rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 25 ianuarie
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

Experiența unei fetițe de 12 ani, bolnavă de cancer, prin spitalele din România

În România, medicul i-a spus să își ia rămas bun de la părinți. În Italia, i-au salvat viața!

Fotografie cu rol ilustrativ

„Ce încredere mai poate avea un părinte în sistemul național de sănătate, când mie personal, unul dintre șefii Casei de Asigurări Constanța mi-a spus că mă înțelegere ca părinte, însă nu poate aproba formularul E112 pentru că așa este legea? (...) Unul dintre oncologii de la Milano mi-a spus, mai în glumă, mai în serios, că dacă nu ar fi văzut dosarul copilei, nu m-ar fi crezut.

Că unii dintre cei mai buni medici oncologi din Italia sunt români...dar ceea ce vede și aude el că se petrece în țara noastră pare să arate că spitalele noastre sunt abatoare sau morgi, nu locuri unde se practică medicină” – acesta este un fragment din mesajul unui tată din Constanța, care s-a luptat cu sistemul de sănătate din România pentru a-și salva copilul diagnosticat cu o boală grea, pentru ca într-un final să găsească răspunsuri și vindecarea în spitalele din Italia.

Cum îi ajută sistemul național de sănătate pe bolnavii români? Tot mai mulți bolnavi acuză că, în loc să primească ajutorul de care au nevoie, în loc să fie îngrijiți și să primească terapiile necesare, sunt plimbați de la Ana la Caiafa, fără un diagnostic clar măcar și, mai mult, sunt înjosiți, li se vorbește urât sau nu li se răspunde la întrebări. Aceasta este doar o parte din experiența trăită de un constănțean, tată a unei fetițe de 12 ani, în încercarea de a-și salva copila diagnosticată cu o boală grea, rabdomiosarcom alveolar cu metastaze izostructurale limfoganglionare. Într-un final, cu ajutorul donațiilor, pentru că, asemenea altor multor părinți, nu au putut obține formularul E112, au luat drumul spre Italia.

Referitor la experiența familiei din Constanța, jurnalista Magda Vasiliu, cea care a făcut-o publică pe pagina sa de Facebook (în contextul în care și jurnalista a primit piedici din partea statului român, în încercarea de a-și trata copilul bolnav de cancer, într-un spital din Italia), nota: „Este o poveste lungă, cumplită. Merită să o citiți, în primul rând din respect pentru un om care dă nume, prenume, instituții. Aștept să văd și ce se va întâmpla concret. Dl ministru al Sănătății, aveți nume, date concrete. Cine răspunde?”.

Redăm, în rândurile următoare, întregul mesaj al lui constănțeanului Alexandru Ioniță, în care relatează pas cu pas întregul demers făcut prin spitalele din România, obstacolele cu care s-au confruntat, atitudinea medicilor, ostilitatea lor și cum s-a rezolvat, într-un final, problema medicală serioasă a fiicei lui, de numai 12 ani.

„Coşmarul copilei mele, Ioniţă luiza, de 12 ani, începe la sfârşitul lunii septembrie 2016, când soţia a observat o mică umflătură pe obrazul drept. La început cât o bobiţă de orez, dar care se dezvolta. Fără să o doară, dar era ... mobilă, nu fixată pe os. Prima oară am fost la stomatolog. Acesta ne-a solicitat o radiografie. După două radiografii a fost evidenţiată creşterea unui dinţişor pe sub altul. S-a făcut intervenţie şi s-a extras dintele, dar umflătura a continuat să se mărească.

Am apelat la un medic ORL-ist din Constanţa (dr. Aftemie) care ne-a solicitat analize de sânge. În urmă rezultatelor de la analize (care au ieşit bine), doctorul ORL ne-a prescris tratament pe antibiotice, spunând că este un hematom. Întrucât la terminarea tratamentului cu antibiotice zona era şi mai umflată, tovarăşul doctor i-a făcut puncție (fără anestezie) şi fără a trimite produsul recoltat la analize. După ce a observat că, de fapt, intervenţia dânsului mai mult a agresat umflătura, ne-a sfătuit să mergem să facem o tomografie. În ziua când a ieşit rezultatul tomografiei, domnul dr ORL-ist a spus că nu ne poate primi, că este foarte aglomerat ... să încercăm peste câteva zile... Am căutat prin diverse cunoştinţe un medic care să interpreteze corect rezultatele (cei de la tomograf au spus că lor le pare a fi o tumoare).

