai mult, care candidat i-o întoarce mai isteţ celuilalt. Formatul dezbaterii nu a avut strălucirea confruntării dintre Mircea Geoană şi Traian Băsescu, spre exemplu. În aceste condiţii, cei doi candidaţi au reuşit să transmită următorul mesaj: se urăsc, şi-au analizat reciproc vieţile personale şi nu ezită să facă referire la ele.

Pentru cei care se aşteptau la un altfel de politician, Klaus Iohannis nu a confirmat. Şi-a arătat în schimb o faţă pe care nu a reuşit să o arate la Realitatea TV, acolo unde a reuşit doar să lase senzaţia că e complet nepregătit şi că a mers fără „binecuvântarea” echipei de campanie. La a doua dezbatere televizată, candidatul ACL a avut şi el „fiţuici” la îndemână, întocmai ca Victor Ponta. A mai avut la el şi un apetit teribil de a-l ataca pe Ponta, din dorinţa de a recupera din „dezastrul” de la prima dezbatere. Ponta a continuat însă să îşi menţină linia, sondajul de la finalul emisiunii indicând că şi de această dată candidatul PSD a reuşit să domine. Chiar şi aşa, românii care au decis deja cu cine votează, nu îşi schimbă opţiunea, în timp ce nehotărâţii sunt în continuare „în bătaia vântului”.

Ponta, către Iohannis: L-aţi dat jos pe Antonescu, pentru Blaga

Replici acide între cea de-a doua confruntare dintre premierul Victor Ponta şi candidatul Alianţei Crrştin-Liberale, Klaus Iohannis. Ponta a atins un punct sensibil pentru liberali. „Spre deosebire de dumneavoastră, ştiu ce vorbesc, lucru pe care l-au văzut toţi români. (...) Sunteţi un politician abil, l-aţi dat jos pe Crin Antonescu, pentru Vasile Blaga”, a spus Ponta. Iohannis a refuzat să comenteze. În schimb, Iohannis a venit cu temele făcute şi a prezentat o serie de sesizări ale unor români din diaspora care reclamă organizarea defectuoasă a primului scrutin prezidenţial. În replică, Victor Ponta a precizat că Iohannis a venit nepregăti tşi pentru a doua oară. „Sunteţi nepregătit şi în această seară”, a spus premierul. Iohannis şi-a continuat discursul, susţinând că „este greşit să fie Ponta preşedintele României, acapararea unui singur partid, pentru că a minţit pensionarii că le-aş tăia pensiile. În calitate de profesor, mi se pare o problemă, proporţional mai mare, ca un elev să copieze. Unul dintre aceştia doreşte să fie preşedintele României”. În replică, Ponta a precizat că a fost la ICCJ cu cazul plagiatului, „lucru pe care dumneavoastră nu l-aţi făcut în cazul ANI”, a spus Ponta. Încordarea muşchilor a continuat şi atunci când Iohannis s-a adresat cetăţenilor: „Români, trăiţi mai bine de când este Ponta premier?”, a spus liderul ACL. Răspunsul lui Ponta, fulgerător: „Cred că românii v-au răspuns pe 2 noiembrie. Patru milioane de români v-au răspuns”, a spus Ponta. Iohannis a „plusat”, susţinând că „domnul Ponta a distrus 100.000 de locuri de muncă. (...) Ajungem în 2015 şi trebuie să asigurăm toate pomenile electorale ale contracandidatului meu, Victor Ponta”, a precizat Iohannis, contracarat de Ponta: „Numeşte pomeni electorale creşteri ale pensiilor şi dublarea alocaţiilor”, a spus premierul.

Tema anticorupţie – candidaţii şi-au reproşat reciproc „corupţii” din partide

Pe tematica anticorupţie, Iohannis a enumerat mai mulţi cercetaţi penal din cadrul PSD, iar în replică, Ponta a oferit mai multe nume din PNL. Fulgerător, Iohannis a venit cu o propunere bombă: „Domnule Ponta, poimâine, mergem în Parlament şi anulăm legea amnistiei şi graţierii?”, moment în care Ponta a oferit un răspuns evaziv. „Sunt total împotriva acestei legi şi PNL a votat împotriva acestei legi, când a venit PSD pe şest cu legea şi a încercat să ne-o bage pe gât. Am oprit în ultimul moment acest proiect de care România nu are nevoie, dar de care PSD are nevoie”, a spus Iohannis, care a completat cu faptul că va refuza adoptarea acestei legi. În replică, Ponta l-a „închis” pe Iohannis. „Nu aveaţi cum să respingeţi legea, pentru că nu a fost votată. Preşedintele nu poate să refuze, Parlamentul poate să respingă. Cred că am fost foarte clar. Să vorbim clar, nu cu lozinci. (...) Ştiţi cine a vorbit în numele PNL şi al dumneavoastră domnule Iohannis în Parlament vis-a-vis de această lege? Domnul Sorin Roşca Stănescu (condamnat - n.r.), vă spune ceva acest nume? (...) Dumneavoastră nu puteţi de la primărie, doar Parlamentul poate”, a precizat Ponta. „Eu cred că veţi fi ca Băsescu. Premierul va fi Călin Popescu Tăriceanu, fără Mihai Răzvan Ungureanu, Gheorghe Flutur, Roberta Anastase şi ceilalţi”, a spus Ponta. De cealaltă parte, Iohannis a făcut apel la „o colaborare instituţional corectă, fără să semnăm tot felul de pacturi. Eu voi colabora instituţional corect cu oricine ar fi premier al României”, a spus Iohannis. „Se numeşte acord de colaborare”, a replicat Ponta, care a completat prin faptul că „să înţelegeţi că aveţi obligaţii faţă de români şi parteneri, pentru că atunci când acest acord a fost publicat, dumneavoastră nu ne-aţi criticat deloc, dar sunt de acord că nu vom colabora, ci cu Tăriceanu, fondator al PNL”, a precizat Ponta. „Am dezavuat acest pact de coabitare când a fost publicat. Dacă tot vorbiţi de acest acord, să ne explicaţi de ce aţi încheiat acest acord?”, a mai spus Iohannis.

Iohannis către Ponta: I-a prostit Băsescu pe români când v-a pus premier?

Contrele au continuat pe tot parcursul emisiunii, existând mai multe momente când Iohanis ar fi putut să îl pună în dificultate pe Ponta, însă a ratat şansa. În schimb, Victor Ponta a reuşit să introducă tema retrocedărilor de la Sibiu, sugerând că Iohannis a favorizat Biserica Evanghelică şi Forumul Democrat. A fost momentul când Klaus Iohannis a părut enervat, iar cei doi candidaţi au început să vorbească unul peste altul. Pe de altă parte, notabilă a fost reacţia lui Iohannis atunci când Ponta a făcut referire la Băsescu. În acest context, Klaus Iohannis l-a întrebat pe contracandidatul său, Victor Ponta, dacă Traian Băsescu „i-a prostit” pe români când l-a numit premier, adăugând: „pe mine m-a refuzat”, replica liderului PSD fiind că el reprezenta la acel moment USL. La final, cei doi candidaţi au avut posibilitatea de a-şi adresa întrebări, Iohannis spunând că nu doreşte să afle nimic de la contracandidat.

M.F.V., A.A.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614