REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
18.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Incendiul de la Petromidia: bărbatul care a suferit arsuri grave A MURIT, alte 5 persoane sunt rănite

Incendiul de la Petromidia: bărbatul care a suferit arsuri grave A MURIT, alte 5 persoane sunt rănite

Replica API 24 august 2016 | 00:20 204

Anchetă

Anchetă

Un incendiu puternic a izbucnit, luni, 22 august 2016, la platforma Petromidia din Năvodari, patru persoane fiind rănite grav, iar alte două – intoxicate cu fum. Toate cele şase persoane, care au fost preluate de cadrele medicale de la Serviciul Judeţean de Ambulanţă Constanţa şi transportate la spital, sunt angajaţi ai Rompetrol Rafinare, iar în momentul nenorocirii, lucrau la schimbarea unei piese de la o conductă a instalaţiei de distilare în vid.

Pe parcursul nopţii, răniţii au fost transportaţi la Bucureşti, însă, din păcate, în dimineaţa de marţi, 23 august, a.c., unul dintre bărbaţi a decedat la Spitalul de Arşi din Bucureşti. În urma incendiului, procurorii au deschis un dosar penal. Inspectorii de la protecţia mediului au afirmat că nu s-au înregistrat emisii majore de gaze.

În cursul acestei zilei de luni, 22 august, în jurul orei 18.00, pe platforma Petromidia a avut loc un incident în zona instalaţiei de distilare în vid. În acest moment, incendiul a fost neutralizat, iar zona incidentului a fost pusă în siguranţă. Pentru neutralizarea incendiului au intervenit Echipajele de pompieri ale rafinariei Petromidia, alături de cele de la Inspectoratul de Urgenţă Dobrogea al judeţului Constanţa si de la Staţia de Pompieri Midia-Năvodari. În timpul incidentului au fost rănite 4 persoane. (…)

La nivelul companiei s-a constituit o echipă formată din specialişti şi a fost demarată o anchetă oficială pentru determinarea cauzelor care au dus la acest incident. Patru persoane au fost rănite grav, iar una dintre ele a decedat. Potrivit inspectorilor de la ITM Constanţa, bărbatul decedat în vârstă de 48 de ani, pe nume Buzoianu Ionel, lucra la Petromidia de aproximativ 15 ani şi ocupa funcţia de şef atelier. Bărbatul era căsătorit şi nu avea copii.

„Compania noastră, prin întreaga echipă, îşi exprimă profunda durere pentru pierderea colegului nostru, I.B., ca urmare a incidentului de luni, 22 august, de pe platforma Petromidia. Transmitem cele mai sincere condoleanţe familiei si prietenilor sai, gândurile noastre se îndreaptă catre ei. I.B., 48 de ani, ne-a fost coleg în cadrul Rominserv, lucrând ca inginer sudor. Suntem în contact şi oferim suportul nostru familiilor colegilor internaţi în unităţile spitaliceşti din Bucureşti şi sperăm la însănătoşirea lor cât mai rapidă”, este mesajul celor de la Petromidia. Cel decedat este bărbatul care prezenta arsuri de gradul III pe 100% din suprafaţa corpului.

Iată cine sunt bărbaţii răniţi în explozia de la Petromidia

Potrivit reprezentanţilor de la ITM Constanţa, ceilalţi bărbaţi răniţi, erau de meserie lăcătuşi mecanici. Petrescu Marian în vârstă de 48 a suferit arsuri de gradul 3, pe 25% din suprafaţa corpului. Bărbatul este lăcătuş mecanic şi lucrează în cadrul companiei de aproximativ un an. Tot pe postul de lăcătuş mecanic profesează şi Voinea Ionuţ Florin de 34 ani, care a suferit arsuri de gradul 2-3 pe 20% din suprafaţa corpului.

