REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
11.4° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

În seara aceasta are loc Învierea, partea a II-a

În seara aceasta are loc Învierea, partea a II-a

Replica API 26 mai 2020 | 00:33 4023

Gluma-i glumă, dar nu la Constanța! Anul acesta, credincioşii constănțeni vor primi Sfânta Lumină de două ori. Astfel, Arhiepiscopia Tomisului cheamă credincioșii în noaptea de 26 spre 27 mai pentru a primi Lumina Învierii.

Cea mai mare sărbătoare a creștinătății, Învierea Domnului, are consacrată o slujbă specială, săvârșită în fiecare an la miezul nopții, în cadrul căreia credincioșii primesc de la clerici Lumina lui Hristos, simbolul Învierii Domnului, esența credinței creștine. Anul acesta, urmare a instituirii stării de urgență în contextul pandemiei de SARS-CoV-2, credincioșii nu au putut participa în comuniune deplină cu clerul la această slujbă. Prin urmare, reprezentanții Arhiepiscopiei Tomisului au decis să repare acest neajuns, având în vedere că: miercuri, 27 mai, este Odovania (Încheierea) praznicului Învierii Domnului, când rânduiala slujbei prevede același început ca în noaptea Învierii; Arhiereul locului poate rândui zile de post, conform canoanelor bisericești.

Decizia a fost luată la cererea credincioșilor

Decizia de a se relua această slujbă vine din dorința neîmplinită a credincioșilor de a se împărtăși la Liturghia Învierii din noaptea de Paști și de a duce, la casele lor, Lumina Învierii, ca pe un drum simbolic al urcușului spre Înviere dar și din pricina faptului că nu a fost posibilă pomenirea celor adormiți în cimitire la Paștele Blajinilor, urmare a interzicerii accesului publicului în cimitire.

Cum se va desfășura cea de-a doua ‘Înviere’

Astfel, permanența Arhiepiscopiei Tomisului a decis în noaptea de 26 spre 27 mai, la miezul nopții, în bisericile și mânăstirile din Arhiepiscopia Tomisului se va oficia slujba începutului pascal și Sfânta Liturghie, clerul chemând credincioșii să primească Lumina Învierii ca în noaptea de Paști; se rânduiește un post bisericesc de trei zile în întreaga eparhie, în zilele de 24, 25 și 26 mai, în care credincioșii se pot spovedi, astfel încât să poată primi Sfânta Împărtășanie la Liturghia din noaptea de 26 spre 27 mai; joi, 28 mai, întrucât Înălțarea Domnului este și ziua pomenirii eroilor, preoții pot pomeni în cimitire pe cei adormiți precum la Paștele Blajinilor.

Lumina a fost păstrată de la Paște

Conform informațiilor oferite de reprezentanții Arhiepiscopiei, menționăm că Sfânta Lumină ce va fi oferită credincioșilor este Lumina ce a fost adusă de Paști de la Ierusalim, ea fiind păstrată în toată această perioadă în sfintele altare.

Iată programul:

-ora 23:40 – clerul iese din biserici, cântând „Învierea Ta Hristoase…” și oferă lumina credincioșilor prezenți;

- ora 24:00 – se citește Evanghelia Învierii și începe Slujba Utreniei Învierii, după rânduiala consacrată și prevăzută în cărțile de slujbă;

- După Utrenia Învierii ( în jur de 1.30) va începe slujba Sf. Liturghii. La final, se vor împărtăși credincioșii care au ținut postul de trei zile, rânduit anterior, și care s-au spovedit.

- Nu se oferă Paște sfințit (ca la Înviere) ci anaforă, după rânduiala liturgică.

Citește și: Veniţi de luaţi LUMINĂ și… în mai!

