REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
11.4° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Inaugurarea unei plăci memoriale pentru inginerul Chiriac Avădanei a strâns toată crema politicii din Constanţa la Canal!

Inaugurarea unei plăci memoriale pentru inginerul Chiriac Avădanei a strâns toată crema politicii din Constanţa la Canal!

Replica API 20 octombrie 2017 | 00:00 355

Compania Naţională Administraţia Canalelor Navigabile S.A. a fost în sărbătoare, joi, marcând 30 de ani de exploatare a canalului Poarta Albă – Midia Năvodari. La eveniment, a fost inaugurată placa „In memoriam ing. Chiriac Avădanei”, şeful echipei de proiect al Canalului Dunăre – Marea Neagră şi Canalului Poarta Albă – Midia, Năvodari.

La evenimentul de la sediul companiei au participat oameni politici, reprezentanți ai autorităților locale, precum fostul director general, Ovidiu Cupșa; directorul general al Administrației Porturilor Maritime Constanța, Nicolae Dan Tivilichi și primarul de la Murfatlar, Valentin Saghiu.

„Sistemul de canale navigabile conectează Dunărea cu principalele porturi maritime românești. Soluțiile tehnice utilizate la construcția canalelor navigabile Dunăre – Marea Neagră și Poarta Albă – Midia Năvodari permit tranzitarea oricărui tip de marfă, fără restricții deosebite, cum ar fi minereu de fier, feroase, neferoase, cărbune, îngrășăminte chimie, produse petroliere, cereale etc. Traficul maxim care se poate realiza este de 80 de milioane de tone de marfă pe an.

În conformitate cu standardele europene, Canalul Dunăre – Marea Neagră are o lungime de 64,4 km și se înscrie în clasa a VI-a de canale navigabile interioare, cea mai înaltă clasă internațională pentru astfel de construcții, iar canalul Poarta Albă – Midia Năvodari, având o lungime de 27,5 km, se înscrie în clasa a V-a de canale navigabile interioare. După atâția ani de administrare, constatăm cu mândrie transformarea canalelor navigabile din obiectiv de interes național în obiectiv european, parte componentă a coridorului 7 de transport paneuropean.

Aproximativ 60% din traficul desfășurat pe canalele navigabile este asigurat de fluxurile de marfă dinspre și către centrul Europei. Este cunoscut faptul că ACN duce o politică de retehnologizare, de menținere în parametri optimi a infrastructurii și de protecție a mediului. Povestea Magistralei Albastre poartă semnătura domnului inginer Chiriac Avădanei.

El a fost desemnat de Nicolae Ceaușescu să proiecteze măreața realizare. A structurat și a condus o forță inginerească unică în România, pentru un proiect de cea mai mare complexitate tehnică realizată într-un timp record. Îmi amintesc evenimentul sărbătorit în urmă cu cinci ani, când evocarea istoriei canalului Poarta Albă – Midia Năvodari a aparținut regretatului inginer Chiriac Avădanei, istorie vie a tot ceea ce înseamnă construcție majoră în ultimii 60 de ani.

„Canalul este cea mai mare realizare a României de până acum” – au fost cuvintele spuse cu mândrie de domnul inginer. Semnătura acestuia apare pe alte mari proiecte, cum ar fi autostrada București – Pitești, zece traversări peste Carpații orientali și meridionale, patru peste Munții Apuseni, trei peste Munții Banatului, dar să nu uităm și de Transfăgărășan.

Știm cu toții că nu dorea să părăsească această lume până nu își termina ultimul proiect: Canalul Dunăre – București! Pentru care a luptat până în ultima zi a vieții sale și pentru care avem obligația să îl ducem mai departe! Urmând această direcție, considerăm că este necesară continuarea proiectelor europene, corelarea strategiei Mării Negre cu strategia regiunii Dunării, strategii în cadrul cărora ACN joacă un rol foarte important”, a spus Dan Georgescu.

„Marii specialiști, care, cu patriotism, perseverență, pasiune, au contribuit la modernizarea acestei minunate țări. Chiriac Avădanei și-a pus semnătura pe cele mai multe proiecte ale României din anii 1960 și până în prezent. Un singur proiect nu a reușit să finalizeze: Canalul București – Dunăre și noi, pentru a-i arăta respectul pe care îl merită, trebuie să punem umărul și să finalizăm acest proiect. Este în beneficiul României și ar fi o mare nerealizare dacă în etapa actuală nu am finaliza acest proiect.

Chiriac Avădanei va rămâne în memoria noastră ca un mare român, un mare inginer, un profesionist desăvârșit al succesului învățământului românesc, al școlii inginerești din România, de care suntem mândri și acum și putem să spunem că am avut o școală excepțională, pe care o avem și acum și nu trebuie să ne fie rușine cu ea în nici o situație. Putem să îi ducem numele mai departe, să realizăm lucruri mărețe împreună, pentru a arăta lumii întregi că ce am făcut înainte de 1989 putem să facem și în condițiile actuale”, a spus Ionel Minea, secretar de stat în Ministerul Transporturilor.

Claudia CORBU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Cata dreptate are sile...
2
0
Ingineri lui ceausescu si ceausescu si poporu a dezvoltat romania care astia inco o fura cacat de democratie inseamba liber la furat tara . Ce a facut ceasca astia in fura de acolo
3
0
Vrem drumuri pt biciclete pe marginea canalului.
1
1
Care crema, care oameni politici? Niste muhaiele care stiu doar sa fure, niste lingai si pupincuristi marca psd si care nu au facut nimic pt Constanta. Au inaugurat o piatra, nu un spital, nu o investitie de milioane de euro, nimic. Vin privatii sa repare spitalul, javrele care pozeaza in....lichele politice nu scot un ban din buzunarul lor dar se impauneaza cu meritele altora. Mai bine-i trageau in teapa, ca tot s-au strans cu tontii, ca mustele la cacat.
13
1
Studii la Moscova
1
6

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614