REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.2° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
18.2° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

În Faleză Nord, copiii au protestat împotriva dispariției părculețului! VIDEO

În Faleză Nord, copiii au protestat împotriva dispariției părculețului! VIDEO

Replica API 15 decembrie 2017 | 00:00 384

Demontarea LOCURILOR DE JOACĂ din Constanța îi alarmează pe părinți

Demontarea LOCURILOR DE JOACĂ din Constanța îi alarmează pe părinți

Părinții constănțeni sunt alarmați: Primăria Constanța a început dezafectarea locurilor de joacă din municipiu. Zilele acestea au fost demontate topoganele, balansoarele și leagănele din locurile de joacă din mai multe cartiere. Oamenii sunt speriați că vor rămâne fără spații unde să se joace cei mici. Ba mai mult, ieri, un grup de copii au protestat, în cartierul Faleză Nord, împotriva demontării locului de joacă de pe strada Unirii, din spatele complexului comercial. Acțiunea face parte, potrivit reprezentanților Primăriei Constanța, din proiectul de reabilitare a locurilor de joacă.

„Ce se întâmplă cu locurile de joacă?” – este întrebarea care se regăsește, zilele acestea, pe buzele părinților din municipiul Constanța, după ce echipe ale administrației locale au „descins” în mai multe spații publice de joacă din diverse cartiere și au demontat topoganele, balansoarele și leagănele. „Azi la Casa de Cultură, demontau tot la locul de joacă din intersecție, vizavi de Balada Nej”, ne-a transmis o mămică. Un alt părinte semnala că la fel s-a întâmplat și cu locul de joacă de pe strada Traian, de vizavi de sediul PNL. Echipele primăriei au descins, de asemenea, în ultimele zile, și la locul de joacă din zona Spitalului Județean Constanța, la Brotăcei, în Poarta 6, în zona Energia și la CET. Ba chiar, au sesizat constănțenii, o parte din locurile de joacă sunt folosite deja ca parcări de unii șoferi.

În cartierul Faleză Nord, miercuri, 13 decembrie a.c., în momentul în care echipele de muncitori au ajuns la locul de joacă de pe strada Unirii, din spatele complexului comercial, părinții au luat atitudine și s-au împotrivit demontării echipamentelor. „Parcul acesta este de 31 de ani aici, cum să îl distrugă?!”, reclama un părinte. „ȘOC, ȘOC, ȘOC! Parcul din Faleză Nord va fi demolat. Întrebați, angajații primăriei au spus că doar se reamenajează. Dar sigur se vor ridica niște blocuri!”, semnala o altă mămică, pe un grup de socializare de pe Facebook.

Mai mult, un grup de copii din cartier împreună cu câțiva părinți s-au strâns la locul de joacă și au protestat împotriva demontării echipamentelor de joacă.

Demersurile fac parte din proiectul Primăriei Constanța de reabilitare a locurilor de joacă. Într-o primă etapă, aproximativ 35 de locuri de joacă urmează să fie modernizate, astfel încât să respecte standardele europene impuse, au arătat reprezentanții Primăriei Constanța. De altfel, încă de la jumătatea anului, autoritatea locală a făcut publică lista cu locurile de joacă ce urmează să fie reabilitate.

Lista locurilor de joacă ce vor fi reabilitate în prima etapă

Lotul I (zona nord): strada Năvodului (Palazu Mare), aleea Viitorului, bl. 5A-4A, str. Dispensarului, bl. 24A-24B, aleea Hortensiei (Tomis Nord), b-dul Tomis, bl TAV5A, zona de agrement Badea Cârțan, str. Adamclisi, bl. P1-P2, aleea Heraclea-aleea Făt Frumos, aleea Stejarului, bl. G1-G2, str. Primăverii/aleea Lujerului, parc Tomis II;

Lotul II (zona centrală)- aleea Mălinului (Tomis I), strada Pescarilor, bl FZ15-Fz17, strada Pescarilor, bl BM11-BM12, zona de agrement Parc Dragoslavele, aleea Lupeni, strada Traian, bl. A4-A5, str. 1 Decembrie 1918/str. Traian, Poarta 4, b-dul Ferdinand, zona Gara CFR

Lot III (zona sud)- șos. Mangaliei, bl. SM5, parc Far, zona Far Abator, zona agrement str. Caraiman, str. Dunării, bl. UM1, aleea Timonei, bl. C4, soș. Mangaliei/str. Mugurelui, zona agrement CET/aleea Albatrosului, b-dul Aurel Vlaicu, bl. AV1, b-dul I.C. Brătianu/str. Cumpenei, bl SR5, b-dul I.C. Brătianu, bl. B1-A2, b-dul I.C. Brătianu, bl. B4-B5.

