REPLICA ONLINE CONSTANTA

21.2° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
21.2° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

În septembrie avem alegeri parţiale în comuna Poarta Albă

În septembrie avem alegeri parţiale în comuna Poarta Albă

Replica API 1 iulie 2013 | 00:00 106

Dacă nu se întâmplă o "minune",

Dacă nu se întâmplă o "minune",

Dacă prefectul judeţului Constanţa, Eugen Bola, nu anulează ordinul privind încetarea mandatului primarului comunei Poarta Albă, Vasile Delicoti, ori dacă nu se petrece o minune în instanţă, în luna septembrie am putea avea alegeri parţiale. Între timp, comuna Poarta Albă este condusă de viceprimarul Ionuţ Farcaş, care are atribuţii de primar interimar, după cum a anunţat chiar prefectul. Reprezentantul Guvernului în teritoriu a mai precizat că în 90 de zile de la data emiterii ordinului privind încetarea mandatului de primar se organizează alegeri. Însă, Bola a ţinut să atragă atenţia că trebuie să verifice în legislaţie dacă acele 90 de zile "curg" indiferent de acţiunea lui Vasile Delicoti în instanţă sau dacă trebuie să aştepte o hotărâre judecătorească. Amintim că în data de 31.05.2013 a fost emis Ordinul Prefectului nr.242 privind "constatarea încetării de drept a mandatului de primar al comunei Poarta Albă pentru Vasile Delicoti, ca urmare a adresei Agenţiei Naţionale de Integritate nr.22807/G/II/27.05.2013, înregistrată la sediul Instituţiei Prefectului - Judeţul Constanţa cu nr.7574/29.05.2013, şi a informării Curţii de Apel Constanţa nr.3692/38/28.05.2013, înregistrată la sediul Instituţiei Prefectului - Judeţul Constanţa cu nr.7495/31.05.2013, prin care s-a adus la cunoştinţă Instituţiei Prefectului - Judeţul Constanţa renunţarea la judecată a reclamantului Vasile Delicoti, primarul comunei Poarta Albă, judeţul Constanţa, în contradictoriu cu Agenţia Naţională de Integritate, cauza având ca obiect contestarea raportului de evaluare nr.32898/G/II/03.07.2012 emis de ANI prin care s-a constatat starea de incompatibilitate a primarului comunei Poarta Albă, Vasile Delicoti", se arată pe portalul Prefecturii Constanţa.

Iată ce spune legea:

Legea Nr. 176 din 1 septembrie 2010

privind integritatea în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice, pentru modificarea şi completarea Legii nr. 144/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Integritate, precum şi pentru modificarea şi completarea altor acte normative

art.25 (2) Persoana eliberată sau destituită din funcţie potrivit prevederilor alin. (1) sau faţă de care s-a constatat existenţa conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică ce face obiectul prevederilor prezentei legi, cu excepţia celor electorale, pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcţia ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcţie eligibilă, nu mai poate ocupa aceeaşi funcţie pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului. În cazul în care persoana nu mai ocupă o funcţie sau o demnitate publică la data constatării stării de incompatibilitate ori a conflictului de interese, interdicţia de 3 ani operează potrivit legii, de la data rămânerii definitive a raportului de evaluare, respectiv a rămânerii definitive şi irevocabile a hotărârii judecătoreşti de confirmare a existenţei unui conflict de interese sau a unei stări de incompatibilitate.

(3) Fapta persoanei cu privire la care s-a constatat starea de incompatibilitate sau de conflict de interese constituie temei pentru eliberarea din funcţie ori, după caz, constituie abatere disciplinară şi se sancţionează potrivit reglementării aplicabile demnităţii, funcţiei sau activităţii respective.

(4) Prin derogare de la dispoziţiile legilor speciale care reglementează răspunderea disciplinară, sancţiunile disciplinare care pot fi aplicate ca urmare a săvârşirii unor abateri dintre cele cuprinse în prezenta lege nu pot consta în mustrare sau avertisment.

art.26 (3) Prin derogare de la dispoziţiile legilor speciale care reglementează răspunderea disciplinară, sancţiunea poate fi aplicată în termen de cel mult 6 luni de la data rămânerii definitive a raportului de evaluare, potrivit prevederilor legale. În cazul în care cauza de incompatibilitate a încetat înainte de sesizarea Agenţiei, sancţiunea disciplinară poate fi aplicată în termen de 3 ani de la încetarea cauzei de incompatibilitate, dacă legea nu dispune altfel.

Legea nr. 215/2001 prin art. 69

Alin. 2 - "mandatul primarului inceteaza de drept in conditiile legii statutului alesilor locali, precum si in urmatoarele situatii:

Alin.3 - "in cazurile prevazute la alin.2, prefectul, prin ordin, ia act de incetarea mandatului primarului"

Alin.4 - "ordinul prefectului poate fi atacat de primar la instanta de contencios administrativ in termen de 10 zile de la comunicare".

Alin.5- "instanta de contencios administrativ este obligata sa se pronunte in termen de 30 de zile. In acest caz, procedura prealabila nu se mai efectueaza, iar hotararea primei instante este definitiva si irevocabila."

Alin. 6 - data organizarii alegerilor pentru functia de primar se stabileste de Guvern, la propunerea refectului. Acestea se organizeaza in termen de maxim 90 de zile de la expirarea termenului prevazut la alin. 4 sau de la data pronuntarii hotararii instantei, in conditiile alin.5.

Legea nr. 393/2004- privind Statutul alesilor locali

Art. 15

Alin. - calitatea de primar si, respectiv, de presedinte al Consiliului Judetean inceteaza, de drept, inainte de expirarea duratei normale a mandatului in urmatoarele cazuri:

b- incompatibilitate

art.16

alin.1- in toate cazurile de incetare inainte de termen a mandatului de primar, prefectul emite un ordin prin care constata incetarea mandatului primarului;

alin.2 - Ordinul va avea la baza un referat semnat de secretarul comunei sau al orasului, precum si actele din care rezulta motivul legal de incetare a mandatului.

La acest alineat, atragem atenţia că nu există un referat al secretarului comunei în acest caz, însă prefectul Eugen Bola a dat asigurări că nu are relevanţă.

Aşadar, făcând socoteala, de la data emiterii ordinului - 31.05.2013 şi comunicarea lui, la care se adaugă cele 10 zile terme de atac, adică data de 12.06.2013. Dacă cel eliberat din funcţie nu a atacat ordinul în instanţă, data alegerilor se calculează astfel: 12.06 + 90 zile: 14.09.2013. Dacă a atacat, urmează să se aplice varianta privitor alin.5 mai sus arătat.

Pe portalul instanţelor, acţiunea lui Vasile Delicoti privind suspendarea actului prefectului a fost respinsă ca inadmisibilă.

A.A.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367