REPLICA ONLINE CONSTANTA

6.7° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
6.7° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

În mintea unui criminal: ce anume declanşează dorinţa de sânge şi de ce îşi tranşează criminalii victimele

În mintea unui criminal: ce anume declanşează dorinţa de sânge şi de ce îşi tranşează criminalii victimele

Replica API 5 aprilie 2013 | 00:00 895

Psihologul criminalist Chesnoiu: alcoolul transformă oamenii în monştri

Psihologul criminalist Chesnoiu: alcoolul transformă oamenii în monştri

Imagini macabre, crime domestice, cadavre tranşate şi scenarii de groază reprezintă peisajele ce au acaparat judeţul Constanţa. Două crime au avut loc în decurs de câteva săptămâni, ambii indivizi mutilându-şi concubinele. Care sunt motivele care transformă un om în criminal cu sânge rece, care sunt asemănările dintre cele două evenimente şi ce şanse sunt ca aşa ceva să nu se mai întâmple, ne spune psihologul criminalist Liviu Chesnoiu.

La interval de numai două săptămâni, două crime aveau să pună pe jar anchetatorii constănţeni, fiind vorba de un mod de "acţiune" asemămător. Primul eveniment s-a înregistrat la Cumpăna, pe data de 14 martie a.c., unde Drăguşin Gheorghe a anunţat că şi-a găsit concubina moartă în casă. Însă, imediat s-a descoperit că el este criminalul, că şi-a omorât concubina, după care a tranşat-o şi i-a băgat măruntaiele într-un bidon de plastic. Şi-a recunoscut vina, a fost arestat şi, de asemenea, este supus unor expertize psihiatrice. Nici nu s-au calmat spiritele, că în dimineaţa de 27 martie, cartierul Viile Noi din municipiu avea să fie zguduit de o veste similară. Ştefan Mircea-Ionel, zis Motanul, în vârstă de 40 de ani, din Constanţa, a anunţat poliţiştii că şi-a găsit concubina moartă în casă. Şi aici istoria se repetă: a recunoscut că el este criminalul, că a omorât-o în bătaie cu un obiect contondent, a lovit-o peste picioare până i le-a zdrobit şi a lăsat-o să sângereze până şi-a găsit sfârşitul. Motivul: nu i-a făcut de mâncare. A fost arestat, însă anchetatorii susţin că nu este nevoie de o expertiză psihiatrică. Însă, care este motivul din pricina căruia se ajunge la asemenea acte oribile? Alcoolismul cronic dezvoltat într-un mediu precar, ne spune psihologul criminalist Liviu Chesnoiu.

Crimele de la malul mării, "rodul" alcoolismului acut

Alcoolismul acut ar fi principala cauză care a stat la baza celor două crime, ne spune Liviu Chesnoiu, însă chiar poate face alcoolul asemenea ravagii? Am fi în stare să ucidem persoana de lângă noi dacă am începe să turnăm alcool cu nemiluita, ar trebui să ne temem de propriile acţiuni? Situaţia nu este atât de tranşantă, implicaţi fiind şi alţi factori, precum educaţia, mediul în care trăim şi activităţile de zi cu zi. "La bază stau aceşti oameni, consumatori de băuturi alcoolice, nişte alcoolici cronici. Oamenii aceştia nu mai gândesc şi sunt în stare de orice. Se leagă de femeia aceea care îi suportă. De multe ori beau şi ele cot la cot cu ei. Însă, ele au viaţă grea, pătimesc de mai mulţi ani. Violenţa domestică este un subiect tabu la noi care, acum, recent, a început să fie luat în seamă. În astfel de cazuri au loc acte violente mai des, dar nimeni nu se duce să reclame, să sune la Poliţie. Ar trebui ca atunci când sunt ameninţate cu moartea, chiar dacă e în glumă, să-şi ia măsuri, să fugă de acasă, să plece, să divorţeze, să meargă la Poliţie. Când beau, oamenii care trăiesc în astfel de medii, îşi aduc aminte de toate datoriile, problemele, şi izbucnesc. Însă, ca să se ajungă la comiterea unei crime, depinde de nivelul de cultură, de educaţie. Un om educat, deştept, care îşi bea minţile, începe să filozofeze, să argumenteze, să emită teorii. Un om mai puţin evoluat îşi impune voinţa prin forţă, îşi impune ideile prin violenţă şi, dacă respectiva persoană nu merge pe sârmă când vrea el, a terminat-o cu viaţa", a declarat, pentru "Replica", Chesnoiu. Potrivit acestuia, motivele invocate după crimă, pentru a-şi justifica acţiunea, cum a fost şi în cazul crimei din Viile Noi când "Motanul" a spus că femeia nu a gătit, sunt puerile din pricina faptului că şi-au dat seama de ceea ce au făcut şi vor să se... "scuze". "Nici o expertiză psihiatrică nu o să ducă la concluzia că ei nu au avut discernământ atunci. Cum să nu-ţi dai seama că bagi cuţitul în cineva? Dar, beţia şi furia oarbă duc la o etapă de criză când ei sunt ca nişte animale. Apoi îşi dau seama de ceea ce au făcut şi încep să inventeze că femeia nu a vrut să facă mâncare, să facă scenarii", a mai spus Chesnoiu. Spre exemplu, în ceea ce priveşte crima de la Cumpăna, Drăguşin Gheorghe a încercat, în primă fază, să spună că au fost prădaţi de hoţi, că au intrat nişte criminali peste ei în casă şi când a văzut că i-au omorât concubina, a vrut să se sinucidă şi el, potrivit lui Chesnoiu: "El nu era sinucigaş. Sinucigaşul este cel care îşi ia viaţa şi gata, nu după ce omoară pe cineva şi îi este frică să nu fie prins, să nu plătească pentru ce a făcut. Nu a vrut să se sinucidă, doar a mimat".

Crimă la nervi şi beţie, dar ce poate justifica tranşarea unui cadavru şi depozitarea organelor interne în bidon?

Alcoolismul acut şi mediul de viaţă sunt, din câte se pare, motivele care stau la baza celor două oribile crime din Constanţa, însă ce poate duce până la asemenea stadiu încât un cadavru să mai fie şi ciopârţit, să-i fie scoase organele interne şi să fie depozitate într-un bidon? "A ciopârţit acel cadavru în etapa imediată, când a fost cuprins de panică, încercând să scape de urme. Însă, am întâlnit multe astfel de cazuri în cariera mea, se încearcă să se scape de urme, în disperarea aceea, după care cedează presiunii. Ceea ce a şi făcut, a sunat la 112. În disperarea aceea ei nu mai gândesc. Alcoolismul acut creează boli psihice, creează violenţă, prăbuşeşte mintea umană", a menţionat Liviu Chesnoiu. Cum se pot evita asemenea acte? Prin reabilitarea şi consilierea persoanei, ceea ce la noi este mai greu de realizat, având în vedere că respectivele persoane nu au resurse materiale, dar nici cercul în care se învârt nu îi poate îndruma spre aşa ceva, întrucât nici el nu ştie. Regretă criminalul ceea ce a făcut? "Da, criminalul regretă când realizează ceea ce a făcut, însă mai mult îi este teamă de ceea ce va păţi. Este închis, pedepsit, însă se poate întoarce fără probleme la astfel de crime, dacă el continuă să trăiască în acel mediu şi să consume alcool. În general, persoana mai slabă este victima. Poate că, vreodată, criminalul îşi va găsi naşul. Aşa se formează un cerc vicios", a conchis psihologul criminalist.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614