Lot IV (zona Baba Novac-Coiciu-Casa de Cultură): Baba Novac, cartier locuințe tineri, str. C-tin Brâncuși, bl 8-10, str. Dionisie cel Mic, bl 50, str. B.P.Hasdeu, bl L7-L8, bl. B.P.Hasdeu, bl L3-L4, aleea Daliei, blL128B, parc Casa de Cultură, bl. 119A5, b-dul Al. Lăpușneanu/str. I.L. Caragiale.

O altă listă a Primăriei Constanța cuprinde „cele mai periculoase” locuri de joacă din municipiu, a cărei soartă este incertă. Pe această listă sunt incluse locurile de joacă de pe strada Cișmelei, zona Bisericii „Sfânta Treime”, strada Pictor Nicolae Tonitza, blocurile L6 – L5, strada Traian, blocurile A2 – A3, strada Traian, Poarta 3 Romstal, Bd. 1 Mai, blocul H18, aleea Condurului, blocurile FE 11 – FE12, strada Brizei, bloc OB1, strada Arcului – strada Progresului, strada Progresului, blocurile N1D – N2D (Grădinița 19), strada Grindeanu, bl E8, Bd. Aurel Vlaicu – strada Vârful cu Dor, blocurile AV4 – AV3, aleea Egretei, bloc AV10, Bd. I. C. Brătianu, bloc PAV6 (Pod IPMC), strada Bravilor, bloc H1, strada Solidarității cu strada Prieteniei, bloc H1, strada Eliberării cu aleea Al. Gherghel, bloc DR13, strada Dionisie cel Mic, blocurile 56 – 58, Bd. Soveja, bl I2, strada Tulcea cu strada Ștefăniță Vodă, strada Baba Novac, bloc EA, aleea Garofiței, bloc I69.

Aceste locuri de joacă urmează să fie curățate, iar dacă situația juridică a terenurilor respective o va permite, vor fi aduse alte jucării, moderne. Însă, dacă acest lucrul nu va mai fi posibil, autoritățile promit să construiască respectivele spații destinate prichindeilor în apropiere.

„Dacă lucrările vor dura ani de zile, copiii noștri unde se joacă?”

Chiar dacă știu că este vorba despre o campanie desfășurată de Primăria Constanța pentru reabilitarea spațiilor de joacă, părinții spun că se putea proceda de așa manieră încât să fie informați corect cu privire la ce se întâmplă cu aceste locuri.

„Da, am înțeles, vor fi dezafectate pentru a fi reabilitate. Dar când urmează să aibă loc această reabilitare? La orice lucrare trebuie montată o placă informativă, cu termenul limită, să știm și noi când urmează să fie redat utilizării locul de joacă. Nu există așa ceva. Au venit, au ridicat tot și gata. Spațiu viran! Dacă lucrările vor dura vreo doi – trei ani, așa cum s-a auzit, noi ce facem, unde ducem copiii, în mall-uri?!”, ne-a sesizat, ieri, o mămică.

Și, după cum decurg lucrurile în țara noastră, nu este exclus ca noile locuri de joacă, cele moderne și europene (!) să apară peste vreo câțiva ani, în condițiile în care sunt necesare licitații. Chestionați cu privire la situația proiectului de reabilitare a locurilor de joacă, reprezentanții Primăriei Constanța ne-au precizat că săptămâna trecută a fost demarată procedura de licitație pentru lucrările de reparații pentru locurile de joacă din prima tranșă, urmând să fie depuse ofertele. Cel mai probabil, lucrările efective vor fi demarate în primele luni ale lui 2018, dacă nu vor exista contestații care să întârzie partea birocratică.

Florentina BOZÎNTAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
fac cipanii un bloc acolo din materiale ieftine sa le ramane si lor de un casoi dinala cu coloane la intrare
2
0
Si un bloc, doua blocuri, 4 blocuri sau mai multe, de lux, cand se vor construi acolo? Ca e foame mare la primarie ... Sa mai dea si ei niste autorizatii, sa manance si gura lor ceva ...
8
0
Le a rezolvat Fagadau and co. Mai bine asa nu? Le scoatem pe toate. Lasa ca va duceti mai copii in oraselul copiilor facut de tovarasul Mazare.
5
2

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218