REPLICA ONLINE CONSTANTA

7.9° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
7.9° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

În sfârşit! Veşti pentru părinţii din Murfatlar: ce se întâmplă cu TOATE locurile de joacă!

În sfârşit! Veşti pentru părinţii din Murfatlar: ce se întâmplă cu TOATE locurile de joacă!

Replica API 22 iunie 2018 | 00:00 387

Sursă foto: Locul de joacă din parcul de pe strada Mihai Eminescu (stadion), Murfatlar – Facebook/Murfatlar

Părinții din orașul Murfatlar sunt indignați și acuză că locurile de joacă au ajuns într-o stare deplorabilă. Cu elemente învechite, din fier, unele chiar aproape distruse, înconjurate de bălării, nu mai au nimic din bucuria și distracția pe care ar trebui să o confere copilăriei. Ba mai mult, sunt părinți care acuză că unele locuri de joacă au ajuns un „pericol pentru sănătatea copiilor”.

De altfel, la începutul lunii iunie a.c. un părinte a atras atenția că fiul său în vârstă de trei ani s-a rănit în parcul din fața Primăriei Murfatlar, după ce o bancă a căzut peste el.

Administrația locală anunță că toate locurile de joacă din oraș sunt cuprinse într-o program de reabilitare și urmează ca, în cel mai scurt timp, să se observe schimbările. „A fost realizat inventarul locurilor de joacă din localitate, s-a constatat ce trebuie reparat sau înlocuit, deja au fost începute demersurile pentru realizarea lor, urmând ca lucrările să înceapă în cel mai scurt timp. În proiect sunt incluse toate locurile de joacă din Murfatlar”, ne-au precizat reprezentanții Primăriei Murfatlar.

Parcul din zona Casei de Cultură, modernizat în întregime

Totodată, administrația locală are în vedere și un amplu proiect pentru realizarea unui parc tematic, în imediata vecinătate a Casei de Cultură din localitate, pe terenul delimitat de aleea Mărgăritarelor, în spațiul unde, în prezent, se află Parcul Public II. Demersurile au fost demarate, și în acest caz, fiind depusă la Agenția pentru Protecția Mediului Constanța solicitarea pentru acordul de mediu.

Conform actului depus, pe suprafața de 4.499 mp, se dorește „crearea și amenajarea unor zone de interes variate, pentru diverse activități, diverse grupe de vârstă și diverse interese”. Vor fi realizate zone de expunere și spații verzi, unde vor fi amplasate pergole, suporturi de lemn și panouri mobile pentru expuneri și expoziții diverse. „Vegetația existentă nu se va schimba, se vor menține toți arborii existenți. Pentru acoperirea solului, se vor utiliza amestecuri formate din plante erbacee, capabile să vegeteze în bune condiții pe soluri sărăturoase”, se precizează în proiect.

În locul actului loc de joacă pentru copii, în zona de est dinspre Casa de Cultură va fi realizată o zonă de proiecție în aer liber, cu băncuțe, proiector și ecran de proiecție pentru rularea și proiectarea de filme, documentare, scurtmetraje, pe perioada sezonului cald.

Locul de joacă va fi mutat în partea dinspre Conacul Mihail Kogălniceanu

Zona de loc de joacă va fi mutată înspre vest, dinspre grădiniță – Conacul Mihail Kogălniceanu – „pentru proximitate și acces facil”, unde vor fi amenajate aparate agrementare pentru joacă, pe pardoseală de pietriș pentru securitatea copiilor.

Va fi amenajată, de asemenea, o zonă de șah și jocuri de masă, pentru locuitorii zonei, în partea dinspre blocurile adiacente, unde vor fi amplasate mese și scaune fixe pentru șah, băncuțe, mese de ping pong, suprafață de șah la scară umană, spații verzi.

Sistem de irigație și iluminat mai bun

„Aleile vor fi reabilitate și traseele existente ale acestora vor fi relativ păstrate. Se va urmări accesul facil la toate zonele. Lățimea acestora va fi constantă, de 1.50m. De-a lungul acestora, se vor amplasa mobilierul urban, băncuțe de lemn, coșuri de gunoi, stâlpi de iluminat. Aleile nu se vor asfalta, se propune finisarea acestora cu dale de piatră. Se propun spații pentru protejarea și oxigenarea arborilor (în jurul arborilor va rămâne vegetație din plante erbacee).

Foișorul existent se va reabilita, prin înlocuirea elementelor de lemn putrede sau crăpate, prin înlocuirea învelitorii cu o nouă învelitoare din solzi de lemn tratat pentru exterior. Zona centrală cu foișorul va fi racordată sub formă de disc central, de unde vor pleca radial toate aleile din parc. (...) În toate zonele cu spațiu verde se vor realiza sisteme de irigații, cu prevederea unor sisteme de drenaj adecvate, și o rețea de cișmele cu apă potabilă. Instalarea sistemului de irigat va avea în vedere ocolirea rădăcinilor arborilor. De regulă, acestea au un diametru cu 2-3m mai mare față de proiecția la sol a coroanei.

Sistemul exterior de iluminat al parcului va fi modernizat si se vor folosi doar becuri cu LED – economic din punct de vedere energetic. Pentru iluminatul public în parc, va fi necesară extinderea cu o rețea de iluminat internă parcul tematic, conform propunerii de la instalații electrice exterioare. S-au prevăzut șapte stâlpi de iluminat, distribuiți uniform, care să acopere cât mai mult din suprafața parcului”, se mai precizează în proiectul realizat de administrația locală privind parcul tematic.

Florentina BOZÎNTAN

Citește și: Copil RĂNIT în parc, la Murfatlar: A CĂZUT O BANCĂ PESTE EL!

https://www.replicaonline.ro/copil-ranit-in-parc-la-murfatlar-a-cazut-o-banca-peste-el-357374/

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Bune spus Geo 69. Asa este cine se ocupa cu spatiul verde curatenia nu e in stare sa dea o vopsea pe cele existente daramite sa faca curat sau sa imbunatateasca Primarul nu vede ca plateste un incompetent cu I mare? Cainii s au inmultit ...sunt si in xona primariei vreo 20 la gunoaie si pe alleea dintre blocuri e plin de caini . Nu ii vede nimeni
2
0
Localitatea Murfatlar arata jalnic . Mizerie , iarba crescuta de parca spui ca localitatea este parasita . Foarte rar vezi pe cineva care sa treaca cu matura pe langa borduri . De curand au smuls iarba la soseaua nationala de ochi lumi . Era prea vizibila dar noroiu este gros . In parcul de la gara te mananca lupi , asa este de neingrijit . De cand este zugravu catalin director la gospodarie , totu sa ruinat . Acest primar in functie este un incompetent . Sunt multe de spus dar nu este spatiu suficient . Cand era George Cojocaru era intretinuta localitatea .
4
0

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614