REPLICA ONLINE CONSTANTA

8.4° Constanța Joi, 18 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6703
8.4° Constanța Joi, 18 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6703
 

INCENDIUL DE LA GLOBUS PUNE ÎN PERICOL DELFINARIUL? Deja s-au luat măsuri

INCENDIUL DE LA GLOBUS PUNE ÎN PERICOL DELFINARIUL? Deja s-au luat măsuri

Replica API 28 februarie 2017 | 22:18 304

Jonglerii eliminate

Jonglerii eliminate

Consiliul general al Capitalei a votat recent ca spectacolele circului de stat să nu mai cuprindă și numere care să presupună prezentarea unor animale dresate. Decizia vine după incidentul de acum două luni, când 11 animale, între care doi tigri siberieni, au murit în incendiul care a distrus o clădire a circului Globus. La Constanța se află singurul Delfinariu din România și există riscul ca deciziile din capitală să afecteze și activitatea lui. "Pentru ca animalele să fie protejate, se fac reprezentații și nu spectacole" susține conducerea Complexului Muzeal de Științe ale Naturii, care a specificat că deja s-au luat măsuri, în sensul că s-au eliminat mai multe jonglerii din reprezentațiile delfinilor.

Delfinariul se numară printre cele mai vizitate obiective turistice din Constanța atât în sezonul estival, cât și în extra sezon. Alături de Planetariu, Observatorul Astronomic și Microrezervație, Delfinariul face parte din frumosul și interesantul Complex Muzeal de Științe ale Naturii. Incidentele de la circul Globus, dar și hotărârea dată de Consiliul general al Capitalei, în care se specifică că este interzis spectacolul cu animale, au pus pe gânduri conducerea Delfinariului. Cu toate acestea, directorul Adrian Bîlbă a specificat că nu există vreun pericol. „Nu există nici un pericol. La noi, la Delfinariu, nu se face spectacol, ci reprezentație. Nu există elemente de circ la noi în reprezentații și acesta este motivul care mă îndreptățește pe mine să spun că nu suntem sub nici un pericol al unei viitoare legi sau hotărâri. Motivul pentru care circul se închide este că se consideră că le faci pe animale să facă niște lucruri nenaturale, abuziv. Nu este vorba de exploatarea fizică, de oboseală, ci se referă la faptul că abuzezi un tigru punându-i o minge pe nas, un elefant făcându-l să danseze sau un leu să sară printr-un cerc de foc. Pe de altă parte circurile țin animalele în niște locuri insuficiente ca suprafață. Noi nu ne comparăm cu situația circurilor, însă există posiblitatea ca la vară cele două circuri care funcționau în Mamaia să nu mai funcționeze”, a afirmat Adrian Bîlbă, directorul Complex Muzeal de Științe ale Naturii Constanța. Conducerea CMSN s-a pregătit și a eliminat mai multe jonglerii din reprezentațiile delfinilor. „În ceea ce privește reglementările unui Delfinariu s-a specificat să nu pui delfinii să facă elemente de circ, nenaturale lor. Noi, în eventualitatea unei apariții unei astfel de legi, ne-am pregătit și am eliminat săriturile la minge, tamburina și mingea pe nas, elemente care arătau îndemânarea, dar în același timp erau interpretabile. Nu ne-a cerut nimeni lucrul acesta, dar am făcut-o noi”, a mai specificat Bîlbă. Precizăm că Delfinariul a fost inaugurat pe data de 1 iunie 1972, reprezentând la acea vreme primul muzeu de acest gen din România şi din sud-estul Europei. În prezent, Delfinariul rămâne singura locaţie din ţara noastră în care vă puteţi relaxa urmărind un spectacol extraordinar ai cărui protagonişti sunt delfinii, leii de mare şi pinguinii. Vedetele Delfinariului constănţean sunt Chen Cheng şi Ni-Ni (un mascul şi o femelă), doi delfini aduşi în 2010 din China. Starurile cu înotătoare execută giumbuşlucuri pline de farmec în fiecare zi după un program bine stabilit, smulgând zâmbete şi aplauze frenetice din partea spectatorilor prezenţi.

Mihaela UNGUREANU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Parloaga e garla; propun infintarea unui parc tematic - "Safari Constanta" unde sa traiasca in semi-libertate, intr-un mediu controlat, animale salbatice, inclusiv cele exotice. Ar putea fi preluate astfel animalele de la circuri, gradini zoo etc.
3
0
BILBUTA ! ori spectacol, ori reprezentatie ? ce alegi ?
3
1
Singurele locuri unde accept animalele, in afara de mediul lor natural, ca si locatie, sunt gradinile zoologice si circurile unde populatia are rara ocazie de a vedea animale si de a cunoaste comportamentul lor, cu conditia sa nu le fie pusa in pericol viata.Nu exista alta posibilitate ca publicul sa vada animale.Ce sa mai vorbim de coride, de concursuri cu lupte intre animale.
1
4
Sa te distrezi pe seama unor animale captive si batjocorite e semn de barbarie si oligofrenie. Sa fie dusi intr un sanctuar, educati va copiii
9
1

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369