REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
11.4° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

În vizorul DNA după ce a vândut un teren din dosarul retrocedărilor!

În vizorul DNA după ce a vândut un teren din dosarul retrocedărilor!

Replica API 11 noiembrie 2016 | 23:55 295

Incredibil ce a putut face un executor judecătoresc

Incredibil ce a putut face un executor judecătoresc

Un executor judecătoresc din Constanţa, Cătălina Rusu, a ajuns în atenţia procurorilor DNA, cercetat fiind pentru abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit şi tăinuire. Mai exact, este vorba despre vânzarea unui teren din dosarul penal al „retrocedărilor lui Mazăre”, pe care era deja pus sechestru.

Potrivit procurorilor DNA, la data de 21 ianuarie 2016, inculpata Cătălina Rusu, în calitate de executor judecătoresc, şi-a îndeplinit cu încălcarea legii, atribuţiile de serviciu cu ocazia desfăşurării procedurilor de executare silită în cadrul unui dosar înregistrat pe rolul biroului său. Concret, inculpata a procedat la vânzarea prin licitaţie publică, contra sumei de 234.000 lei (cca. 52.000 euro) a unui teren asupra căruia, anterior, fusese instituit sechestru asigurător de către Direcţia Naţională Anticorupţie în dosarul „retrocedărilor lui Mazăre, din octombrie 2008 şi despre care cunoştea că provenea din săvârşirea unei infracţiuni. Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a comunicat că se constituie parte civilă cu suma reprezentând contravaloarea terenului vândut de către inculpata Cătălina Rusu.

Dosarul a fost trimis spre judecare Curţii de Apel Constanţa. Revenind la dosarul din 2008, au fost trimişi în judecată membri ai comisiei de aplicare a Legii 10/2001 din cadrul primăriei Constanţa: Radu Ştefan Mazăre - primarul municipiului Constanţa, Nicuşor Daniel Constantinescu - fost consilier municipal, Racu Constantin - fost director al Direcţiei Administraţie Publică, Dospinescu Daniela Ramona - directorul Direcţiei Patrimoniu, Marica Ion - directorul Direcţiei Tehnic Investiţii, Miron Dan - fost consilier municipal şi consilierii juridici Tălpău Cristian, Chircă Nora Alina şi (fost) Ghiţulescu Bogdan, în sarcina cărora s-au reţinut infracţiunile de abuz în serviciu contra intereselor publice, cu obţinerea de avantaje patrimoniale, cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată; fals intelectual, în formă continuată; asociere pentru săvârşirea de infracţiuni, alături de funcţionari din primăria Constanţa, funcţionare în cadrul Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Constanţa (OCPI), notari publici, moştenitori ai persoanelor îndreptăţite, cesionarii cumpărători de drepturi succesorale, interpuşii cumpărători de terenuri şi evaluator agreat de primăria Constanţa, Dima Alin Horaţiu.

Potrivit rechizitoriului, în perioada noiembrie 2002 - iulie 2005, membrii comisiei de aplicare a Legii 10/2001, în exerciţiul atribuţiilor de serviciu, cu ştiinţă, au soluţionat în mod defectuos o serie de cereri de restituire de terenuri, în scopul obţinerii de avantaje patrimoniale care s-au materializat în dobândirea de către ei sau de către persoane din anturajul lor a proprietăţii asupra unor mari suprafeţe de teren la care nu aveau dreptul. Astfel patrimoniul public a fost deposedat de mari suprafeţe de teren intravilan în valoare de 114 milioane euro dintre care 77,77 milioane euro reprezintă prejudiciu în dauna statului şi de 36,16 milioane euro prejudiciu în dauna municipiului Constanţa.

Despre ce teren este vorba?

În mod legal, a fost revendicată suprafaţa de 309.549 mp, cei îndreptăţiţi beneficiind de restituiri şi atribuiri în suprafaţă cu puţin mai mare decât jumătate din cea revendicată, în vreme ce restituirile şi atribuirile ilegale au afectat terenuri cu o întindere de trei ori mai mare decât cea revendicată - aproape un milion de metri pătraţi. Au fost restituite porţiuni de plajă şi faleză care, potrivit Constituţiei şi legilor în vigoare fac obiectul exclusiv al proprietăţii publice, adică nu pot ajunge sub nicio formă în proprietatea vreunei persoane fizice sau juridice.

Persoanele îndreptăţite la restituire au fost determinate, după trecerea unor perioade de timp îndelungate, de 2 până la 3 ani, ori să-şi vândă drepturile succesorale ori să vândă terenurile în cauză, pentru sume de bani ce reprezintă mai puţin de 1% din valoarea terenurilor la care au fost obligate să renunţe. În final, aceste terenuri aveau să ajungă în proprietatea persoanelor cărora le-au fost predestinate, cu mult înainte de soluţionarea cererilor de restituire. Pentru atingerea scopului infracţional urmărit, majoritatea terenurilor atribuite pe alte amplasamente, în echivalent valoric, au fost subevaluate, unele, la preţuri de 10 ori mai mici decât preţurile reale.

Concret, între aceste terenuri figurează: terenul în suprafaţă de 27.000 mp pe care s-a construit Parcul de distracţii acvatice Aqua Magic de către firma Aqualand (la care unul dintre acţionarii principali este Popa Basarab, vărul primarului Mazăre Radu Ştefan), terenul în suprafaţă de 8.307,78 mp, situat în zona Căpităniei Vila Marina, pe malul lacului Siutghiol, care a ajuns în proprietatea familiei Mazăre (primarul, mama şi fratele), terenul în suprafaţă de 52.471 mp, situat în Parcul Tăbăcăriei nu a fost restituit în natura celor îndreptăţiţi, ci firmei cesionare „Holland Development Group” SA (la care acţionar şi administrator este Sandu Bogdan Gabriel, iar acţionar principal prin firma Millenium Global Development este Ionescu Valentin Gheorghe) care a plătit pentru drepturile succesorale un preţ de 100 de ori mai mic decât cel real.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614