Plimbată de la un spital la altul

Am mers pentru interpretare la un chirurg maxilo-facial de la Spitalul Floreasca, (dr. Ştefănescu), acesta a programat-o la o angiometrie şi i-a făcut recoltare de produs cu trimitere la analize. După realizarea angiometriei, doctorul chirurg ne-a chemat la el la cabinet şi i-a mai făcut o puncție ... ca să micşoreze umflătura. Analizele ieşite pe 15 decembrie indicau tumoră beningnă, dar cu rezultate neconcludente, datorită prezenţei unor celule care puteau fi analizate doar cu proba de ţesut (biopsie). S-a făcut prelevare de ţesut şi s-a trimis din nou la analiză. În această perioadă i s-au mai făcut încă două puncții tot de dl chirurg de la Floreasca, pentru a micşora umflătura. Pe 19 decembrie a ieşit tumoare malignă, doctorul de la Floreasca a spus că este rău .. .şi atât, ne-a lăsat cu ochii în soare.

Am încercat să intrăm la un doctor la Spitalul Marie Curie însă acolo am fost sfătuiţi să venim după sărbători... căci toţi doctorii pleacă acum în concediu...(era şi perioada în care a demarat scandalul Burnei). Am reuşit internarea la

Urgenţă Chirurgie Spital Alexandrescu (prin relaţii) unde a fost operată pe 21 decembrie de dna. Dr. Bălănescu.

Înainte de operație, anestezista i-a spus fetiței să își ia „la revedere” de la mama ei, căci s-ar putea să nu se mai trezească (?!)

În ziua operaţiei, a venit anestezista în camera de spital şi i-a spus Luizei să îşi ia la revedere de la mama sa, deoarece este operaţie cu risc mortal şi s-ar putea să nu se mai trezească. După operaţie, când i-am spus chirurgului despre acest lucru a început să râdă şi să îmi spună că sunt şi ei oameni. Copilul a fost readus de la reanimare încă inconştient, aruncat de pe targă pe pat (cu ajutorul nostru, pentru că asistenta nu putea singură) şi lăsată în grija noastră în stare de inconştienţă. A fost externată pe 24 decembrie, iar până pe 3 ianuarie 2017 a fost o recuperare bună, fără evenimente. Începând cu 4 ianuarie, a început din nou să se umfle obrazul, foarte repede. Menţionez că la vizita de pe 3 ianuarie i-am atras atenţia doctorului că zona se învineţise şi că se pietrificase.

Pe 9 ianuarie 2017 a fost reinternată în Spitalul Alexandrescu. Obrazul era umflat foarte tare şi nu putea vorbi decât cu greutate. I s-a montat un dren pentru eliminarea infecţiei şi a fost ţinută pe antibiotice şi cu dren, până pe data de 12 ianuarie, când au aflat rezultatul histopatologiei: rabdomiosarcom alveolar cu metastaze izostructurale limfoganglionare. Până la mutarea la Spitalul Fundeni nu i s-a mai administrat nicio medicaţie la Alexandrescu.

Iniţial, cei de la Spitalul Alexandrescu au cerut să o transfer eu pe fată cu maşina proprietate personală, la spitalul IOB Fundeni. După ce le-am spus că nu sunt ambulanţă, au efectuat transferul ei. Ciudat este că pe fişa copilului nu apare nicăieri că a fost reinternată la Spitalul Alexandrescu în perioada 09.01. – 14.01.2017.

Din clipa în care am aflat diagnosticul copilului am acceptat sfatul prietenilor şi am început să caut disperat o clinică în afara ţării. Am trimis mail-uri şi am telefonat la Istanbul, Viena, Milano şi în Israel. În 24 de ore, am primit acceptul de la spitalul San Paolo din Milano.

Replica medicului, de față cu fetița: „Dacă nu începe tratamentul în 24 de ore, se curăță!”

