REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.5° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
10.5° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

În timp ce lucra în subsolul blocului, a dat IAMA în apartamente

În timp ce lucra în subsolul blocului, a dat IAMA în apartamente

Replica API 10 aprilie 2021 | 17:22 2187

Vasile Lipan a fost trimis în judecată pentru săvârșirea infracțiunii de furt calificat.. Profitând de faptul că apartamentele de pe scara unde lucrau erau deschise acesta a încercat întâi să fure conținutul unei poșete, apoi din apartamentul altei persoane a încercat să ”șterpelească” un telefon mobil marca Nokia cât și o borsetă de culoare roșie, în care se aflau câteva bijuterii, câteva chei și alte mărunțișuri. Din fericire, acesta a fost prins asupra faptului, în cazului primului furt sunetul telefonului mobil dându-l de gol.

Cum s-a petrecut prima tentativă de furt

Vasile Lipan împreună cu alți doi muncitori efectuau lucrări de eliminarea apei menajere și a nămolului de la subsolul pentru eliminarea apei menajere, folosindu-se de o pompă care era alimentată cu energie electrică de la instalația electrică a apartamentului nr. 2, în care locuiește una dintre victime, cablul de alimentare trecând prin ușa lăsată întredeschisă a acestui apartament. Ceilalți doi muncitori se aflau la subsolul blocului, Vasile Lipan se afla în scara blocului și cu ajutorul unei funii, scotea gălețile cu nămol, pe care ceilalți doi le încărcau, iar la un moment dat proprietara apartamentului de unde se făcea alimentarea cu energie electrică a pompei a ieșit din apartament pentru a pune afară rufele la uscat. Atunci, inculpatul a intrat în apartament, prin ușa lăsată întredeschisă și, ajungând în sufragerie, a observat o poșetă agățată de mânerul mobilei pe care se afla televizorul, s-a aplecat asupra poșetei cu scopul de a sustrage banii aflați în poșetă, moment în care i-a sunat telefonul mobil pe care-1 avea asupra lui. Auzind tonul de apel al telefonului mobil, fiica proprietarei apartamentului s-a deplasat în sufragerie și l-a surprins pe inculpat, care era aplecat asupra poșetei, a strigat la acesta, hoțul a părăsit apartamentul în fugă, deplasându-se până la o ghenă pentru gunoi aflată în aproprierea blocului unde se efectuau lucrările de subsol. Imediat cum a ieșit din apartament, de pe casa scării, a luat în fugă o pereche de cizme de cauciuc, a fugit cu ele în mână către ghena pentru gunoi, acolo s-a descălțat de adidașii pe care-i purta și s-a încălțat cu cizmele, a fumat o țigară, după care s-a reîntors în scara blocului, acolo unde se aflau ceilalți doi muncitori împreună cu proprietara apartamentului și fiica acesteia, care discutau despre cele întâmplate, iar de pe telefonul mobil al lui Vasile Lipan, unul dintre muncitori a apelat serviciul de urgență 112.

Vasile Lipan a mai încercat o dată

La scara blocului unde se efectuau lucrările la subsol, inculpatul a observat că geamul de la baia unui apartament aflat la parterul blocului, era deschis de câteva zile, văzând-o chiar pe proprietara apartamentului, care era o doamnă în vârstă, părăsind locuința. În jurul orelor 15.00 s-a hotărât să pătrundă pe geamul lăsat deschis, cu ambele mâini s-a apucat de o țeavă de gaz metan, aflată deasupra geamului băii, a împins geamul cu picioarele și a intrat pe geam, ajungând în baie, s-a deplasat în sufragerie, unde pe o masa se afla un laptop, a deconectat laptopul de la sursa de alimentare cu energie electrică și de la internet, apoi l-a pus jos, lângă masă. În sufragerie se mai afla o bibliotecă, a deschis unul dintre cele trei sertare, a luat un telefon mobil marca Nokia și o borsetă din material textil în care se aflau lănțișoare, o brațară, mai multe chei etc., dar în acest timp a auzit gălăgie pe casa scării, astfel că a deschis geamul de la o altă cameră, respectiv cel de la dormitor, a sărit pe geam către exterior, dar în fața geamului a fost prins de către doi bărbați, care l-au reținut până la sosirea organelor de poliție.

Ce a spus instanța

Pentru fiecare dintre fapte instanța a aplicat inculpatului câte o pedeapsă avându-se în vedere că inculpatul este recidivist, că a săvârșit cele două fapte la scurt timp după liberarea condiționată, în zile consecutive; totodată instanța a reținut și faptul că inculpatul a recunoscut săvârșirea faptelor, urmând să beneficieze de reducerea limitelor de pedeapsă. Instanța a hotărât condamnarea lui Vasile Lipan la pedeapsa de 7 ani și 2 luni de închisoare, pentru săvârșirea infracțiunii de furt calificat. Decizia nu este definitivă, ea putând fi atacată cu apel.

Virgil STOIAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614