REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.6° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
11.6° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Încă o gaşcă de minori infractori a fost „anihilată” de poliţiştii din Medgidia

Încă o gaşcă de minori infractori a fost „anihilată” de poliţiştii din Medgidia

Replica API 23 octombrie 2015 | 15:44 346

„Şerpăria” din Poligonul Viilor

„Şerpăria” din Poligonul Viilor

Poliţiştii din Medgidia, în urma unei achete laborioase, au reuşit să dea de urma a patru infractori minori, acuzaţi de comiterea a 9 tâlhării şi o tentativă, dar şi de două furturi din locuinţe. În plus, aceştia au mai acţionat şi în trecut, alături de alţi indivizi, şi ei cercetaţi de oamenii legii. Este vorba despre Cătălin Ionuţ Tudor, de 15 ani, Ercal Iusein, de 14 ani, Ion Ştefan Oancea, de 16 ani, şi Onur Şaip, de 14 ani, care au fost reţinuţi şi propuşi spre arestare. Întrucât poliţiştii au specificat că aceştia reprezintă un pericol social crescut, faptele lor înmulţindu-se de la lună la lună, toţi 4 au fost arestaţi.

Minorii infractori chiar constituie o reală problemă a judeţului de la malul mării şi nu numai. “Ocrotiţi” oarecum de lege, de multe ori sunt băgaţi la înaintare de alţi indivizi. Însă, în cazul de faţă vorbim despre minori care fac parte din familii dezorganizate şi care sunt cunoscute cu antecedente penale. În plus, se pare că toţi s-au adunat într-o anumită zonă a Medgidiei, cunoscută ca Poligonul Viilor, îndemnându-se la infracţiuni. Astfel, pe lângă altele, s-au format mai multe “găşti” de minori, care comit furturi şi tâlhării pe bandă rulantă.

Dacă de obieci este regula: fiecare cu treaba lui, de multe ori găştile îşi unesc forţele şi mai fac schimb de membri. Poliţiştii demarează anchete, reţin persoane însă, de multe ori, se lovesc de litera legii, care este ceva mai blândă în cazul micilor infractori. Numai că, de data aceasta, lucrurile stau puţin altfel pentru că există minori care au trecut de vârsta de 14 ani. Prin urmare, la data de 21.10.2015, poliţiştii din Medgidia au identificat patru minori cu vârste cuprinse între 14 şi 16 ani, toţi din municipiu, în sarcina cărora s-a probat săvârşirea a două furturi din locuinţă, 9 tâlhării şi o tentativă, fapte comise în perioada 20.08 2014 – 14.10.2015.

Este vorba despre Cătălin Ionuţ Tudor, de 15 ani, Ercal Iusein, de 14 ani, Ion Ştefan Oancea, de 16 ani, şi Onur Şaip, de 14 ani, care au fost reţinuţi şi propuşi spre arestare. Menţionăm că furturile şi tâlhăriile au fost comise în centrul Medgidiei, dar şi în zona spitalului şi se înmulţeau de la lună la lună din cauza faptului că nu se luau măsuri împotriva lor. Potrivit informaţiilor noastre, dacă în trecut treceau la “atac” o dată la câteva luni, apoi de câteva ori pe lună, în ultima perioadă începuseră să acţioneze zilnic. Poliţiştii au specificat aceste lucruri, motiv pentru care magistraţii Judecătoriei Medgidia au emis mandat de arestare preventivă pe numele lor.

Unire de forţe între găştile de infractori minori, la Medgidia

Totodată, precizăm faptul că aceştia sunt cercetaţi şi pentru alte fapte, alături de alţi indivizi. Spre exemplu, una dintre găştile cu care cei patru şi-au mai unit forţele, în nici un an de zile fusese implicată în circa 34 de fapte penale, dintre care 3 tâlhării. Una dintre lovituri a avut loc în data de 10 mai, când membrii grupului au spart o locuinţă, de unde au sustras 1.400 de euro şi un telefon mobil.

“Poliţiştii din Medgidia au fost sesizaţi, la data de 10.05.2015, de către un bărbat de etnie romă, din zona Poligonu Viilor, despre faptul că persoane necunoscute au pătruns prin efracţie în locuinţa sa, de unde au sustras 1.400 de euro, precum şi un telefon mobil”, au spus poliţiştii la acea dată. În urma investigaţiilor efectuate oamenii legii au identificat doi minori de 14 şi 15 ani, din Medgidia, tot de etnie romă, care sunt bănuiţi de comiterea faptei. Puştanii fac parte dintr-o gaşcă de circa 4 minori, implicaţi, numai anul acesta, în peste 20 de fapte penale.

De la mijlocul anului 2014 şi până în prezent, faptele penale au atins numărul de 34, fiind vorba despre furturi din locuinţe, din maşini şi trei tâlhării, prin smulgere de bijuterii şi poşete, în plină stradă. De fiecare dată poliţiştii au luat măsurile legale ce se impun însă, cum legea e lege, au fost puşi în libertate. Printre aceştia se află Memet Orhan, Osman Maxon şi Amiş Ialcin, toţi cu vârste cuprinse între 10 şi 15 ani.

Unii dintre ei au spart locuinţe şi în municipiul Constanţa, în zone precum Kilometrul 5, dar de fiecare dată au scăpat după o noapte de reţinere sau poate câteva zile de arest, tocmai pentru că nu au răspundere penală până la vârsta de 14 ani. De la această vârstă, însă, până la împlinirea a 16 ani, ei răspund penal dacă se constată că au avut discernământ în momentul comiterii faptei, adică dacă au ştiut că fac un lucru rău, nepermis, şi şi-au dat seama de consecinţele lui. Aici intervine şi gravitatea faptei, cât şi alte elemente, ceea ce-i obligă pe oamenii legii, de multe ori, să-i cerceteze în libertate.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614