Pentru a reuşi să îmi scot copilul din Spitalul Fundeni în dimineaţa zilei de 16.01.2017 a trebuit să apelez telefonic, prin intermediul unor oameni de bine la dl. Raed Arafat şi la dl. Vlad Voiculescu (fostul ministru al Sănătăţii). Asta deoarece spitalele noastră au protocoale peste care nu se poate trece, dar care se pare că sunt mai importante decât viaţa pacienţilor.

Asta reiese cred şi din replica dnei Monica Dragomir, de la IOB Fundeni, secţia pediatrie, care în clipa în care ne-a adus documentele de externare, ne-a azvârlit hârtiile în pat peste copilă şi ne-a spus răspicat că nu ne înţelege decizia, deoarece dacă fata nu începe în 24 de ore tratamentul chimio, se curață. Acest lucru îl spune un om care trebuie să salveze vieţile copiilor noştri, de faţă cu ei.

Ca o paranteză, nu pot înţelege de ce la Spitalul Alexandrescu nu i s-a făcut un examen tomograf la cap, torace şi stomac înainte de operaţie. Nu pot înţelege de ce nu a văzut-o un oncolog, noi nu am primit vizita nicunuia în camera unde eram internaţi.

Ce în spitalele din România s-a făcut în trei luni, în Italia s-a făcut într-o singură zi!

În dată de 17.01.2017, într-o singură zi, la Spitalul San Paolo au fost făcute toate analizele pe care copila noastră le-a făcut în trei luni în România, şi cele care nu s-au făcut. Începând de la analize de sânge, la examen tomograf, radiografie, etc.

Tot în acea zi, după interpretare, comisia de doctori ne-a comunicat că tumora este foarte avansată, însă din fericire nu s-a extins deocamdată. Că este necesară îndepărtarea mușchiului maseter dreapta (facial) şi a 2/3 din mandibulă dreapta. Că există riscul că să nu mai poată folosi ochiul drept o perioadă şi că îşi poate pierde auzul pe urechea dreapta.

Medici din Italia: „Operația Luizei a plătit-o Dumnezeu!”

Ne-au întrebat cum plătim intervenţia. Le-am spus că am plecat la cerere din România, că nu avem încă dosarul depus pentru obţinerea formularului E112, însă vom plăti ca persoane particulare dacă este o problemă. Aceşti oameni minunaţi, cum ar trebui să fie şi în spitalele noastre, ne-au spus că operaţia Luizei a plătit-o Dumnezeu şi că nu trebuie să plătim nimic cât timp vom sta în acel spital.

Timp de câteva zile, până la operaţie, toţi medicii veneau de câteva ori pe zi să stea de vorbă cu ea. Chirurgii, anesteziştii, asistentele, psihologul. Ne-au spus că trebuie să se acomodeze cu prezenţa lor. De câte ori intra un halat alb pe uşă, Luiza începea să urle. Acesta era rezultatul intervenţiilor şi umanităţii medicilor şi asistentelor din România cu care a avut de-a face. Chirurgul şef mi-a spus că după 40 de ani de practică, copilul meu este cel mai traumatizat copil pe care l-a văzut.

Pe 20 ianuarie, Luiza a intrat la operaţie. O operaţie care a durat de la 7.30 a.m. la 18.30.pm. O operaţie care o va marca toată viaţă, care a desfigurat-o, dar care i-a dat în extremis o şansă la viaţă. O operaţie, în urmă căreia, a putut însă să îşi mişte pleoapa ochiului drept şi să ne confirme prin semne că vede şi aude la câteva ore după ce s-a trezit. O operaţie care a fost urmată de trei zile la reanimare, în condiţii absolut sterile şi sub supravegherea de personal competent, nu lăsată în grija părinţilor în salonul comun. O operaţie la care au participat doi chirurgi, doi oncologi, doi anestezişti, psiholog... etc.

Deoarece la începutul lui februarie, în cursul tratamentului postoperator s-a constatat o mică umflătură sub bărbie, care după prelevare ţesut şi analize, s-a constatat a fi metastaza, cei de la San Paolo ne-au transferat la Institutul Naţional de Tumori Milano. Dosarul fetei era la INT deja de o săptămână, când am ajuns noi erau deja pregătite şi substanţele pentru începerea chimioterapiei.

