REPLICA ONLINE CONSTANTA

23.4° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
23.4° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

In PDL Constanta, coada lu' dracu' a creat "bisericute"

In PDL Constanta, coada lu' dracu' a creat "bisericute"

Replica API 4 martie 2011 | 00:00 135

Potrivit deputatului Constantin Chirila,

Potrivit deputatului Constantin Chirila,

Deputatul Constantin Chirilă candidează pentru funcţia de prim-vicepreşedinte al PDL Constanţa, în cursa alegerilor interne pentru conducerea organizaţiei judeţene făcând echipă cu senatorul Mircea Banias. De ce a ales să fie alături de Banias, Chirilă explică în cadrul unui interviu acordat cotidianului "Replica" de Constanţa, cu această ocazie el precizând şi ce greşeli au făcut liderii de la centru faţă de filiala de la malul mării.

Reporter: Domnule Chirilă, PDL Constanţa a trecut printr-o perioadă destul de agitată şi trece în continuare, pentru că aveţi alegeri. Cine credeţi că va câştiga? - sunt trei candidaţi: Mircea Banias, Gigi Chiru, Paul Brânză.

Constantin Chirilă: PDL Constanţa trece printr-o perioadă agitată de 10 ani de zile. E păcat că s-au făcut experimente cu organizaţia de la Constanţa, şi asta am reproşat celor de la nivel naţional. Constanţa nu trebuie să fie privită ca pe un loc unde oamenii să-şi rezolve anumite interese de la nivel naţional: să fie X sau Y... Am spus: nu ţineţi cont de indivizi, ci de organizaţie. Organizaţia de la Constanţa are un potenţial de 200 şi ceva de mii de voturi. Acelaşi lucru îl ştie şi PSD, şi PNL şi celelalte formaţiuni politice. Aşa trebuie privită Constanţa, dacă se doreşte performanţă în politică. Dacă trebuie să mulţumească pe Popeasca, pe Ionescu, Georgescu, o să devenim o organizaţie şi o echipă numai de preşedinţi. Şi aşa, toată lumea vrea să fie preşedinte.

Rep.: Reproşaţi celor de la centru că vor să impună acum pe cineva preşedinte, sau că acest lucru s-a întâmplat în trecut?

C.C.: Nu, nu reproşez celor de la centru că vor să impună pe cineva, dar în trecut s-au făcut experimente cu Constanţa. Nu s-au gândit că la Constanţa nu trebuie să ţii o stare de provizorat atâta timp, nu s-au gândit că la Constanţa trebuie să investeşti oamenii cu puteri depline şi să respecte regulamentul; în schimb, s-au făcut mici "bisericuţe", dar se pare că lucrul acesta se întâmplă şi la nivel naţional, fapt care se reflectă şi în teritoriu, ori, orice stare de provizorat, orice încurajare de enclavizare, de realizare de nuclee care să nu tragă la acelaşi jug duce la rezultate nu tocmai bune. Vorbesc prin perspectiva alegerilor locale şi parlamentare. Noi am avut o perioadă în interimatul condus de Banias în care am reuşit să avem nişte rezultate foarte bune: europarlamentarele, prezidenţialele, dar şi cu norocul participării preşedintelui la alegeri, şi cu munca noastră asiduă, dar când - ca să mă exprim mai plastic - şi-a băgat dracul coada şi au început să se creeze "bisericuţe", au început să apară probleme şi asta mă îngrijorează după 17-18 ani de când sunt în partid.

Rep.: Revin la întrebare: cine credeţi că are cele mai mari şanse la preşedinţia organizaţiei, deşi ştim că dumneavoastră sunteţi într-o echipă - poate ne şi detaliaţi de ce.

C.C.: Păi, nu sunt într-una dintre echipe. Eu sunt în echipa care îşi doreşte să găsească o soluţie pentru organizaţia de la Constanţa. Important este să participi... poţi să rămâi cu experienţa participării la o competiţie. E ca în sport: dacă îţi place sportul, te duci şi la victorie, te duci şi la pierdere. Dacă nu îţi place şi te duci doar să câştigi, s-ar putea să ai o problemă. Astăzi am optat pentru varianta Banias din două motive: 1. e senator, 2. în perioada cât a fost preşedinte s-au contabilizat în dreptul acestei perioade de prezidenţiat, să îi spun ala, nişte rezultate bune, Constanţa fiind pe locul doi pe ţară, ca număr de voturi, nu vorbesc despre medii care se fac şi mi s-a părut o opţiune mai echilibrată, uitându-mă pe oferta politică din sânul partidului.

Rep.: Să înţelegem că îi daţi lui Banias cele mai mari şanse. Şi dânsul vă dă şanse de candidat la preşedinţia Consiliului Judeţean Constanţa. Aveţi de gând să candidaţi la CJC?

