REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.8° ConstanÈ›a Mar., 23 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6708
10.8° ConstanÈ›a MarÈ›i, 23 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6708
 

Încep înscrierile la prima sesiune a bacalaureatului

Încep înscrierile la prima sesiune a bacalaureatului

Replica API 30 mai 2016 | 00:25 233

Potrivit calendarului examenului naţional de bacalaureat, înscrierea candidaţilor pentru prima sesiune are loc în perioada 30 mai-3 iunie. Înscrierile se fac atât pentru absolvenţii din anul şcolar 2015-2016, cât şi pentru cei din promoţiile anterioare, care nu au promovat examenul de bacalaureat. Examenul va începe pe 13 iunie, când va ava loc proba orală la limba română, care va fi susţinută până pe 15 iunie. Apoi, în perioada 15-17 va avea loc proba orală în limba maternă, iar între 21-24 iunie se va desfăşura proba de evaluare a competenţelor digitale, urmată de proba de evaluare a competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională, care va avea loc între 27 iunie - 1 iulie.

Probele scrise ale sesiunii iunie-iulie vor începe pe data de 4 iulie, cu Limba şi literatura română (proba E)a) şi vor continua pe 5 iulie cu proba la Limba şi literatura maternă (proba E)b), pe 6 iulie cu proba obligatorie a profilului (proba E)c), iar pe 8 iulie cu proba la alegere a profilului şi specializării (proba E)d). Rezultatele vor fi afişate pe 12 iulie până la ora 16.00 şi tot în acea zi vor putea fi depuse contestaţiile, până la ora 20.00. Acestea vor fi soluţionate în perioada 13-15 iulie, urmând ca rezultatele finale să fie publicate pe 16 iulie. Pentru candidaţii din seria curentă, diriginţii întocmesc tabele de înscriere la prima sesiune de bacalaureat, tabele ce cuprind opţiunile pentru probele de examen şi semnătura elevilor. Odată cu tabelele, profesorii diriginţi depun şi fişa-tip informatizată, tipărită şi semnată de fiecare candidat, în care acesta îşi asumă opţiunile pentru disciplinele de studiu prevăzute pentru probele la alegere, la care doresc să susţină examenul de bacalaureat. Candidaţii care nu au promovat examenul în trecut se pot înscrie la secretariatul unităţii de învăţământ pe care au absolvit-o, pe baza actelor solicitate de către secretariate, respectiv certificatul de naştere şi, după caz, de căsătorie, un act de identitate, foaia matricolă, adeverinţă cu notele la probele pentru care solicită recunoaşterea notelor.

Dacă absolvenţii din seriile anterioare şi-au schimbat domiciliul se pot înscrie pentru a susţine bacalaureatul la o unitate de învăţământ de acelaşi profil, stabilită de comisia de bacalaureat judeţeană din judeţul în care se află noul domiciliu al candidatului. În afară de această situaţie, înscrierea în alt judeţ este permisă numai cu aprobarea Comisiei Naţionale de Bacalaureat, în urma unei cereri motivate şi însoţite de documente doveditoare, transmise la Direcţia Generală Învăţământ Preuniversitar. Elevii români care au studiat în străinătate se pot înscrie numai după echivalarea studiilor şi promovarea examenelor de diferenţă stabilite de Minister, prin Centrul Naţional pentru Recunoaşterea şi Echivalarea Diplomelor. Candidaţii proveniţi din învăţământul particular autorizat să funcţioneze provizoriu se înscriu la centrul de examen desemnat de comisia de bacalaureat judeţeană a municipiului Bucureşti.

Geanina DRÄ‚GOI

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218