De remarcat şi aici atitudinea doctorilor, care în prima zi ne-au chemat pe noi, părinţii, în sala lor de şedinţe, ne-au prezentat constatările lor, iar pe urmă şeful de secţie ne-a spus franc: Ce vreţi să vă spun? Că va fac copilul bine? Nu pot să spun asta, nu sunt Dumnezeu. Pot doar să vă asigur că tot ce este omeneşte şi tehnic posibil în acest spital se va face.....În fişa de externare după operaţie de la Alexandrescu scrie VINDECATĂ.

După opt luni de chimioterapie şi o lună de radioterapie ne pregătim să ne întoarcem acasă. Copilul meu este o umbră a celui care a fost, a uitat să zâmbească, a uitat să fie copil şi mi-a spus că îşi urăşte viaţă şi că mai bine nu se năştea. A devenit conştientă, la 12 ani, că viaţa nu este chiar ca în filmele cu prinţese şi castele. Că o aşteaptă o perioadă lungă de recuperare şi o suită de operaţii pentru a îi reface în limita posibilităţilor faţa. A învăţat să nu mai privească în jur decât când e sigură că nu se uită nimeni la ea, pentru a evita privirile curioşilor.

Cererea pentru formularul E112, respinsă de mai multe ori

Statul român, prin Casa de Asigurări de Sănătate, nu a plătit nici un leu. Asta deoarece dosarul nostru a fost declarat incomplet de mai multe ori. În primul rând, pentru că nu scria tipul de radioterapie care se va face copilului în Italia. Dacă radioterapia era identică cu una făcută în ţară, nu se accepta plata, deoarece se poate face şi în ţară. Dacă era un tip de radioterapie care nu se face în ţară, nu se face plata pentru că nu pot verifică costurile.

De asemenea, ni s-a spus că scrisoarea medicală de la dr Monica Dragomir – Spitalul Fundeni, nu este concludentă şi că nu reiese de acolo că tratamentul trebuia făcut în afară, deoarece nu se poate face în România.

Medicul din România îi punea „o pungă cu de toate”, nu o opera

Am mers la dna doctor la Fundeni. Mi-a spus cu nonşalanţă, certându-mă parcă, că dânsa a făcut o grămadă de astfel de rapoarte şi că au fost bune, că oricum este vina noastră că am luat copilul de la Fundeni şi l-am dus în Italia, că acolo a fost nenorocit şi i s-a pus viaţa în primejdie prin operaţia care i s-a făcut. Că potrivit protocoalelor internaţionale (sic!) acest tip de tumoră nu se operează decât în cazuri extreme şi se tratează cu chimioterapie şi radioterapie.

Că ar trebui să îi dau în judecată pe medicii din Italia pentru malpraxis. Că dacă lăsam fata la ea la Fundeni îi punea „o pungă cu de toate” şi în trei zile o rezolva. I-am spus că fata a fost operată prima oară în România, la Spitalul Alexandrescu şi că greşeala pleacă de la erorile doctorilor români care au consultat-o şi tratat-o de la început. Mi-a spus că în România nu a fost operată, nu e adevărat – „Ce aia a fost operaţie? Au făcut o tăietură să preleveze ţesut pentru histopatologie...”.

Toate cheltuielile de aici din Italia, tratamentul, mâncarea, transportul au fost şi sunt plătite din donaţii. Donaţii ale prietenilor, colegilor dar şi a unui număr extraordinar de oameni necunoscuţi cu suflet mare. Am fost ajutaţi de o doamna care ne-a pus la dispoziţie un apartament în care să stăm, fără costuri. Şi de câteva fundaţii din România. Am fost contactat de câteva televiziuni, pentru participarea la emisiuni în care să prezint drama copilului şi să pot solicita ajutor financiar. Mi s-a impus însă accesul la copil pentru filmări în exclusivitate şi la rudele apropiate.

Numai cine a trecut sau trece prin aşa ceva ştie ce drama de zi cu zi trăieşte copilul şi părinţii. Ce suferinţe, ce dureri. Nu am putut să adaug la acestea şi coşmarul apariţiei în public.

„Spitalele din România par a fi abatoare sau morgi!”

