REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.7° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
12.7° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

În ţară este haos. Poteleanu: „La Constanța cardurile de sănătate se distribuie fără probleme”

În ţară este haos. Poteleanu: „La Constanța cardurile de sănătate se distribuie fără probleme”

Replica API 6 mai 2015 | 23:44 188

Bolnavii aşteaptă la coada umilinţei. Ministrul Sănătăţii a „fugit” în Emirate

Bolnavii aşteaptă la coada umilinţei. Ministrul Sănătăţii a „fugit” în Emirate

Dragoș Poteleanu

Umilinţa din sistemul sanitar românesc continuă şi astăzi. Bolnavii sunt puşi pe drumuri, iar autorităţile competente ridică din umeri. Ministrul Sănătăţii, social-democratul Nicolae Bănicioiu, a “fugit” din ţară, iar cei de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) încearcă să liniştească populaţia spunând că “situaţia este sub control”. Cardul de sănătate a devenit de vineri, 1 mai, instrumentul de validare și decontare a serviciilor medicale prevăzute în pachetul de bază, pentru persoanele asigurate cu vârsta de peste 18 ani. Numai că în spitalele şi în cabinetele medicilor de familie din întreaga țară domneşte haosul. Asigurații sunt extrem de nemulţumiţi că trebuie să aştepte cu orele la medici pentru că sistemul informatic se blochează în permanenţă.

“Este un pas făcut ca în România. Este un pas înainte, dar un pas mic. Primele luni vor fi mai deosebite, pentru că se vor activa multe carduri. Orice sistem informatic se blochează când este foarte mult apelat. Mai sunt, din păcate, pacienţi care suferă şi nu se pot valida nişte servicii medicale, dar mergem înainte. În următoarele zile sperăm să fie mai uşor şi să ne dea Dumnezeu cât mai multă răbdare tuturor”, a declarat dr. Laurenţiu Bădescu, medic de familie şi reprezentantul Serviciului Judeţean de Ambulanţă Constanţa. Atât medicii cât şi asiguraţii se declară tracasaţi. „Vă daţi seama ce înseamnă să fii epuizat după 12 ore de muncă în cabinet pentru activarea cardurilor, operaţiune greoaie, pentru că sistemul se blochează din 20 în 20 de minute. Totul depinde de specialiştii IT, nu de noi. Ei trebuie să-şi dovedească abilitatea pentru un sistem funcţional. Totul era predictibil. Sistemul se upgradează pe zi ce trece”, a explicat medicul. Deşi medicii şi asiguraţii se plâng că sunt nevoiţi să-şi piardă timpul din cauza unor probleme de ordin tehnic, la Constanța situația pare să fie „una calmă”. Cel puţin în viziunea şefului Casei Județene de Asigurări de Sănătate Constanţa, jr. Dragoș Poteleanu, aşa stau lucrurile. Poteleanu a declarat, pentru „Replica”, faptul că, până în acest moment nu au existat probleme cu privire la distribuirea cardurilor și nici medicii nu au semnalat dificultăți. Conform acestuia, la nivel județean s-au distribuit 20.000 de cazuri, iar alte 25.000 așteaptă să ajungă în posesia beneficiarilor. „E un flux continuu. Am suplimentat numărul personalul, pentru adeverințe, să nu fie probleme. Nu avem mai mult de 20 de persoane în rând care solicită cardul de sănătate. Au fost distribuite 20.000 carduri, și au mai rămas de distribuit 25.000. Nu am primit nici un fel de sesizări, nu au fost probleme cu cititoarele. Țin legătura cu spitalele, acolo unde e flux de pacienți, nu am primit nimic”, ne-a declarat Dragoș Poteleanu. Pentru a evita aglomerația, reprezentanţii instituţiei au decis ca documentul să fie eliberat până vineri, între orele 08.00 - 18.00.

Cazurile bolnavilor umiliţi de stat nu se opresc aici

Vasile Ciurchea, președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) a recunoscut că sistemul s-a blocat, pentru o jumătate de oră, dând vina pe pacienții care și-ar fi uitat PIN-urile: „Sistemul nu este blocat, nu a fost blocat, dar a existat o întârziere în răspuns. Nu am spus că totul este perfect. De peste şase luni spun că trebuie folosit cardul pentru a vedea ce probleme ridică sistemul. Am ajuns la un moment când nu mai merge şi aşa. Vom folosi cardul. Va fi o perioadă în care vor fi probleme, dar, dacă asiguraţii înţeleg că primesc servicii, iar furnizorii că le sunt decontate, atunci vom intra în normal. Aşa a fost şi cu reţeta electronică. Cred că în două săptămâni nu vor mai fi probleme. Nu putem vedea răspunsul sistemului, dacă nu folosim cardul”. Mai mult, Ciurchea spune că toți furnizorii sunt obligați să asigure servicii medicale gratuite, iar dacă acest lucru nu se întâmplă, să facă sesizări. La rândul său, ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu, care nu se află în țară, în acest moment, tratează haosul din România în scris. Aflat în Emirate, Bănicioiu a atenţionat printr-un comunicat toţi furnizorii de servicii medicale care sunt în contract cu casele de asigurări de sănătate că au obligaţia de a acorda servicii medicale şi medicamente în aceste zile, după implementarea, de la 1 mai, a cardului de asigurări de sănătate. De precizat faptul că persoanele neasigurate beneficiază, ca şi până acum, de pachetul minim de servicii medicale.

Alexandra VASILE, Mirela Sorina PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218