REPLICA ONLINE CONSTANTA

7.4° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
7.4° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

In Navodari au functionat clandestin 7 magazine de vise

In Navodari au functionat clandestin 7 magazine de vise

Replica API 9 decembrie 2010 | 00:00 101

Potrivit lui Matei,

Potrivit lui Matei,

După ce primarul oraşului Eforie ne-a explicat cum a făcut de a închis etnobotanicele, putem afla cum a făcut şi Nicolae Matei, primarul oraşului Năvodari, acelaşi lucru. Că o fi sau nu mai "sclipitor", aşa cum a spus primarul Constanţei, Radu Mazăre, nu este relevant. Relevant este faptul că magazinele nu mai funcţionează. Este foarte adevărat că, aşa cum susţine chiar Matei, la începutul apariţiei acestor magazine, primarul s-a gândit să le dea... liber la funcţionare, având ca justificare faptul că "este libertate" şi luând ca exemplu Olanda, unde drogurile uşoare sunt legale. Aşa că a aprobat funcţionarea a două puncte de vânzare a etnobotanicelor, susţinând că nu ştia despre ce este vorba. Tot Matei mai spune că a vorbit cu reprezentanţi de la Antidrog, iar aceştia l-au asigurat că nu sunt droguri, "sunt plante care îţi dau anumite stări".

În timp, însă, a primit semnale de la cetăţeni, privind pericolul comercializării acestui gen de plante şi substanţe. După aproximativ o lună de zile de funcţionare, Matei retrage autorizaţia pe care o acordase acestor magazine. "Dar, la un moment dat, clandestin, fără autorizaţie, funcţionau 7 asemenea magazine în Năvodari", a spus Matei. Primarul susţine că a făcut apel la cei de la Combaterea Crimei Organizate şi, împreună cu şeful adjunct de la Antidrog, a elaborat hotărârea de consiliu local, pentru a cuprinde tot ceea ce legile în vigoare nu prevăd, referitor la acest tip de comerţ. Matei susţine că doar dispoziţia de primar ar fi putut fi atacată în instanţă şi câştigată, deşi şi aici ar fi avut acoperire juridică. De aceea a fost nevoie de o hotărâre de consiliu. "M-am documentat şi am aflat că aceste substanţe sunt mai periculoase decât drogurile de mare risc", spune primarul. Aşa că nu s-a oprit aici. A cerut ca profesorii să ducă o campanie de conştientizare în şcoli pentru a le explica elevilor riscurile enorme la care se expun prin consumul acestor substanţe. Primarul oraşului Năvodari susţine că acest fenomen este tolerat "de sus, de la cel mai înalt nivel al statului, de Poliţia Naţională". Matei îşi aminteşte de Legea administraţiei publice locale, 215, care îl obligă, ca primar, să asigure ordinea şi liniştea publică. "Ca primar, am compentenţe a tot ceea ce înseamnă comerţ. Am făcut tot ceea ce cred că trebuie să facă un primar", a conchis Matei.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614