După 20 de ani în care am cotizat lună de lună la sistemul naţional de sanate, în care ne-am plătit taxele şi impozitele a trebuit să solicităm ajutor pe Facebook, deoarece nu aveam posibilităţi de a trata copilul în afară. Câţi alţi părinţi sunt în aceeaşi situaţie cu a noastră? Am cunoscut foarte mulţi aici în Italia. Câţi însă nu mai ajung la o clinică din afară şi le mor copii în spitale sau acasă, din cauza incompetenţei, prostiei şi nepăsării celor care ar trebui să se ocupe de salvarea lor?

Ce încredere mai poate avea un părinte în sistemul naţional de sănătate când mie personal, unul din şefii casei de asigurări Constanţa mi-a spus că mă înţelege că părinte, însă nu poate aprobă eliberarea E112 pentru că aşa este legea? Cine face legea? Oamenii nu, de ce nu poate fi schimbată? Suntem în Uniunea Europeană numai că să oferim o piaţă de desfacere a produselor de mâna a treia, că să le culegem căpşunile şi să le îngrijim bătrânii?

Care sunt până la urmă şi drepturile noastre? Unul din oncologii de la Milano mi-a spus mai în glumă mai în serios că dacă nu ar fi văzut dosarul copilei nu m-ar fi crezut. Că unii din cei mai buni medici oncologi din Italia sunt români... dar ceea ce aude şi vede el că se petrece în ţară noastră pare să arate că spitalele noastre sunt abatoare sau morgi, nu locuri unde se practică medicină.

Am ales ca toate controalele şi examenele care se vor face pe perioada următorului an, până la definitivarea tratamentului să le facem tot aici în Milano. Ne-am pierdut încrederea în sistemul medical românesc, în protocoalele lor internaţionale şi în aprovizionarea spitalelor cu medicamentele necesare şi cu tehnică medicală. Banii pentru aşa ceva se duc în buzunarele nemernicilor care conduc acest sistem al ororii, justiţia îi ia, îi perie şi îi face mai albi şi mai pufoşi. În acest timp, sute poate chiar mii de copii suferă din lipsa de medicamente şi tratament adecvat. Medicii şi asistentele sunt dezumanizaţi şi uită că înainte de orice, trebuie să rămâi om.

De câte ori a trebuit să reaiau istorisirea acestor evenimente le-am retrăit. Doare de fiecare dată, este că un coşmar care se repetă la nesfârşit. Când cineva te întreabă : Cum este? E bine? , simţi nevoie să îl strângi de gât.... De câte ori şi cum îi poţi spune cuiva care nu a trecut prin aşa ceva, că binele sau răul se comunica doar după un examen RMN sau tomograf, din trei în trei luni, că eşti condamnat să trăieşti toată viaţa cu teamă unei recidive? Cum să îi explici cuiva nopţile în care îţi duci pe braţe copilul la toaletă şi înapoi, în care vrei să urli dar nu poţi pentru că îi curmi somnul agitat şi chinuit?”

Florentina BOZÎNTAN

luni, 9 octombrie 201796
SKINMED CLINIC, Centrul de Excelență Dermatologie București
IATĂ ce MĂSURI TREBUIE să RESPECTĂM!
GANDUL.RO
Gest uluitor al unei tinere într-un hypermarket cunoscut din România: „1 din 3, care sunt șansele”
Comentarii

00Citind acest(9 oct 22:05)
Articol am realizat cat de mult s_a furat in tara asta din 1989 incoace!!!
03Unde sunt banii din sistem?(9 oct 16:58)
Cel mai corupt minister, cu oamenii cei mai corupti, dezumanizati de bani, transformati in animale. Pacat ca DNA, curtea de conturi si celelalte institutii care ar trebui sa se ocupe de devastarea acestui sector de 28 ani nu fac nimic.
01xyz(9 oct 14:43)
TREBUIA ADUSA LA HARSOVA LA SPITALUL PULII CU FRICATEL MANEGER.
310oricine(9 oct 09:06)
medicii romani sunt retardati,schizofrenici,niste bolnavi care ingrijesc alti bolnavi
213Ana(9 oct 07:41)
A trebuit din pacate sa se intample unei vedete drama si sa se faca putina revolutie ca de obicei cum ajunge vreun aptopiat de vedete gen Andreea Marin sau Arsinel prin spitale nu auzim decat laude si felicitari la adresa personalului medicalo cand de fapt tot personalul medical cu infime exxceptii este corupt indolent iersponsabil Mai ales cei sus pusi din medical sunt niste capuse nesatule niste loaze niste inconstienti care ajung din pacate in locuri calde de unde au de muls pt ei si cei din varful sistemului .Dar nici oamenii de rand nu sunt cutajosi sa reclame sa si ceara dreprutile
mai mult...Replica
25 ian 00:39ReplicaEi sunt investitorii din Olimp care defrișează Pădurea Comorova! Video