C.C.: Nu. Am de gând să îi fac pe toţi să se trezească, indiferent că e de la Bucureşti sau de la Constanţa, că la Constanţa nu trebuie să se mai facă experimente cu echipa, să se vină cu candidaţi impuşi care nu au şanse, ci să se facă o cercetare sociologică cine are priză la electorat, care trebuie să fie o opţiune foarte puternică la actuala conducere a Consiliului Judeţean şi a primăriei. Dacă o fi Constantin Chirilă opţiunea pentru Consiliul Judeţean, om vedea atunci. Mie nu îmi e frică de nici o confruntare, atâta timp cât e nevoie să ne folosim capul şi nu alte mijloace.

Rep.: Sunteţi persoana care făcea "revoluţie", la un moment dat, în PDL Constanţa. Credeţi că există asemănări între situaţia de atunci, când făceaţi alegeri paralele dumneavoastră, cu situaţia generată de Maria Stavrositu?

C.C.: Nu există nici o similitudine. Eu nu am făcut "revoluţie" în PDL Constanţa. Întotdeauna când am avut ceva de spus împreună cu cei care ştiu ce înseamnă spiritul de echipă şi ce înseamnă PD-ul, PDL acum, la Constanţa, am reacţionat. Dar noi am reacţionat la nedreptăţile şi la greşelile celor făcute şi impuse de la Bucureşti. Niciodată noi n-am avut probleme interne cum au fost generate în ultima perioadă, aşa că nu apropiaţi subiectele şi episoadele. Şi nu s-au făcut alegeri paralele atunci. Pur şi simplu cei de la Bucureşti erau surzi şi am zis: la Constanţa oamenii vor ceva, staţi de vorbă cu ei, nu să faci liste şi să impui - vezi "prezidenţiatul" fostului senator, al avocatului... s-au tot făcut formule de echipă cu oameni care nici nu cred că au fost întrebaţi. Au fost recrutaţi de la uşă şi au fost anunţaţi: haideţi să mai facem un birou de conducere cu oameni impuşi de la Bucureşti. Asta e o greşeală a Bucureştiului, faptul că au aplecat urechea la primul venit şi nu au făcut o analiză serioasă să vadă ce se întâmplă la Constanţa, de ce nu se formează o echipă, cine sunt cei care revendică diverse lucruri la Constanţa, ce-au făcut pentru partid, care sunt realizările lor profesionale sau de altă natură, şi apoi să spui: da, domnule, acolo ne-am gândit că avem un nucleu de 3-4-5-6 oameni în jurul cărora să creştem alţi oameni. La Constanţa n-au fost crescuţi oameni. Azi, la Constanţa, dacă te uiţi în jur să pui un tânăr, nu prea îl găseşti. Au început să se apropie, dar acestea sunt lucruri de proces lung, care se fac în timp şi pe care nu poţi să le faci într-o săptămână sau printr-un artificiu, ceea nu s-a făcut în 10 - 15 ani.

Rep.: Cine este preşedinte la organizaţia municipală a PDL Constanţa - domnul Florian Constantin sau doamna Maria Stavrositu?

C.C.: Astăzi, interimatul este asigurat de domnul Florian Constantin, conform deciziei Comisiei de Etică, Statut şi Litigii. Mai există şi o funcţie revendicată în urma unor alegeri pe care noi le-am contestat, ale doamnei Maria Stavrositu. Probabil că Biroul Permanent Naţional trebuie să se trezească, după 10-11 ani cât au stat şi au întrebat: pe la Constanţa, ce mai e pe la voi? Şi să-şi aducă aminte vara de noi, de organizaţie mai târziu, şi să hotărască ce trebuie şi în primul rând respectarea statutului, iar dacă doamna Stavrositu preia organizaţia în urma unui vot legitim, toată lumea trebuie să înţeleagă că aia e voinţa celor care au ales. Dar să se facă legal, normal, conform statutului. Probabil că se va termina starea asta de nebunie pe 12 martie (n.r.-când au loc alegerile de la judeţ) şi ce mai trebuie făcut pe la municipiu , iar PDL Constanţa va trebui să se apuce de lucru, pentru că mai este foarte puţin timp şi ne aşteaptă nişte competiţie electorale îngrozitoare. Şi aţi văzut: vom fi iar singuri împotriva tuturor. La fel, nu suntem într-o perioadă în care să fim fericiţi să ne ducem într-o competiţie electorală, după un an de măsuri groaznice, după un guvern pe care l-am susţinut şi îl vom susţine până la capăt şi după un impact social care nu îţi aduce popularitate, ceea ce înseamnă că şi partidul se va resimţi, dar poate vom avea şansa că am făcut ceva bun, că lucrurile s-au redresat, că s-a recăpătat echilibrul şi oamenii să spună: când ăştia trebuiau să stea pe gard, să pună fluiere şi steguleţe şi să pună pocnitori-pârâitori, au stat acolo în tranşee şi au făcut ceva pentru ţară, uite, nu ne-am dus în cap. Poate asta ne va ajuta să recâştigăm ceea ce au încercat cei din opoziţie, sindicate şi din altă parte să destabilizeze în România.

