REPLICA ONLINE CONSTANTA

8.1° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
8.1° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Incendii pe bandă rulantă. Vgetaţia uscată le dă bătăi de cap pompierilor

Incendii pe bandă rulantă. Vgetaţia uscată le dă bătăi de cap pompierilor

Replica API 6 iulie 2016 | 00:00 249

Zilele toride de vară îşi spun cuvântul! În ultima perioadă temperaturile au ajuns până la 30 de grade celsius la umbră, fapt ce a condus la producerea incendiilor de vegetaţie uscată. Marţi, 5 iulie, a.c., în judeţul Constanţa au vut loc mai multe astfel de incidente. Pompierii constănţeni au lucrat la foc continuu şi au lichidat incendiile.

Pompierii din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Dobrogea au fost solicitaţi marţi, 5 iulie a.c., în jurul orelor 10:25, la un incendiu între localităţile Lumina şi Năvodari. O suprafaţă de vegetaţie uscată a fost cuprinsă de flăcări. Apoi, la orele 11:20 un alt incendiu a izbucnit, de data aceasta în localitatea Techirghiol. Flăcările au cuprins 600 mp, însă incendiul a fost lichidat cu succes. În jurul orelor 13:10, a avut loc un alt incediu de vegetaţie uscată, de această dată în localitatea Dorobanţu.

Câteva minute mai târziu, la orele 13:17, în zona Doraly din Constanța, la calea ferată, flăcările au cuprins o zonă de vegetație uscată. Suprafața nu a fost foarte mare, iar incendiul a fost lichidat în câteva minute. Tot în Municipiul Constanța a mai avut loc la ora 13:37, un incendiu, mai exact în zona Bazei Nautice. În același timp a avut loc un incendiu de vegetație uscată și între localitățile Techirghiol și Movilița.

Ulterior, pompierii au fost solicitați, din nou, să intervină la un incendiu ce a avut loc între localitățile Movilița și Potârnichea .Un lan de grâu de o suprafață de 5000 mp a fost cuprins de flăcări. Incendiile de vegetație uscată au făcut ravagii la Constanța. Militarii din cadrul ISU Dobrogea au fost solicitați, pentru a opta oară, să intervină, în cursul zilei de marți, 5 iunie, în jurul orelor 17:00 pentru a stinge flăcările ce au cuprins vegetația din Cernavodă, din zona spital.

Cum protejăm vegetația de incendii

Potrivit datelor afiște pe site-ul oficial al ISU Dobrogea, un rol important în asigurarea protecţiei la lucrul cu foc deschis îl are activitatea de informare şi educare a populaţiei privind cunoaşterea şi respectarea normelor şi măsurilor de prevenire a incendiilor. Din acest motiv, cunoaşterea şi respectarea strictă a acestora constituie soluţia cea mai puţin costisitoare, constituind în acelaşi timp o obligaţie morală şi civică a fiecărui cetăţean.

Astfel, arderea miriştiiseface cu respectarea următoarelor prevederi generale: condiţii meteorologice fără vânt; parcelarea miriştii în suprafeţe de maximum 10 ha, prin fâşii arate; izolarea zonei de ardere faţă de căi de comunicaţii, construcţii, culturi agricole vecine, instalaţii, fond forestier, prin executarea de fâşii arate; desfăşurarea arderii numai pe timp de zi; asigurarea până la finalizarea arderii a personalului de supraveghere şi stingere a eventualelor incendii; asigurarea pentru suprafeţe de ardere mai mici de 5 ha a substanţelor şi mijloacelor de stingere necesare; asigurarea, în cazul suprafeţelor de ardere mai mari de 5 ha, a unui plug, a unei cisterne cu apă, a mijloacelor de tractare şi a personalului de deservire; arderea miriştii, în cazul terenurilor în pantă, pornind din partea de sus a pantei.

În cazul arderilor de vegetaţie uscată şi a resturilor vegetale, acestea se execută cu respectarea următoarelor prevederi generale: condiţii meteorologice fără vânt; colectarea în grămezi a vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale în cantităţi astfel încât arderea să poată fi controlată; executarea arderii în zone care să nu permită propagarea focului la fondul forestier/construcţii şi sănu afecteze reţelele electrice, de comunicaţii, conductele detransport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile; curăţarea de vegetaţie a suprafeţei din jurul fiecărei grămezi pe o distanţă de 5 m; desfăşurarea arderii numai pe timp de zi; asigurarea mijloacelor şi materialelor pentru stingerea eventualelor incendii; supravegherea permanentă a arderii; stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii; interzicerea acoperirii cu pământ a focarelor.

Mihaela UNGUREANU, Diana NEAŢĂ

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614