Pădurea Comorova, singura pădure de pe litoralul Mării Negre, creată sub patronajul Regelui Carol I prin fondurile...1504

25 ian 00:34ReplicaÎn sudul litoralului sunt dune de nisip înalte de 2 metri! Video695
25 ian 23:39ReplicaCătălinoiu face afaceri în Delta Dunării fără să-și plătească facturile?333
25 ian 00:26ReplicaDoi afaceriști din Vrancea au rămas fără apartamentul din Mamaia, din cauza datoriilor

Doi afaceriști din Vrancea, asociați la firma Construct Edil, au rămas fără apartamentul pe care-l dețineau...535

25 ian 23:56ReplicaS-a dat mare în fața iubitei că e "șoferul Gică" și de nimic nu i-e frică! Video642
25 ian 00:22ReplicaBrăiloiu, despre femeia care spune că i-a făcut un copil: Nu sunt tatăl, e un șantaj! Video498
25 ian 00:19ReplicaCe spun locuitorii din Mircea Vodă de crima din localitate! Video

Locuitorii din localitatea Mircea Vodă au comentat evenimentul din decembrie, înregistrat la mănăstirea Sfântul...408

25 ian 23:12ReplicaIată cui a predat ștafeta Constantinescu de la OPC!816
25 ian 00:15ReplicaFost adjunct la IPJ Constanța vrea să-și recalculeze pensia în justiție!594
25 ian 00:00ReplicaSorin Ovidiu Vîntu, despre George Simion: Nu are nimic în cap, e un gargaragiu!

Afaceristul Sorin Ovidiu Vîntu îl ia la țintă pe George Simion, copreședintele AUR, despre care afirmă că nu are...868

25 ian 00:11ReplicaCondamnat după ce a fost prins de trei ori la volan fără permis!421
25 ian 00:07ReplicaUn medic stabilit în SUA critică măsurile luate de Alexandru Rafila436
Vremea
-7.6°-7.6° - -3° marţi, 25 ianuarie 2022
ConstanțaUmiditate: 58%
Vânt: 7.47 m/s
Presiune: 1029 milibari

Loto
6/4946293334026
5/403043171836
joker3514524232
Horoscop
mai mult...SPSportRT
25 ian 00:03SportSimona Halep părăsește Australian Open, învinsă în optimi de Alize Cornet

Simona Halep a fost învinsă în optimile de finală ale turneului de Grand Slam de la Melbourne de sportiva franceză...305

25 ian 03:04SportGigi Becali exultă după meciul cu CFR Cluj: ”Tavi Popescu, 100 de milioane!”

Octavian Popescu a marcat un gol superb pentru FCSB în meciul cu CFR Cluj, încheiat 3-3. La finalul jocului, Gigi...115

25 ian 00:00SportFC Barcelona a învins-o cu 1-0 pe Alaves, în deplasare

FC Barcelona a învins, duminică seară, în deplasare, cu scorul de 1-0, echipa Alaves, într-un meci din etapa a...93

25 ian 00:00SportCiprian Tătăruşanu a văzut de pe bancă egalul cu Juventus Torino

AC Milan a remizat, duminică seară, pe teren propriu, scor 0-0, cu echipa Juventus Torino, într-un meci din etapa a...95

Local
25 ian 23:59LocalBeți și fără permis, pe străzile din Constanța

La data de 23 ianuarie a.c., în jurul orei 15.00, polițiști din cadrul Poliției orașului Năvodari au identificat o...218

25 ian 23:59LocalMinor, de 16 ani, prins la volan fără permis de conducere

La data de 23 ianuarie a.c., în jurul orei 15.45, polițiști din cadrul Serviciului Rutier au identificat un minor, de...569

25 ian 23:59LocalBaruri din Constanța, amendate că nu au respectat programul de funcționare

295

25 ian 00:00LocalBubuie cazurile de Covid! Incidența în Constanța se apropie de 13!