Rep.: Să mai vorbim puţin despre partid. După PDL Constanţa, urmează alegerile de la centru. Dumneavoastră pe cine vedeţi viitorul preşedinte?

C.C.: Deocamdată nu ştim care va fi harta competiţiei de acolo, nu ştim câte moţiuni vor fi şi nu ştim cine sunt cei care îşi doresc preşedinţia partidului. La Bucureşti sunt oameni serioşi, care au dus partidul în situaţii grele şi care pot să revendice oricând fotoliul de preşedinte. Nu mai vorbim despre actualul preşedinte al PDL, Emil Boc, care a rezistat cu stoicism. Se pare că esenţele tari se ţin în sticluţe mici... A rezistat cu stoicism şi a făcut destule pentru partid şi a reuşit în momente grele să menţină echilibrul. Vom vedea care este oferta, nu ştiu să vă spun acum, astăzi. Astăzi avem un preşedinte.

Rep.: Dar despre reformiştii din partid ce părere aveţi? Credeţi că au şanse sau credeţi că cineva care are vechime în partid este îndreptăţit la preşedinţie?

C.C.: Eu sunt un adept al deschiderii, al discuţiei şi al echilibrului. Poate v-aţi convins de-a lungul anilor că nu pun patimă în ceea ce trebuie să fac şi nu sunt răzbunător. Dar, sunt un om selectiv. Ştiţi, când deschizi geamul, mai intră, pe lângă fluturi, şi ţânţari, şi gunoaie... nu le poţi selecta. Însă, o competiţie deschisă, pe argumente, dialog, nu radicalism, talibanism, să stai într-un colţ şi de acolo, dacă vezi că eşti cu spatele, de la zid, să scuipi flăcări... nu este o soluţie. Eu sunt adeptul ca oamenii să facă ceea ce se pricep. Sunt adeptul oamenilor cu o minte foarte ascuţită, a oamenilor instruiţi, dar care sunt foarte buni pe nişa lor. Mie nu-mi plac luminile rampei, să stau la televizor, mie îmi place să muncesc în spate şi să fac foarte multe lucruri, ca profesionist. Asta nu înseamnă că nu trebuie să îi folosim oameni care ştiu să vorbească, care nu au trac, să vorbească acolo, pentru că fac lucrurile foarte bine, iar pe mine să mă folosiţi dincolo - aşa le transmit şi colegilor care îşi doresc ceva: uită-te în oglindă, ai făcut ceva în viaţa ta? Reuşeşti să aduci doi oameni lângă tine? Nu vrem să ne ducem ca în bancul cu baba care nu voia să treacă strada, dar toată lumea o trecea forţat. Dacă reuşim să aducem oameni lângă noi, să-i convingem că merită şi ideile noastre sunt cele care trebuie şi nu doar de la tribuna nu ştiu care sau de pe blogul nu ştiu care să transmitem idei şi soluţii - nu se face aşa, discuţiile se poartă în teren, nu prin telefoane sau pe bloguri. Dacă fiecare îşi va găsi locul şi vom respecta regulile şi valorile pe care le-am convenit împreună, nu forţate, atunci va fi bine. O echipă cu multe vedete nu funcţionează.

Rep.: Cât mai rezistă Emil Boc premier? Când îl schimbaţi, cu cine îl schimbaţi?

C.C.: Emil Boc mai rezistă premier atât cât va fi nevoie, în sensul că Emil Boc a făcut multe, şi-a asumat un risc foarte mare, va duce până la capăt programul de reformă şi... avem un premier. Vedem dacă trebuie schimbat sau nu.

Rep.: Îl veţi schimba de dragul imaginii PDL?

C.C.: Trebuie să luăm în calcul toate argumentele pentru că, în cazul nefericit în care preşedintele partidului este şi premier, care şi-a asumat reformarea statului român cu măsuri destul de dure, sigur că o parte din nepopularitatea măsurilor luate se răsfrânge şi asupra partidului şi asupra scorului electoral şi a prizei care o mai are la public, dar discuţia comportă o analiză mai profundă decât să spunem: gata, îl dăm jos pe Boc şi punem pe altcineva. Ne vom gândi, nu ştiu, soluţia e bună aşa cum e.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367