REPLICA ONLINE CONSTANTA

6.5° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
6.5° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

În prag de alegeri la UMC, un şef de departament lansează acuzaţii grave

În prag de alegeri la UMC, un şef de departament lansează acuzaţii grave

Replica API 9 martie 2016 | 23:55 540

Prorectorul Cornel Panait, invitat să se pensioneze

Prorectorul Cornel Panait, invitat să se pensioneze

Cornel Panait

În pragul alegerilor pentru funcţia de rector al Universităţii Maritime Constanţa, ies la iveală detalii care nu fac cinste instituţiei. Florin Iordănoaia, şeful Departamentului Management în Transporturi din cadrul Facultăţii de Navigaţie şi Transport Naval face acuzaţii grave, iar vizat este prorectorul Cornel Panait.

„Vineri 11.03.2016 se vor desfăşura alegerile pentru funcţia de Rector. În cursa pentru conducerea UMC în următorii 4 ani s-au înscris actualul Rector Prof. Univ. Dr. Ing. Violeta Ciucur, Conf. Univ. Dr. Ghiorghe Bătrînca şi Prorector Prof. Univ. Dr. Ing. Cornel Panait. Candidatura lui Cornel Panait, fost rector în perioada 2004-2012 şi prorector din anul 2012 până în prezent, pentru cel de-al treilea mandat, este ilegală, încalcă Legea nr. 1/2011, art. 213, care prevede că “o persoană nu poate ocupa funcţia de rector la aceeaşi instituţie de învăţământ superior pentru mai mult de două mandate succesive, complete”.

Panait a ocupat funcţia de rector două mandate complete, nu a a avut întreruperi aşa că participarea sa la alegeri este ilegală. În plus la data de 25.03.2016 acesta împlineşte vârsta de 65 de ani şi ar trebui să iasă la pensie“, spune Iordănoaia. „Procesul electoral din UMC a fost viciat grav prin încălcarea legii, nu au fost respectate termenele legale de organizare şi desfăşurare a alegerilor pentru toate funcţiile de conducere, pentru Consiliile Profesorale ale Facultăţilor şi pentru Senatul UMC. În urma sesizărilor pe care le-am făcut şi a depunerii unui memoriu scris de către Bătrînca, a fost modificată doar data alegerii rectorului, care va fi vineri 11.03.2016.

Dar celelealte termene nu au fost modificate. În plus, în caz de balotaj, reluarea votului se va face sîmbătă 12.03.2016. Imediat, luni 14.03.2016, se vor trimite la Ministerul Educaţiei Naţionale documentele pentru validarea alegerii rectorului. Astfel se speră ca în cazul alegerii d-lui Panait, acesta să fie validat înainte de data pensionării“, a mai continuat acesta, revoltat fiind şi de faptul că Panait candidează, deşi se e află în pragul pensionării „A creat un regim dictatorial în relaţiile cu colegii, cadre didactice şi personal administrativ.

A ameninţat, a pedepsit şi a încălcat demnitatea umană a multor colegi, profesori şi personal administrativ. Ceea ce nu se încadrează în etica universitară şi duce managementul universitar înspre cel al unui SRL, în care Rectorul-Patron este stăpân absolut. A blocat posturile pentru avansarea în funcţiile didactice pentru un număr mare de cadre didactice, care doreau să avanseze la gradele didactice de conferenţiar universitar şi profesor universitar. A favorizat pentru avansarea pe post, un număr mic de cadre didactice, doar dintre cei care fac parte din echipa sa de susţinători“, mai acuzăt Iordănoaia.

„Pentru toate acestea consider că este ilegală candidatura d-lui Panait Cornel şi îi solicit în mod public să renunţe la ea, să nu se mai implice în conducerea UMC şi să iasă la pensie în termenul legal. De asemenea, menţionez că am sesizat instituţiile statului pentru a efectua cercetări în privinţa celor afirmate şi pe care le susţin cu dovezi legale“, a conchis şeful Departamentul Management în Transporturi.

Mirela Sorina PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614