În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 12.082 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID –...728

25 ian 00:00LocalZiua Unirii Principatelor Române, sărbătorită și la Constanța

În istoria României, ziua de 24 ianuarie are o însemnătate crucială. Procesul de construire a statului român...295

25 ian 00:01LocalAdministraţia Deltei ar putea aplica sancţiuni pentru neînceperea unor lucrări de decolmatare

188

Politică
25 ian 00:04PoliticăMarcel Ciolacu: 'Dezbinarea nu ne va salva în faţa provocărilor economice, sanitare şi de securitate'

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a transmis, luni, că, şa 163 de ani de la Unirea Principatelor, ”românii au...180

25 ian 00:04PoliticăMesajul premierului Ciucă, de Mica Unire

Premierul Nicolae Ciucă a transmis, luni, un mesaj cu prilejul împlinirii a 163 de ani de la Unirea Principatelor...189

25 ian 00:04PoliticăMarcel Ciolacu: La 163 de ani de la Unirea Principatelor, românii au nevoie mai mult ca oricând de unitate

167

25 ian 00:02PoliticăLudovic Orban, despre situația din PNL: 'un haos general! Este o zăpăceală!'

Fostul preşedinte al PNL Ludovic Orban susţine că în actuala coaliţie de guvernare „unul zice hăis, altul zice...209

25 ian 00:03PoliticăLiderul de sindicat al STB a DEMISIONAT din PSD și CGMB

Liderul de sindicat al STB, Vasile Petrariu, a demisionat din PSD și din funcția de consilier general la Primăria...329

25 ian 00:02PoliticăCristian Pîrvulescu: "Vladimir Putin și-a pregătit planul de mulți ani"

197

Interviuri
5 ian 00:16InterviuriCOȘA: Voi COLABORA foarte BINE cu Marilena DRAGNEA! VIDEO

Prefectul județului Constanța, Silviu Coșa, s-a aflat în studioul REPLICA, marți, 4 ianuarie a.c., pentru a discuta...3652

21 dec 00:06InterviuriIulian SOCEANU: Până în primăvară GAZELE vor fi puse în FUNCȚIUNE! Video

Primarul orașului Techirghiol, Iulian Soceanu, s-a aflat în studioul Replica, luni, 20 decembrie, pentru discuta...5326

21 dec 00:06InterviuriCÎRJALIU, despre CIOBANU: Tu ești un MINCINOS și un zero BARAT! Video

4182

14 dec 00:25InterviuriSTELIAN Ion: PREDOIU e LEGAT de mâini și de picioare, direcționat unde vor alți POLITICIENI! Video (I)

Stelian Ion, fostul ministru constănțean al Justiției, a acordat un interviu cotidianului Replica, în care a vorbit...3533

11 dec 00:30InterviuriCHIȚAC: Nu pot să îmi imaginez PUZ-ul Peninsulei fără PORTUL TOMIS! VIDEO

Primarul Constanței, Vergil CHIȚAC, a ținut vineri, 10 decembrie, audiențe direct din studioul Replica. Edilul a...8579

10 dec 00:32InterviuriÎNGRIJIREA persoanelor VÂRSTNICE la DOMICILIU prinde contur! Video

4713

Monden
25 ian 00:00Monden'Operation Fortune: Ruse de guerre', noul film al lui Guy Ritchie, se lansează pe ecrane

''Operation Fortune: Ruse de guerre'', noul film al lui Guy Ritchie care îmbină acţiunea cu comedia, alături de...96

25 ian 00:00MondenChristina Aguilera lansează 'La Fuerza', primul său disc în limba spaniolă după peste 20 de ani

Cântăreaţa americană de origine latino Christina Aguilera a lansat "La Fuerza", primul său disc în spaniolă după...85

25 ian 00:00MondenOSCAR 2022: Cel mai mic număr de filme înscrise la premii din ultimii zece ani

92

25 ian 00:00MondenVeste bombă: Julio Iglesias va cânta din nou!

