REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.7° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
13.7° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Înainte de a intra pe mâna DNA, avocatul Şandru se lăuda că are „pile” la vicele din Năvodari şi la un şef din CERONAV

Înainte de a intra pe mâna DNA, avocatul Şandru se lăuda că are „pile” la vicele din Năvodari şi la un şef din CERONAV

Replica API 25 februarie 2016 | 23:28 769

Rechzitoriu

Rechzitoriu

Avocatul constănţean Sorin Şandru a fost trimis în judecată de DNA Constanţa, cu privire la săvârşirea infracţiunilor de trafic de influenţă şi spălarea banilor. Potrivit rechizitoriului, pentru a convinge persoanele vizate să încheie contracte cu el, Şandru spunea că are influenţă pe lângă persoane cu putere de decizie, între care viceprimarul din Năvodari, Florin Chelaru, şi cineva din conducerea CERONAV.

Sorin Şandru este cercetat în stare de arest preventiv sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de trafic de influenţă. Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii DNA Constanţa, în iulie 2014 şi ianuarie 2016, inculpatul a pretins de la o persoană suma de 40.000 lei, afirmând că are influenţă asupra primarului oraşului Năvodari de la acea vreme, respectiv Nicolae Matei, dar şi asupra mai multor funcţionari din Primărie, pe care a promis că îi va determina să atribuie un contract de consultanţă iar ulterior să efectueze la timp plata onorariului cuvenit.

În continuare, Şandru a ascuns provenienţa ilicită a sumei de 40.000 lei, pretinsă de la respectiva persoană, care reprezenta preţul influenţei traficate de el asupra funcţionarilor din Primăria oraşului Năvodari, prin încheierea unui contract fictiv de asistenţă juridică care a creat aparenţa mincinoasă a unei origini licite a sumei respective. Astfel, la data de 08.12.2015, persoana în cauză a sesizat Direcţia Naţională Anticorupţie–Serviciul Teritorial Constanţa cu privire la săvârşirea unei potenţiale infracţiuni de trafic de influenţă, de către inculpatul Sorin Şandru.

Denunţătoarea a precizat că în anul 2014 a identificat în SEAP un anunţ cu privire la un contract pe care Primăria Năvodari intenţiona să îl iniţieze şi a decis să depună şi ea o ofertă, fiind vorba despre amenajarea drumului naţional Mamaia - Năvodari. Valoarea contractului încheiat de martoră cu Primăria a fost de 60.000 lei plus TVA, care urma să-i fie decontată în două tranşe, una până la sfârşitul anului 2015, când ar fi trebuit să îndeplinească 50% din proiect, iar a doua până la finalul anului 2016 sau la finalizarea contractului.

Şandru i-a cerut să facă ceva, ca „să fie bine”

Ulterior încheierii contractului, ea a fost abordată de către Sorin Şandru, avocat din Baroul Constanţa, pe care îl cunoştea de mai mult timp şi despre care ştia că reprezenta interesele Primăriei Năvodari. Atunci i s-a explicat că trebuie să înţeleagă momentele dificile prin care trecea Nicolae Matei, la acel moment arestat preventiv, dar şi întreaga conducere a Primăriei şi i-a cerut să facă ceva „să fie bine” şi să ajute acele persoane.

Cum femeia nu a înţeles ce trebuie să facă, acesta din urmă i-a cerut să încheie cu el un contract fictiv de asistenţă juridică, în valoare de 40.000 de lei, despre care a precizat că nu vor fi însuşit de către el, ci vor fi utilizaţi în folosul primarului şi altor funcţionari de la conducerea Primăriei. De asemenea, inculpatul a afirmat că în schimbul sumei respective se va asigura că Primăria va face plăţile la timp, fără piedici birocratice, din discuţie dându-şi seama că inculpatul era la curent cu detaliile contractului încheiat de ea cu oraşul Năvodari.

În aceste condiţii, a cedat solicitării inculpatului şi a încheiat contractul de asistenţă propus de acesta. Ulterior au urmat drumuri la Primărie, întâlniri şi conversaţii prin poşta electronică, cu Şandru. Mai exact, la data de 10.07.2014 a fost încheiat contractul de asistenţă juridică între femeie şi inculpat, pentru suma de 40.000 lei, iar ulterior acesta din urmă între cei doi a survenit schimbul de mesaje de poştă electronică prin care a solicitat denumirea proiectului cod SMIS, AXA prioritară şi alte detalii iar 6 inculpatul i-a comunicat că documentaţia ei era în regulă şi i-a solicitat ca oferta ei să fie de 60.000 lei plus TVA dar şi să obţină alte două oferte cu preţuri mai mari, oferindu-se ca el să ridice înscrisurile respective.

Șandru a sugerat că a luat legătura cu martora prin intermediul unei persoane aflate în conducerea Ceronav

După mai multe convorbiri telefonice și întâlniri, martora din speța de față l-a întrebat pe Șandru dacă a mai vorbit cu Nicolae Matei întrucât ea a vorbit și a înțeles că nu știa nimic despre contract. Avocatul a arătat că nu a mai discutat cu primarul oraşului, fără a nega existenţa înţelegerii cu el, însă a continuat să sugereze că ar avea influenţă asupra viceprimarului Florin Chelaru, care i-ar aduce în mod frecvent contracte şi afirmând fără echivoc că dacă funcţia respectivă ar fi ocupată de altă persoană, nu ar avea aceeaşi influenţă.

Însă, femeia a insistat cu privire la partea că Matei nu știe nimic, iar inculpatul a explicat şi modalitatea în care a ajuns să o abordeze în vederea atribuirii contractului, respectiv prin intermediul unei persoane aflate în trecut la conducerea Administraţiei Canalelor Navigabile şi în prezent la conducerea Ceronav. Astfel, inculpatul a afirmat că, în contextul în care şi el era titularul unui contract de asistenţă juridică încheiat cu Primăria Năvodari (aflat de altfel la dosarul cauzei), a fost întrebat de către persoana aflată la conducerea instituţiei dacă găseşte pe cineva căruia să-i fie atribuit contractul de consultanţă, în caz contrar acesta urmând să fie dat altcuiva. Inculpatul a spus apoi că pentru a găsi persoana potrivită, a apelat la el, tot prin intermediul acestuia ajungând şi el să presteze servicii în beneficiul Primăriei.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102