REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
11.4° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

INACO cheamă Guvernul să nu rămână decuplat de la progresul tehnologic

INACO cheamă Guvernul să nu rămână decuplat de la progresul tehnologic

Replica API 14 aprilie 2018 | 00:00 384

INACO cheamă Guvernul României să nu rămână decuplat de progresul tehnologic 4.0 şi să adere la Declaraţia UE de Cooperare pentru Inteligenţa Artificială, se arată într-un comunicat de presă al organizaţiei, scrie AGERPRES.

'Avem un potenţial semnificativ de inovare şi dezvoltare în domeniul tehnologiilor informaţionale în România, nu doar prin outsourcing. Neaderând la Declaraţia de Cooperare pentru Inteligenţă Artificială, România confirmă poziţia de codaşă europeană în digitalizare, şi mai ales lipsa de viziune proactivă a oficialilor. Potenţialul economic este uriaş, atât prin dezvoltările AI, cât şi prin tehnologiile blockchain. În România se derulează în prezent mai puţin de 0,8% din proiectele europene pe blockchain, iar interesul pentru integrarea AI există doar din partea companiilor private', informează INACO.

Cadrul strategic naţional, menţionează comunicatul, reglementat prin Strategia pentru Agenda Digitală 2020 este, din păcate, complet neprietenos cu evoluţia tehnologică.

'De altfel, cel mai acut dezavantaj competitiv semnalat în ultimul Raport Global al Competitivităţii, publicat de către Forumul Economic Mondial, ne arată că rămânem în topul ruşinii globale la achiziţiile publice de tehnologii noi, pe locul 133 în lume din 137 de ţări analizate. Organizaţiile care nu vor reuşi să ţină pasul cu transformarea digitală şi să integreze tehnologiile AI cu activitatea lor vor pierde teren, fie ele publice sau private. În acelaşi timp, guvernele care refuză să susţină transformarea digitală şi evoluţia către AI vor suferi un eşec din punct de vedere al integrării propriilor cetăţeni în tabloul european al drepturilor economice şi sociale. INACO consideră că Guvernul României trebuie să acorde o importanţă majoră Declaraţiei de Cooperare pentru Inteligenţă Artificială şi Blockchain şi să monitorizeze foarte atent punerea sa în execuţie, prin valorificarea atuurilor româneşti. Nu ajunge să fim printre primii sau ultimii semnatari, dacă ratăm bună sa execuţie', se mai spune în comunicat.

Potrivit INACO, până în 2025, a patra revoluţie industrială şi tehnologică va aduce dezvoltări uimitoare prin inteligenţă artificială, robotică şi transport autonom, ceea ce va transforma radical modul în care trăim şi în care lucrăm.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102