Diana BERECHET

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
"preasfintitul" Teodosie este homosexual, deci despre ce vorbesti?
2
0
Guvernantii ne zic ca este pandemie de COVID19 dar se inseala, este pandemie de neomarxisti, bolsevici si poponari. Ce ma maimutelor, va fute grija ca mergem noi la biserica?? Gura mamii voastre de derbedei sodomizati!!!
0
7
daca re- editeaza boboteaza in august ma bag si eu
2
0
biete animale neo-marxiste, veti primi de la stapanul vostru iohanus ceea ce meritati.
2
10
Piei satana, nu te mai saturi animalule
15
1
...NE FACE UNICI IN LUME.ASTA-I O PROBA DE SATANISM BISERICESC,DE EREZIE,DE FALSA CREDINTA IN DUMNEZEU,DE BANDITISM,DE CALICIE.CUM DE-I MAI RABDA PAMINTUL?!!DAR DESCREIERATILOR DE ENORIASI UNDE LE ESTE MINTEA?? O MAI AU? CHRISTOSII MAMELOR LOR DE DE ANIMALE!
12
1
popica mai bagi o fisa? si eu vreau zilele libere si prema de paste!
11
3
Pe bune? La cererea caror CREDINCIOSI? La cererea Prea Lacomului Spagar Spagoveanu! E foame mare,foame de bani! Individul asta ar trebui sa fie anchetat urgent!Sa se faca o ancheta serioasa a acestui individ,sa ii i-a la puricat pe toti preotii care au fost dati afara din parohii pentru ca au REFUZAT SA COTIZEZE CU ANUMITE PROCENTE LA PREA INALT LACOMUL.
18
1
Se reiau si inmormantarile ?
17
0
Dupa Inviere , ciocnim ouale din nou?Se face drob?Printre alte scopuri ,in seara asta se va verifica si cat se poate intinde coarda si pe cati oameni se mai bazeaza BOR la Constanta! Oare cum va fi vremea diseara?
18
2
Bai prostilor,voi care il credeti pe excrocul asta si mai ales voi preotilor care cunoasteti ierarhia B.O.R.voi nu va dati seama ca asta a creat o schizma in biserica?,pai daca orice episcop poate sa ia o decizie atat de importanta fara acordul patriarhului"pentru ca Banescu a spus despre decizia lui Teo ca nu are acordul sinodului B.O.R." atunci patriarhul ce atributii mai in cadrul B.O.R.?. Oricum tantalailor sa nu uitati sa tineti post inainte sa va impartasiti la slujba de"paste".
27
1
craciun ceva nu face?
22
1
"Lumina din turbina" partea a doua!
11
1
va merge,cine se simte cu musca pe caciula sau are alte treburi sta acasa
3
8
Pt " spalatii" pe creier si postacii popimii: nu huleste nimeni pe El, romanii au credinta in Dumnezeu si respecta canoanele. In schimb nu accepta fatarnicia celor care mananca cacat si incearca sa manipuleaza cu nesimtire si f mult tupeu. O jigodie ca spagoveanu, cu gasca lui de aplaudaci in sutane nu inseamna credinta, ei sunt niste jivine avide de bani, cat mai multi de la prostii care pun botul la manglele lor.Banditul asta castrat ar trebui dat afara in post si arestat. Culmea, inca sunt imbecili care il asculta pe nemernic.
31
1
cea mai mare pedeapsa care puteti sa i-o dati este sa nu mergeti, nu mergeti si nu o sa aibe cui sa dea lumina, nu o sa aibe pe cine sa dijmuiasca si o sa se faca de ras cand o sa apara pe la stiri ca a facut slujba de geaba ca nu a mers nimeni
33
3
Romania a trecut prin clipe mult mai dramatice decat in prezent . Slujba de Inviere s-a tinut pe front , in transee , in lagare , in coditii greu de imaginat astazi , si cu toate acestea nu a fost repetata niciodata ! Cine este acest nemernic de isi permite o astfel de blasfemie ? De ce tace BOR ?
38
2
dupa 2 saptamini avem si craciunul sa mai adune porci astia niste lovele pe spatele pulimi......multi da prosti
29
4
din multa nepricepere se comenteaza! am cautat raspunsul si...am aflat ca e corect ce face...aia care dati cu parul vedeti ce e anormal in pandemie...
4
23
Preotii sa faca front comun si sa nu oficieze blasfemia , ce o sa faca , o sa-i dea pe toti afara ?
23
5
Ce blestem pe noi cu asta pe cap
24
1
Securistul asta face jocul rusilor si chinezilor.Iar prosti se gasesc destui.Un anticrist.
21
4
Sunt curios cati imbecili are Constanta. Daca in urma actiunilor unui inconstient, creste numarul de invectati cu covid 19, cine plateste? Teobdosnicul pe persoana fizica sau bor? Sper sa fiti atenti cand aveti stampila de vot la urmatoarele alegeri. Unul dintre candidati, sustine acest circ.
38
3
Rescrieti voi Biblia? In ce tara din lume se mai organizeaza o a doua Inviere??
39
3
Huuuuoioooo nemernicilor, sa moara teodosie in puscarie . Da da cu t mic .. mai mult nu merita.
30
2
Doamne fereste!
16
2
"La dorinta credinciosilor" a mai mare minciuna nici ca se putea, sunt lihniti dupa bani.
35
1
In mai multe orase se va face slujba nu mai insistati cu constanta si teodosie parca ati facut o obsesie din asta
6
42
In seara asta se face selectia naturala, e ceva de paleolitic, teodosie sa ma saruti in cur securistule!
35
4
Vai de cei ce hulesc pe Dumnezeu! Sunt destui cei care ataca Biserica si hulesc pe Dumnezeu din nestiinta, necredinta sau avand impresia ca ei stiu cel mai bine ce inseamna credinta adevarata. Cel care nu stie poate cauta sa afle dar, cel care nu vrea sa stie nu va cauta niciodata adevarul. Nimeni nu este obligat sa fie crestin-ortodox dar, nici nu poate interzice altcuiva sa fie. In ce calitate judecati si condamnati savarsirea acestei slujbe si pe cei ce vor participa? Cunoasteti canoanele si felul in care se desfasoara viata liturgica in Biserica? Pace tuturor! HRISTOS A INVIAT!
10
38
Jenant......
32
6
Spagoveanu trebuie sa dea in judecata Enel ca da "lumina"in fiecare zi.
28
4
Peste o luna vor lua lumina obligatoriu toti cei care dorm pe plaja. Gratuit. Sa moara popa Spagoveanu de ciuda.
26
4

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367