REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.4° Constanța Mar., 23 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6708
10.4° Constanța Marți, 23 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6708
 

Incendiu teribil la Spitalul de Psihiatrie Palazu. Trei pacienţi au fost transportaţi cu elicopterul SMURD la Bucureşti

Incendiu teribil la Spitalul de Psihiatrie Palazu. Trei pacienţi au fost transportaţi cu elicopterul SMURD la Bucureşti

Replica API 9 septembrie 2014 | 00:00 201

Au dat foc unei saltele

Au dat foc unei saltele

Băutura vă poate transforma în monştri! Este şi cazul unui constănţean băut care a pus autorităţile pe jar. Trei pacienţi de la Spitalul de Psihiatrie Palazu Mare s-au ales cu arsuri de gradul II pe faţă, mâini şi picioare după ce unul dintre ei a dat foc unei saltele. Bărbatul care a provocat incendiul fusese internat în spital cu etilism cronic şi ar fi dat foc saltelei cu o brichetă. Apelul la 112 a fost dat marţi dimineaţă, ora 04.50. Până la sosirea pompierilor, incendiul fusese aproape lichidat. Medicii spun că pacienţii au suferit arsuri pe corp şi s-au intoxicat cu fum. Pentru preluarea pacienţilor şi transportarea lor la Spitalul Judeţean au intervenit trei echipaje ale Serviciului de Ambulanţă Judeţean Constanţa.

"Apelul s-a primit la 04.50. Iniţial a fost pentru un incendiu. Am trimis un echipaj pentru stingerea incendiului şi un echipaj cu paramedici. Medicul de gardă de acolo a revenit cu apelul în Dispecerat pentru că erau şi pacienţi implicaţi în incendiu şi am trimis trei ambulanţe la faţa locului. Victimele au fost preluate cu arsuri de gradul II, au fost intubaţi şi când eu am plecat din gardă rămăsese să fie transportaţi la Spitalul de Arşi din Bucureşti", a declarat dr. Laurenţiu Bădescu din cadrul SAJ Constanţa. Pacienţii au fost duşi la Spitalul Judeţean, acolo unde au primit îngrijiri de specialitate. Conform protocoalelor Ministerului Sănătăţii, cei trei arşi au fost duşi în Capitală. "Doi pacienţi sunt intubaţi, au arsuri de căi aeriene. Cel care a dat foc are arsuri pe aproximativ 80 la sută din suprafaţa corpului, dar nu este intubat. Toţi trei sunt arşi şi vor fi transportaţi cu elicopterul SMURD la Bucureşti", a declarat, pentru "Replica", dr. Mihnea Avram, directorul medical al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa. Conducerea celei mai mari unităţi sanitare de la malul Mării Negre a declanşat o anchetă la Spitalul de Psihiatrie Palazu pentru a stabili dacă personalul medical poate fi tras la răspundere pentru neglijenţă. "Am demarat o anchetă la secţia exterioară din Palazu Mare. Pacientul care a dat foc la saltea avea ţigări şi o brichetă la el. Nu ştim cum a făcut rost de ele. În urma anchetei vom stabili cum au decurs lucrurile", a explicat dr. Mihnea Avram. De cealaltă parte, managerul unităţii a ţinut să menţioneze faptul că nu există nici un o lege care să permită verificarea bagajelor pacienţilor. "Noi suntem spital, nu suntem Poliţie să-i percheziţionăm în momentul în care se îmbracă. Nu putem să stabilim dacă sunt sau nu fumători şi să-i cautăm în sacoşă de brichete sau chibrituri. Unul dintre pacienţi a ajuns la Urgenţă cu un pachet de ţigări. Îl ţinea strâns în mână", a declarat dr. Dănuţ Căpăţână, managerul unităţii de treatment.

Internat în prezenţa poliţiştilor, la insistenţele fiicei

Directorul Spitalului Judeţean a raportat cazul la Direcţia de Sănătate Publică, Ministerul Sănătăţii şi la Secţia 2 de Poliţie. Tot el a menţionat că pacientul care a provocat incendiul nu era cunoscut cu antecedente. El a fost internat la Palazu la insistenţele familiei. După ce a vizitat Unitatea de Primire Urgenţe, bărbatul a ajuns la Psihiatrie însoţit de poliţişti. "Azi noapte, în jurul orei 23.00, a fost adus un pacient la Unitatea de Primire Urgenţe. El era însoţit de Poliţie şi de aparţinători, respectiv fiica pacientului, fiind într-o stare vizibilă de agitaţie psihomotorie în urma consumului de băuturi alcoolice. Pacientul a fost operat de cancer laringian, purta o canulă, iar comunicarea cu el a fost extrem de dificilă. Cei de la Unitatea de Primire Urgenţe l-au îndrumat către Spitalul de Psihiatrie, unde s-a dus însoţit de către Poliţie şi fiica acestuia. A juns acolo în jurul orei 00.00", a explicat dr. Căpăţână.

Bărbatul a fost sedat de două ori înainte de a incendia rezerva

Ajuns la Palazu, bărbatul a fost văzut de către medicul de gardă. Pentru că nu prezenta tulburări psihice, medicul de gardă a vrut să-l trimită acasă. "Dat fiind comportamentul agresiv şi faptul că aparţinătorii au insistat să rămână, pentru că le era teamă de ce ar putea să facă acasă, l-au reţinut, l-au sedat cu substanţe psihotrope şi l-au internat în jurul orei 01.00. La ora 03.00, pentru că era destul de agitat, i s-a mai administrat o doză de substanţe psihotrope. Este consemnat în foaie. La ora 04.30, infirmierul de serviciu a observat că iese fum din cameră şi au intervenit exact conform procedurilor după care au fost instruiţi de către Serviciul Privat pentru Situaţii de Urgenţă. Şi-au făcut treaba în mod profesionist şi vreau să le mulţumesc. Focarul a fost limitat. Luase foc o saltea şi incendiul a fost stins cu mijloacele noastre, cu hidranţi. În momentul în care pompierii alertaţi prin 112 au venit, focarul era stins", a precizat directorul.

Victimele, internate la cel mai bun spital de arşi din România

Spitalul Clinic de Urgenţă de Chirurgie Plastică, Reparatorie şi Arsuri din Bucureşti au preluat cei trei pacienţi din Constanţa în baza unui protocol. "În urma acestui incident pacientul care a dat foc saltelei a suferit arsuri în proporţie de 70 la sută din suprafaţa corpului. Din păcate în acea cameră mai erau doi pacienţi aflaţi sub influenţa substanţelor psihotrope. Toţi trei au fost evacuaţi spre Bucureşti. Noi i-am evacuat pentru că există un protocol vizavi de ceea ce înseamnă arsuri de gradul II. Există un ordin al ministrului în care sunt menţionate centrele care primesc arşi din toată ţară, iar noi suntem arondaţi centrului din Bucureşti. Pacienţii erau conştienţi la momentul la care noi i-am evacuat. Acum sunt în grija medicilor specialişti, la cel mai bun spital de arşi din ţară. Am luat legătura cu cei de acolo şi i-au primit", a declarat directorul Spitalului Judeţean.

Alexandra VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218