REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
11.4° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Incendiu de proporţii în satul Culmea: 26 de persoane au rămas fără locuinţe

Incendiu de proporţii în satul Culmea: 26 de persoane au rămas fără locuinţe

Replica API 15 noiembrie 2014 | 01:37 397

Un incendiu de proporţii a izbucnit în satul Culmea din Ovidiu, cinci case arzând şi 26 de persoane, între care 11 copii rămânând pe drumuri. Din fericire, nici o persoană nu a fost vătămată, însă pagubele se preconizează a fi mari.

Apelul prin 112 a fost iniţiat vineri, 14 noiembrie, în jurul orelor 14.00, militarii din cadrul ISU Dobrogea fiind alertaţi de faptul că arde o casă în satul Culmea, din Ovidiu, în zona Nord. Ajunşi la faţa locului, pompierii au constatat că este vorba de un ansamblu de locuinţe, format din 8 case, de tip vagon, amplasat în incinta fostului grup social Nazarcea. Tocmai din această pricină flăcările s-au extins cu repeziciune, afectând alte patru locuinţe. La faţa locului au ajuns patru autospeciale cu apă şi spumă, 24 de pompieri, între care 22 de subofiţeri şi 2 ofiţeri, care au dus o luptă acerbă. Aceştia au reuşit să împiedice propagarea focului, dar şi la orele 17.00 se chinuiau să lichideze incendiul. 26 de persoane, între care 11 copii, au fost evacuate, rămânând sub cerul liber. Totodată, militarii ISU au scos din imobile mai multe butelii. Edilul din Ovidiu a ajuns şi el la locul nefericitului eveniment, oferindu-le persoanelor ce şi-au pierdut acoperişul de deasupra capului un loc unde să stea, la Popasul Cişmea mai exact. De asemenea, acesta a precizat că familiile vor primi ajutoare financiare, care să le ajute la reconstrucţie. Organele abilitate au declanşat o anchetă, urmând să se stabilească sursa incediului.

Date statistice şi sfaturi

Statistica din ultimii ani arată că la nivelul judeţului Constanţa, premergător şi pe timpul sezonului rece, se manifestă o tendinţă de creştere a numărului de incendii la gospodăriile cetăţeneşti generate de coşurile de fum defecte sau necurăţate, de mijloace de încălzire improvizate sau nesupravegheate. De la începutul anului şi până în prezent, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Dobrogea al judeţului Constaţa a intervenit pentru stingerea a 33 incendii care au avut cauză probabilă coşul de fum defect sau necurăţat. Din păcate, asemenea incendii se pot solda cu victime şi pagube materiale importante. Pentru înlăturarea pericolului de incendiu în lunile reci ale anului, recomandăm respectarea următoarelor măsuri specifice: verificaţi sobele şi coşurile de evacuare a fumului, pentru ca acestea să nu prezinte fisuri care să permită scânteilor să aprindă materialele combustibile din apropiere; amplasaţi în faţa uşiţelor sobelor o cutie metalică sau o foaie de tablă, aceasta asigurând protecţia faţă de căderea accidentală, direct pe podea, a jarului; evacuaţi periodic cenuşa din sobă într-un loc amenajat în acest scop; nu aprindeţi focul cu benzină sau alte lichide inflamabile şi nu folosiţi în sobă lemne lungi, care nu permit închiderea uşii. Se interzice: depozitarea materialelor combustibile deasupra sobelor; uscarea hainelor sau a altor materiale combustibile pe sobe ori în imediata apropiere a acestora; folosirea sobelor cu uşi defecte; lăsarea sobelor în funcţiune fără supraveghere ori în grija copiilor.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367