Acesta lucrează la rafinărie de aproximativ 15 ani, este căsătorit şi are 2 copii. Duşa Iancu, în vârstă de 57 de ani, se afla şi el la locul incidentului şi a suferit arsuri pe 24% din corp. Bărbatul lucrează la Petromidia de 14 ani, este căsătorit şi nu are copii. După stingerea incendiului s-a constatat că 2 persoane care au participat la stingerea acestuia, lucratori ai SC GLOBAL SECURITY SISTEMS SRL, au suferit: unul un atac de panică, iar celălalt o posibilă intoxicaţie cu fum. Este vorba despre Marin Eugen, de 44 de ani, respectiv Deaconeasa Ştefan, de 34 de ani. Ambele persoane au fost internate pentru investigaţii la Spitalul Clinic de Urgenţă Constanţa, fiind în afara oricărui pericol.

Ce spun reprezentanții Rompetrol despre emisiile de gaze din urma incendiului de la Petromidia

Conform măsurătorilor privind emisiile în aer produse în urma evenimentului, nu au fost înregistrate valori care să pună în pericol viaţa angajaţilor şi a comunităţilor din apropierea rafinăriei sau a turiştilor aflaţi pe litoral, fapt certificat de analizele CBRN (Chimic, Biologic, Radiologic şi Nuclear). Echipa de specialişti constituită la nivelul companiei analizează circumstanţele care au dus la producerea evenimentului, pentru a determina cauzele acestuia.

Reprezentanţii rafinăriei au pus la dispoziţia autorităţilor toate documentele necesare pentru efectuarea investigaţiilor conform legilor în vigoare. În acest moment, rafinăria Petromidia funcţionează la capacitate redusă. ''Compania noastră respectă legislaţia în vigoare privind siguranţa şi protecţia muncii, precum şi reglementările existente în domeniul protecţiei mediului înconjurător'', au spus reprezentanții Rompetrol.

APM Constanța: Nu au existat depășiri ale valorilor limită de gaze, în urma incendiului de la Petromidia

În urma incendiului din data de 22.08.2016, orele 18.03, produs la SC Rompetrol Rafinare SA, APM Constanţa s-a autosesizat şi a efectuat monitorizarea calităţii aerului atât prin prelevări momentane (prelevări de probe din teren), cât şi prin intermediul staţiilor automate de monitorizare a calităţii aerului CT1 CT7, din cadrul Reţelei Naţionale de Monitorizare a Calităţii Aerului (RNMCA), amplasate pe teritoriul judeţului Constanţa.

Determinările au fost efectuate atât pe perioada desfăşurării incendiului cât şi ulterior momentului stingerii acestuia. Rezultatele monitorizării efectuate pe perioada incendiului, în zona de siguranţă permisă, au indicat o uşoară creştere la compuşii organici volatili (COV), faţă de valorile înregistrate în mod obişnuit.

Datele înregistrate de staţiile automate, cele mai apropiate de zona incendiului, nu au prezentat depăşiri ale valorilor limită orare, la poluanţii monitorizaţi: dioxid de sulf (S02), dioxid şi oxizi de azot ( NO2 şi N0x), monoxid de carbon (CO), ozon (03), particule în suspensie (PM]o). Totuşi, în intervalul orar 18.00-23.00 s-au înregistrat uşoare creşteri ale valorilor indicatorilor monitorizaţi, dar care s-au situat în permanenţă sub valorile limită impuse de legislaţia în vigoare privind calitatea aerului înconjurător. începănd cu orele 23.00 din 22.08.2016, valorile au revenit la cele obişnuite.

Angajații de la Petromidia donează sânge pentru colegii răniți în urma exploziei

Întreaga echipă a KMG International, angajați din Constanța, București, dar și la nivel național s-au mobilizat și vor dona sânge pentru cei trei colegi spitalizați în București, ca urmare a evenimentului de luni de pe platforma Petromidia. Dupa tragicul incident, unul dintre colegi, I.B., si-a pierdut viata. Conducerea companiei a păstrat legătura pe tot parcursul nopţii cu familiile celor afectati, cât şi cu cadrele medicale. Reprezentanţii Grupului au transmis medicilor disponibilitatea de a oferi orice este necesar pentru tratamentul celor răniţi, precum şi pentru suportarea oricăror costuri de transfer în străinătate în cazul în care acest lucru se impune.

Mihaela UNGUREANU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218