REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
13.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Încă un protocol secret a fost dezvăluit: Semnat în 1998 de Remeş, Dejeu, Georgescu, Criste şi Harnagea

Încă un protocol secret a fost dezvăluit: Semnat în 1998 de Remeş, Dejeu, Georgescu, Criste şi Harnagea

Replica API 2 iulie 2018 | 00:25 438

SRI şi SIE, implicate în justiţie de 20 de ani

SRI şi SIE, implicate în justiţie de 20 de ani

Un protocol semnat în 1998 între SRI, SIE, Ministerul Justiției, Ministerul Public, Ministerul de Interne și Ministerul Finanțelor, prezentat de Lumea Justiției, prevede înființarea unui Grup Operativ Central, care avea printre atribuții și efectuarea de acte de urmărire penală, transmite Mediafax, citată de stiripesurse.ro.

Prin acest protocolul, instituțiile semnatare conveneau să coopereze în vederea "realizării unui sistem informațional corespunzător și pentru soluționarea operativă a unor atfel de cauze, prin constituirea unei Unități Naționale Interforțe", respectiv prin constituirea și funcționarea "în mod permanent, la nivel național, a Grupului operativ central de combatere a criminalității organizate și corupției, denumit Grupul operativ central".

Astfel, Grupul operativ central era condus de către procurorul șef al Secției anticorupție din Parchetul de pe lângă Curtea Supremă de Justiție. Tot prin acest document, a fost constituit și Grupul oprativ teritorial de combatere a criminalității organizate și corupției, condus de către procurorul șef al Secției anticorupție, urmărire penală și criminalistică a Parchetului de pe lângă Curtea de Apel.

Grupul operativ central era format dintr-un reprezentant al Serviciului Independent de Protecție și Anticorupție al Ministerului Justiției, patru reprezentanți ai Ministerului de Interne, un reprezentant al Serviciului Român de Informații, un reprezentant al Serviciului de Informații Externe și trei reprezentanți ai Ministerului de Finanțe.

Grupul operativ central avea trei atribuții, respectiv concentrarea, analiza, evaluarea și valoificarea informațiilor referitoare la criminalitate organizată și corupție, realizarea de controale și verificări de specialitate, în mod independent sau în colective mixte, dar și efectuarea actelor de urmărire penală, dispuse de procuror, conform competențelor prevăzute de lege.

"Reprezentanții Ministerului Justiției, Ministerului de Interne, Serviciului Român de Informații, Serviciului de Informații Externe și Ministerului Finanțelor vor aduce la cunoștința organelor Ministerului Pubic, în scris, datele și informațiile ce le dețin, în legătură cu săvârșirea faptelor de criminalitate organizată și corupție. La solicitarea procurorului, organele mai sus menționate vor transmite orice alte date, informații, documente și înscrisuri necesare urmăririi penale în cauzele instrumentate și vor efectua investigații sau verificări cu privire la alte fapte penale ori persoane despre care există indicii că au participat la săvârșirea unor astfel de infracțiuni. În dosarele reținute pentru instrumentare, Grupul operativ central și Grupul operativ teritorial vor efectua activități de investigații, control și urmărire penală, potrivit competențelor legale ale autorităților semnatare", se arată în protocol.

Documentul mai prevede ca Ministerul Public să comunice în scris Ministerului de Justiție, Ministerului de Interne, Serviciului Român de Informații, Serviciului de Informații Externe și Ministerului Finanțelor "datele și informațiile de interes cu privire la faptele pe care le-au sesizat, rezultate din finalizarea urmăririi penale".

"Protocolul privind cooperarea între Ministerul Justiției, Ministerul Public, Ministerul de Interne, Serviciul Român de Informații, Serviciul de Informații Externe și Ministerul Finanțelor în domeniul combaterii criminalității organizate și corupției" a fost semnat în decembrie 1998 de către ministrul de Justiție de atunci, Valeriu Stoica, Procurorul General al României de la acea vreme Mircea Criste, fostul ministru de Interne, Gavril Dejeu, fostul director SRI, Costin Georgescu, directorul SIE de atunci, Cătălin Harnagea și ministrul Finanțelor de la acea vreme Decebal Traian Remeș.

sursa

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Eu inteleg asa, daca Garda financiara prin controalele pe care le facea constata o incalcare a legii, o fapta care de criminalitate organizata, informa si celelalte structuri. Fiecare, conform legii, nu prin abuzuri, cerceta fapta si daca era ceva penal ii informa si pe ceilalti. Ce este nelegal? Organele statului nu trebuie sa colaboreze intre ele, legal?
0
2
Dorinta voastra avida de putere si de a controla aceste servicii pune in pericol siguranta nationala!
0
4
SRI,diicot,speciale,transporturi,dna si alti muisti.
5
0
Armata,mineriada 99 baba si mitraliera
3
3

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218