REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
13.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Încă un caz de gripă porcină a ajuns la Spitalul Judeţean: pacientul este în comă

Încă un caz de gripă porcină a ajuns la Spitalul Judeţean: pacientul este în comă

Replica API 4 martie 2013 | 00:00 265

Gripa continuă să se răspândească la nivelul judeţului Constanţa. După primul deces înregistrat sâmbătă dimineaţa, 2 martie a.c., iată că un alt bărbat a ajuns în stare gravă la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţa Constanţa, fiind în comă. Bărbatul are 41 de ani şi este din municipiu. Se pare că boala în cazul său ar fi debutat în perioada 22-23 februarie, însă de atunci şi până duminică, 3 martie a.c., acesta ar fi preferat să stea acasă fără a solicita un control medical. El s-a prezentat la Spitalul Judeţean în stare gravă, cu simptomalogie specifică gripei, fiind internat pe Secţia Terapie Intensivă.

Bărbatul ar mai suferii şi de obezitate grad II şi bronhopneumonie, fiind fumător înrăit, consumând trei pachete de ţigări pe zi, ceea ce i-ar fi şi agravat starea de sănătate. Medicii spun că deja i s-au recoltat probe în vederea transmiterii acestora la Laboratorul de Virosologie din cadrul Institutului Cantacuzino din Bucureşti, în vederea stabilirii diagnosticului exact. Medicii depun toate eforturile pentru a-l ţine în viaţă, însă îi dau şanse minime de supravieţuire. Reamintim faptul că, în noapte de vineri spre sâmbătă, un bărbat din localitatea Castelu a decedat la Spitalul Judeţean, fiind diagnosticat cu gripă porcină, după cum au precizat cadrele medicale. Precizăm faptul că până la aceasta dată au fost vaccinate antigripal un număr de 48.557 de constănţeni. Conform ultimei situaţii centralizate a datelor comunicate de către unităţile sanitare cu paturi şi cabinetele medicale individuale medici de familie medicii au raportat 11 cazuri de suspiciuni clinice de gripă, nouă dintre aceştia necesitând spitalizare, 1025 de cazuri de pneumonii şi peste 3000 de infecţii respiratorii acute. Precizăm că până la această dată au fost vaccinate antigripal un număr de 48.557 de constănţeni.

Iată cum vă puteţi proteja de gripă

Specialiştii Direcţiei de Sănătate Publică din Constanţa susţin că oricine prezintă febră, are nasul înfundat, strănută des, are voce răguşită, dureri în gât, dureri de cap, inapetenţă, dureri şi usturime la mişcarea ochilor, să se prezinte de urgenţă la medicul de familie pentru investigaţii şi prescrierea unui tratament adecvat. "Este recomandat ca aceste persoane să prezinte la medic, să se trateze, dar şi să utilizeze măşti de protecţie. În perioada de covaleşcenţă pacienţii transpiră foarte mult. Netratată la timp, gripa duce la complicaţii precum: pneumonie virală, exacerbarea bronşitei cronice şi astm bronşic, hepatită fulminantă, edem cerebral. Ultimele două duc la sindromul Reye ca urmare a administrării de aspirină. Sindromul Reye este caracterizat, din punct de vedere clinic, prin: vomă şi semne de leziuni progresive ale sistemului nervos central, semne de leziuni hepatice şi hipoglicemie", a declarat, pentru "Replica", oficialul Ministerului Sănătăţii în teritoriu, dr. Constantin Dina. Ca şi măsuri, medicul şef al Direcţiei de Sănătate Publică recomandă persoanelor sănătoase să evite contactul apropiat cu persoanele bolnave, să păstreze distanţa de maxim 1 metru faţă de cei care prezintă simptome de gripă, să evite locurile aglomerate, să se spele pe mâini timp de 20 de secunde, să evite să atingă nasul, ochii şi gura, după ce au atins diverse obiecte contaminate, pentru că de aici virusii ajung uşor în tractul respirator. Pentru bolnavi, medicul recomandă să respecte regulile de igienă respiratorie, când tuşesc sau strănută să folosească şerveţele igienice, de unică folosinţă, şi să se spele în mod frecvent pe mâini. Din alimentaţie să nu lipsească fructele proaspete şi este indicat consumul zilnic de 2 litri de apă. "Primul lucru pe care trebuie să-l faceţi pentru a vă ocoli gripa este să aveţi grijă înainte de toate de sistemul imunitar, asta însemnând, mai ales, să vă hrăniţi corect, echilibrat, cu responsabilitate, cu mâncare caldă, gătită acasă", susţine medicul.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218