REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
13.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Înalta Curte a prelungit mandatele de arestare pentru lotul Mironescu

Înalta Curte a prelungit mandatele de arestare pentru lotul Mironescu

Replica API 20 iunie 2011 | 00:00 120

Încă 30 de zile de răcoare

Încă 30 de zile de răcoare

Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) au dispus prelungirea mandatelor de arestare preventivă a persoanelor implicate în dosarul şpăgii din Portul Constanţa. Astfel, Laurenţiu Mironescu, Sunai Cadâr şi ceilalţi coinculpaţi îşi vor petrece următoarele 30 de zile în spaţiile "special amenajate" din spatele gratiilor. Şedinţa de judecată a fost una nocturnă şi a durat aproximativ 6 ore. Potrivit unor avocaţi apărători, pe viitor ar putea fi citat ca martor însuşi ministrul Administraţiei şi Internelor, Traian Igaş, pentru a lămuri unele aspecte legate de Laurenţiu Mironescu, fost secretar general al MAI. "Gruparea Mironescu" se ocupa cu "captura statului", noţiune care exprimă forma cea mai înaltă a corupţiei, respectiv corupţia generalizată, pentru care este nevoie de mulţi oameni, persoane bine plasate şi influente, susţin anchetatorii.

Eugen Bogatu, fostul director al Direcţiei Domenii Portuare din Constanţa, este considerat de procurorii anticorupţie "leader" al grupului infracţional, care derulau afaceri ilicite în Portul Constanţa. Procurorii îl acuză pe Eugen Bogatu că "s-a implicat în activitatea de colectare a sumelor de bani prin intermediul comisionarilor vamali Dragoş Iulian Tudoran şi Valentin Ţiripan", dar şi că "a intervenit" la Liviu Durbac, şeful Biroului Vamal Constanţa Sud-Agigea, pentru a ajuta o firmă să importe ilegal mărfuri subevaluate. Potrivit DNA, în perioada 2010-2011, la grupul condus de Bogatu au aderat Sunai Cadîr, director al Direcţiei Regionale de Accize şi Operaţiuni Vamale (DRAOV) Constanţa, Liviu Durbac, şef al Biroului Vamal Constanţa Sud-Agigea şi Liviu Costel Bratu, adjunct al şefului Biroului Vamal Constanţa Sud Agigea. Potrivit procurorilor, aceştia "au aderat şi sprijinit grupul infracţional organizat prin folosirea în mod discreţionar a funcţiilor publice deţinute". Reamintim că în acest dosar sunt cercetate de procurorii anticorupţie 30 de persoane, dintre care 28 au fost arestate şi una a primit mandat de arestare în lipsă. Astfel, în 25 mai au fost arestaţi Laurenţiu Mironescu, Eugen Bogatu, fost director al Direcţiei Domenii Portuare din cadrul Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime Constanţa, Liviu Adrian Durbac, şef al Biroului Vamal Constanţa Sud Agigea, în prezent şef al Biroului Vamal Târguri şi Expoziţii Bucureşti, Liviu Costel Bratu şi Claudiu-Constantin Olteanu, adjuncţi ai şefului Biroului Vamal Constanţa Sud Agigea, Adrian Sorin Pătraşcu, ofiţer de poliţie, comandant al "Grupului de nave" Constanţa din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră, precum şi inspectori, lucrători, comisionari şi intermediari vamali, asociaţi şi administratori ai unor firme. De asemenea, instanţa a emis mandat de arestare preventivă în lipsă pentru El Haj Ahmad, cetăţean libanez, intermediar vamal. "Grupul infracţional organizat" care s-ar fi constituit, potrivit procurorilor DNA, în vama Constanţa, prejudicia bugetul de stat cu sume între 50.000 şi două milioane de euro la fiecare transport. "Sumele de bani erau cerute cu o frecvenţă zilnică, în cuantum cuprins între o mie şi 7.000 de dolari pentru fiecare transport. În această modalitate, bugetul de stat a fost prejudiciat, în unele situaţii, cu sume cuprinse între 232.186,12 lei şi 8.280.932 lei pentru fiecare transport de marfă introdus ilegal", potrivit Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Daniel ALBU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218