Cântărețul Julio Iglesias a anunțat că va cânta din nou în viitoarele luni. Anunțul a fost făcut, recent, chiar...110

25 ian 00:00MondenNicole Kidman șochează: „Nu am terminat liceul”

Celebra actriță Nicole Kidman a dezvăluit că nu a terminat niciodată liceul și acum are averea de 250 de milioane...118

25 ian 01:47MondenAdele a anunţat amânarea sine die a seriei de concerte pe care urma să le susţină în Las Vegas

Cântăreaţa britanică Adele a anunţat amânarea sine die a seriei de concerte pe care urma să le susţină în Las...95

25 ian 00:00MondenFestivalul Sundance: Emma Thompson a vorbit despre scenele nud din cel mai recent film al său

Emma Thompson, al cărei film ''Good Luck To You, Leo Grande'' este proiectat în cadrul Festivalului Sundance, a...98

25 ian 00:00MondenSUA: Festivalul de Film Sundance s-a deschis cu un documentar dedicat prinţesei Diana

Festivalul de Film Sundance, care se desfăşoară în 2022 tot într-o formulă 100% virtuală din cauza pandemiei de...101

25 ian 00:00MondenRegretata actriţă Betty White le-a transmis un mesaj de mulţumire fanilor cu câteva zile înainte de a muri

96

Mapamond
25 ian 20:55MapamondOmicron provoacă panică în China: Testare masivă în Beijing, deși au puține cazuri

Beijingul a raportat 12 noi cazuri de COVID-19 duminică, cu 12 zile înainte ca orașul să găzduiască Jocurile...239

25 ian 20:52MapamondEmmanuel Macron nu are emoții: Sondajele îl dau câştigător la alegerile prezidenţiale

Preşedintele francez Emmanuel Macron s-ar plasa detaşat pe primul loc dacă turul întâi al alegerilor ar avea loc...324

24 ian 16:46MapamondLa Kiev se pregătește o lovitură de stat cu ajutorul serviciilor speciale rusești

659

25 ian 20:52MapamondCatastrofă ecologică în Peru. A fost declarată Stare de Urgență după scurgerea a 6000 de barili de petrol

Guvernul peruan a anunţat sâmbătă stare de urgenţă de mediu pe o perioadă de 90 de zile pentru zona de coastă...290

25 ian 20:52MapamondUcraina acuză Germania că 'l-a încurajat pe Vladimir Putin'

Ministrul de externe ucrainean Dmitri Kolba acuză Germania că l-a „încurajat pe Putin” prin refuzul de a furniza...349

25 ian 20:52MapamondGermania are obiecții față de un proiect al UE: 'Este riscant și costisitor'

327

Sănătate
25 ian 23:10SănătateSenzația de sufocare: de ce apare și cum se poate trata

Senzația de sufocare sau dispneea este sentimentul lipsei de aer sau a respirației greoaie. Dispneea reprezintă...109

25 ian 00:00SănătateIgiena somnului: cum să scapi de oboseala cronică

Cu doar câteva trucuri și o rutină zilnică, îți vei putea asigura un somn odihnitor în fiecare seară. Somnul...102

25 ian 00:00Sănătate7 motive pentru care sforăi. Ce poți să faci

98

25 ian 00:00SănătateInfecția cu HPV îți afectează sau nu fertilitatea?

Virusul Papilloma uman (HPV) este o infecție cu transmitere sexuală des întâlnită în rândul bărbaților și al...90

25 ian 00:00SănătateCât de des ai nevoie de multivitamine

Multivitaminele sunt printre cele mai folosite suplimente din lume. În ce situații îți sunt de ajutor și cât de...92

25 ian 00:00SănătateDacă valoarea colesterolului e mare, ai voie să mănânci lactate, ouă, brânză și carne?

În cazul în care nu ești sigur dacă ouăle, carnea și produsele lactate sunt dăunătoare în cazul tău, pentru...98

25 ian 23:00SănătateFren lingual scurt la bebeluși: complicații și tratament

Anchiloglosia sau "limba scurtă" este rezultatul unui fren lingual scurt și îngroșat, care cauzează dificultăți...91

25 ian 00:00SănătateMicrobiomul limbii și rolul în sănătate

Utilizând o tehnică imagistică recent dezvoltată, o echipă de cercetători americani a elaborat o hartă a...100

25 ian 00:00SănătateCe spun gândurile despre sănătatea noastră mintală?

97

Prin accesarea replicaonline.ro, sunteți de acord cu termenii de utilizare și politica de confidențialitate.
ACCEPT